Obezitenin yaygınlaştığı günümüzde insanlar zayıflamak için her yolu deniyor. Kullanılan bir çok diyet yönteminin ise faydasından çok zararı olduğu tartışmaları kafaları karıştırıyor. Uzmanlar, diğer tedavi yöntemlerinin sonuç vermediği durumlarda akapunktur tedavisinin tamamlayıcı tıp olarak kullanıldığını belirtiyor.

Özel Bahar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selami Kocagil, akapunktur konusunda şu bilgileri verdi: “Çinlilerin görüşüne göre ‘hayat enerjisi’ vücudun içinde ve üstünde olmak üzere belirli hatlar boyunca akar ve bu hatların belirli yerlerinde akapuntur noktaları bulunur. Bu enerjinin hareketi bir gün içinde tanımlanan belirli bir ritimle olur. Enerjiye Çinliler, ‘Chi’ derler. Burada enerjinin koştuğu noktalar, meridyen denen veya düşünülen bağlantı çizgileri üstünde bulunur. 12 ana meridyen bulunur. Bu meridyenler çift olarak sol ve sağ vücut yarısında aynada bir görüntünün aksetmesi şeklinde düzenlenmiştir. Bu meridyenlerden Yang ve Yin meridyenleri hiçbir zaman saf bulunmaz, her zaman bir karışım oranı içinde bulunur. İki arasında bir denge vardır.”

Diğer tedavi yöntemlerinin iyi sonuç vermediği veya yetersiz kaldığı her yerde akapunkturun tamamlayıcı tıp olarak kullanıldığını vurgulayan Dr. Kocagil, şöyle devam etti: “Akapunkturda reaksiyon organı deridir. Deri organizma ile dış dünya arasında kontak sınırı teşkil eder. Akapuntur iğneleri deri ve deri altı dokuya uygulanır. Akapunktur noktası elektriksel olarak ölçülebilir. Dedektörler akapuntur noktalarının bulunmasında büyük önem taşıyan aletlerdir. Noktalar bulunduktan sonra kombine aletler birden fazla akapuntur noktasını uyarabilmektedir.”

Kulak akapunkturunun zayıflamada diyete destek olarak kullanıldığına dikkat çeken Dr. Kocagil, kulak kepçesindeki noktaları uyarıp iştahın kontrol altına alındığını ifade etti. Bu sayede diyet programına uyulabilmesinin mümkün olduğunu belirten Kocagil, diyet programların da verilen kalori kısıtlamasına kişinin uyumunun arttığını, az kalori alımı sebebiyle oluşabilecek ellerde titreme, baş dönmesi, halsizlik, sinirlilik gibi durumların engellendiğini vurguladı.

Kocagil, şöyle devam etti: “Kulak kepçesinde belli noktaların ucunda küçük çelik iğne bulunan küpe olarak adlandırılan bantlar yapıştırılmaktadır. Küpeler steril olup bir kez kullanılıp atılmaktadır. Uygulama sıklığı haftada bir keredir. Bazen kulak akapunkturu vücud akapunktur ile kombine yapılmakta obezite tedavisinde kullanılmaktadır. Yan etkisi yoktur. Güvenli fizyolojik refleks bir tedavidir. Kliniğimizde 12 yıldır başarı ile uygulanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir.”