70’lerde, 80’lerde ve 90’larda üretilen arabalarda, bu günlerde herhangi bir araçta bulamayacağınız birçok özellik vardı. İşte yeni arabalarda göremeyeceğiniz bu özellikler.
Sürekli gelişen tasarım
Yeni bir araba almanızın üzerinden uzun bir süre geçtiyse, yeni özellikler ve seçenekler kafa karıştırıcı olabilir. Arka görüş kameraları, güvenlik sensörleri, navigasyon ve müzik bilgilerini gösteren büyük cam ekranlar. Bunlar sadece birkaç yıl önce rüya ve konsept otomobillerden başka bir yerde olmayan özelliklerdir. Gelişen otomobil tasarımlarını, aslında bizlerin ihtiyaçları belirliyor. Gelişen teknoloji ile otomobil üreticileri, tasarımlarında buna daha fazla yer veriyor. Eski araçlar da yenilerine yol açmak durumunda kalıyor. Aşağıdaki listede, hızla geçmişe dönüyoruz ve yeni arabalarda artık olmayan özellikleri gösteriyoruz.
Kaset çalarlar ve CD değiştiriciler
Uydu radyosu ve kasetçalarlar günümüzde oldukça geride kaldı. Favori bir kaseti, araba teybini içine itme veya uzun bir yolculuk için en iyi altı CD’yi seçip bunları arabanın bagajındaki bir CD çalar içine yerleştirip dinleme nostaljik bir şey haline geldi. Pek çok araç kullanıcı; binlerce şarkının rahatça yerleştirildiği alanı olan, podcast’leri veya tartışmasız sesli kitapları olan bir yeni araba almayı istiyor. Bu günlerde çok az sayıda yeni otomobilin CD yuvası olsa bile çoğunda bunun yerine birden çok USB bağlantı noktası olacak. Kaset ise çoktan araçlar için tarih oldu.
Ön koltuklar
Chevrolet Impala ve Toyota Avalon gibi bazı araçlarda koltuk yapısı 2000’lerin başında üç koltuklu bir oturma seçeneğini korumayı sürdürdü. Eski araba koltukları 80’lerde, çoğu aile otomobillerinin standardı olarak bunu sunuyordu. Dirseklerin, omuzların ve dizlerin sürtünmesine neden oluyordu. Bazı sürücüler dizlerini yaymak için ekstra alandan zevk de alıyordu.
Yeni araçlarda bu yapının değişmesinin ana nedeni güvenlik ve hava yastıkları. Hava yastıkları, doğrudan yolcunun önünde olduğunda, en iyi şekilde çalışma eğilimine sahip olabiliyor.
Kurmalı pencereler
Bir otomobilin satılmasını sağlamak için kullanılan pahalı seçenekleri vurgulanıyor ve bunların arasında elektrikli camlar, elektrikli kapı kilitleri ve klima gibi bir zamanlar ekstra maliyet olarak görülen şeyler vardı. Manuel, kurmalı pencereler eski arabalarda kaldı. Sürücüler, ani bir yağmur fırtınasında sürüş yaparken pencereleri kaldırmak için çaba harcamak durumunda kalıyorlardı. Yeni arabaların sürücüleri bu konuda bilgi sahibi olamayacak. Artık bir düğmeye basarak her şey açılıp kapatılabiliyor.
Arka menteşeli kapılar
60’lı yıllara kadar lüks otomobillerde popüler bir özellik olan arka menteşeli kapı, arka koltuktaki yolcular için daha zarif bir giriş ve çıkış sağladı. Ne yazık ki, bu kapılar genellikle bir kazada veya trafikte kolayca açılacağından dolayı, kapı tarzının “intihar kapıları” olarak adlandırılmasına da yol açtı. Güvenilir değildi. Bu yapıdaki kapılar, yayalar veya bisikletliler için de tehlike arz ediyordu.
Kül tablaları ve çakmaklar
Sigara içmek nerede ise her kamusal veya özel alanlarda yasaklanıyor. Hatta araç içinde sigara kullanımına da yasaklama geldi. Durumun farklı olduğu yıllarda her araba, sürüş sırasında sigara içmeye uygun kül tablaları ve sigara çakmaklarıyla donatılmıştı.
Sigara içmenin sağlığa etkileri konusunda giderek bilinçlenme olunca ve yasaklarında etkisiyle yeni arabalarda kül tablası ve çakmak donanımları ortadan kalktı. Çoğu çakmak prizi artık geleneksel düğmeli çakmakla gelmiyor ve bu alan daha ziyade, çok sayıda elektronik cihaz için 12 voltluk elektrik prizi olarak çalışıyor.
