Yerli otomobil Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından tasarlanan tamamen Türk malı elektrikli otomobildir. 2020 tarihi yani bu yıl itibariyle üretimine başlanması planlamıştır. İhracatına ise 2024 yılında başlanması bekleniyor.

İlk yerli otomobil tanıtımı Gebze de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eşliğinde yapılmıştır. Recep Tayyip Erdoğan bu konu hakkında Türkiye’nin 60 yıllık hayalinin gerçekleşmesine şahit oluyoruz diyerek açıklama yapmıştır. Yerli otomobilin ilk serisinin tamamlanması 2020 olarak hedefleniyor. Ülkemiz için çok büyük bir adım olan yerli otomobillerin üretimi ülke ekonomisine de oldukça büyük katkı sağlayacaktır.

Yerli Otomobilin Özellikleri

100 ‘ün üzerinde mühendisin gece gündüz çalışarak ortaya çıkardığı bu proje Türk tarihine geçecek cinsten. Yerli otomobiller tür olarak ikiye ayrılır.  Elektrik ile çalışan yerli otomobil ve hybrid sistemi ile çalışan yerli otomobil.

Yerli otomobilimiz çift motorlu ve motor gücü 150 kilobayt. Yerli otomobil elektrikli motorla çalışacak. Bu nedenle sessiz çalışması bu arabanın en güzel özelliklerindendir. Akıllı otomobil özelliği olduğu için bu arabada sürekli internet bağlantısı olacak. Arabanın kapı içlerindeki hoparlör sayesinde ses sisteminde gelişmiş olacağı söylentiler arasında. Araçta sürekli internet bağlantısı olduğu için herhangi bir arıza durumunda servis ekibi aracı uzaktan müdahale edebilecek. Aracın saatte 180 kilometreyi geçmeyecek şekilde tasarlandığı verilen bilgiler arasında.

Yerli Otomobilin Teknik Özellikleri

Yerli otomobilin teknik özellikleri ile ilgili resmi internet sitesinde herhangi bir bilgi bulunmamakla birlikte basına bazı bilgiler sızdırılmıştır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz. 2 çeker araç 200 beygir gücünde. 4 çeker ise 400 beygir gücündedir. Araç 4.8 saatte 100 kilometre hızlanabilir. Araçta geri kazanımlı frenleme sistemi var.

Araç trafikte şoför müdahalesi olmadan dur kalk işlemlerini kendi yapacak. Tamamen her parçası yerli olarak üretilecek. Aracın hızının ise saatte 180 kilometreyi geçmeyecek şekilde tasarlandığı bu bilgiler arasındadır. Aracın bagaj kapasitesinin de 500 litreyi geçeceği belirtilmiştir. Aracın yol tutuşu özelliği geliştirilmeye devam ediyor.

Yerli Otomobil Nasıl Şarj Edilecek?

Şarjı çalışacak akıllı otomobiller şarj bitmek üzereyken uyarı vereceği belirtiliyor. Şarjla çalışacak akıllı otomobiller yakıtta da oldukça tasarruflu. Yarım saat gibi kısa bir sürede 100/ 80 e kadar hızlı şarj olabilen bu araçlar yol kenarlarına kurulan istasyonlarda da şarj edilebilecek. Arabanın tabanına yerleştirecek batarya ile şarj olacak araba evde, işte, havaalanları veya otellerde ya da şarj istasyonunda şarj edilebilecek. Yerli otomobil şarj etmenin 3 seviyesi var. Bunlar seviye 1 2 ve 3 olarak artmaktadır.

Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’nin şarj alt tabanı 2022’de hazır olacak. Full dolu bataryayla ortalama 300 ve 500 kilometre arası yol gidilebileceğini otomobil mühendisleri bildiriyor.

Yerli otomobillerimiz yaklaşık bir buçuk iki saatlik şarjla ortalama 500-600 kilometre gidebilir. Aracın yakıt deposu yerinde bataryası vardır ve bu da mühendislerin 3 faz AC dediği yöntemle kablo vasıtasıyla şarj edilir. İnsanların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de yaklaşık 2 saat şarj edilecek olan yerli otomobillerin faturalara nasıl yansıyacağı. Yerli otomobilin en güzel yanı çok ekonomik olmasıdır.  Yaklaşık 500 kilometre gidebilecek kapasitede olan aracın yaktığı elektrik faturası yaklaşık 7 ile 10 TL arasındadır. Bu benzinli, gazlı arabaya göre çok fazla bir şekilde ekonomik olduğu anlamına geliyor. Tüm bu özellikleri ile yerli otomobilimiz Türk halkının oldukça fazla beğeneceği bir araba olma yolunda gittiği gözlemleniyor.