Yedek lastikler
Yeni arabalarda kullanılan lastikler, patlamış olsa bile birkaç mil boyunca havasız olarak sürülebilen yapıda oluyor. Yeni arabaların lastikleri, lastik sızdırmazlık maddesiyle tamir olanağı veya küçük bir hava kompresörü ile değiştirme olanağı veriyor. Yedek lastik olmasa bile idare etme olanağını belli bir mesafe için elde edebiliyorsunuz.
Anahtarlar
Anahtarlar tamamen yok olmadı. Giriş seviyesi arabaların hala geleneksel bir anahtarı var. Ancak çoğu yeni otomobilin, anahtara gereksinim duymayacağı bir yakınlık sensörü vardır. Arabanın kilidini açmasını, başlatmasını ve sürmesini sağlar. Aracın dijital olarak kilidini açmak için radyo sinyalleri kullanıyorlar.
El freni kolları
Genellikle acil durum frenleri olarak adlandırılır. Çünkü normal zemin frenleri başarısız olursa çalışırlar. Geleneksel park freni çekme kolu çoğu yeni arabadan kayboldu. Yeni arabalarda bir düğmeye basılarak etkinleştirilen elektronik bir park freni bulunuyor. Genellikle park ederken otomatik olarak devreye girecek şekilde programlanabilirler. Bu, aracın ağırlığı sadece şanzıman tarafından karşılanmayacağından, tepelerde park ederken şanzımanda aşınma ve yıpranma tasarrufu da sağlar.
Güç antenleri
Güç antenleri, bir arabanın en az güvenilir özelliklerinden biriydi. Her zaman kırılıyor gibi görünüyorlardı. Özellikle kar ve buzla donması soğuk iklimlerde çok görülen bir durumdu. Güç antenleri, uzaktaki radyo istasyonlarını çekmek için kullanılıyordu. Yeni arabalarda; dijital yayının yanı sıra uydu radyosu ile, uzun anten genellikle arabanın çatısında küçük bir plastik “köpekbalığı yüzgeci” anteniyle veya hatta ön cam camına gömülü bir tel ile bu işlem gerçekleşiyor. Bu hem radyo alımını hem de aerodinamiği geliştiriyor.
Havalandırma pencereleri
Klima standart hale gelmeden önce, sıcak bir günde araç içini serinletmek içn tek yol alçaltılmış pencere kullanıldı. Birçok eski arabada, yan kapıların yan kısımında dönerek temiz havanın doğrudan sürücünün ya da yolcunun yüzüne yönlendirilmesini sağlayan ikinci bir pencere vardı. Diğer camlar kapalıyken bile, yüzen vuran serin temiz hava ile sürüş çok daha iyi hale getiriliyordu.
Havalandırma pencereleri hakkında bir başka güzel olan şey veya güvenlik olarak kötü olan şey, arabanın içine girmenin kolaylığıydı.
Pop-up farlar
Pop-up farların yükselişi için hükümet ve araba stilistlerini eşit derecede suçlayabiliriz. ABD hükümeti uzun yıllar boyunca otomobillerin sadece belirli boyutlarda ve farlarda olmasını şart koştu. Stilistler ve mühendisler daha iyi aerodinamik ve daha serin bir görünüm için arabaların ön uçlarını düşürmeye çalıştıkça, farların gitmesi gerekiyordu. Bu yüzden arabaların far kısımları, geceleri ihtiyaç duyulana kadar gizlendi. Hükümetlerin far tasarımı hakkındaki düzenlemeleri 90’larda rahatlamış ve teknoloji daha küçük ampullere izin verecek şekilde geliştirilmiştir. Bu açılır kapanır ve çıkıntılı lambalar yayalar ve bisikletliler için çok tehlikeli olabiliyordu.
Kaput süsleri
Birkaç çok pahalı lüks otomobil hala krom ayaklı başlık süslemelerine sahip olabiliyor. Ancak güvenlik düzenlemeleri birçok değişikliği dikte etmiştir. Bu çıkıntılı semboller, yayalara veya bisikletlilere çarpıldığı kazalar esnasında ek yaralanmalara neden olabilir. Hala süs eşyaları ile donatılmış bazı otomobiller var. Bunlar, bir kaza anındaki ilk darbede süslemeyi kaputun altına geri çeken otomatik bir geri çekme mekanizmasına sahiptir.
Yakıt kapakları
Gelecekte arabanıza yakıt doldurmak için pompaya uğradığınızda, açmak için bir yakıt kapağınız olmayabilir. Ford, 2011’de Easy Fuel özelliğini tanıttıktan sonra bunu yapmaya başladı. Kapaksız yakıt özelliği, gaz sifonunu önlemeye yardımcı olur ve gaz kapağını sökme – vidalama zorluğundan kurtulmanızı sağlar.