Hiç gece gökyüzüne baktın mı? Havanın açık olduğu bir gecede, dünyadan binlerce yıldız görebilirsiniz. Orada yıldızlardan çok daha fazlası var! Uzayda gezegenler, kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve diğer gök cisimleri yer alır.
Bazen, oradaki tüm o alanı düşünmek, insanları küçük hissettirir. Sonuçta, yalnızca Dünya’dan Güneş’e olan mesafe 150 milyon kilometreden fazladır. Diğer yıldızlara ve diğer galaksilere olan mesafe sonsuz görünebilir.
Uzay sonsuz mu? Bu, bilimin henüz tam olarak yanıtlayamadığı bir soru. Aslında, bu soruyu farklı bilim adamlarına sormak, çoğu zaman farklı yanıtlarla sonuçlanacaktır. Hem sonsuz hem de sonlu uzay için açıklamaları destekleyen kanıtlar var.
Uzayın sonsuz olup olmadığı, bilim adamlarının hala içinde yaşadığımız evren hakkında yanıtlamaya çalıştığı sorulardan yalnızca biri. Örneğin, insanların evrenin ne kadarını algılayabildiğini bile bilmiyorlar. Bunun yerine, gözlemlenebilir evreni incelerler. Bu, insanların Dünya’dan görebildiği ve inceleyebildiği kısımdır.
Bilim adamları ayrıca gözlemlenebilir evrenin yaklaşık boyutunu -92 milyar ışıkyılı- olduğunu biliyorlar. Ancak tam şeklini bilmiyorlar. Çoğu kişi onun yuvarlak olduğu konusunda hemfikir. Bununla birlikte, evrenin üç boyutlu şekli hala tartışmaya açıktır. Bir kağıt gibi düz olabilir. Küre veya çörek şeklinde de olabilir.
Uzmanlar uzayın sonsuz olup olmadığını bilmiyor olabilir ama evrenin hala büyüdüğünü biliyorlar. Yaklaşık 13,8 milyar yıl önce, Büyük Patlama olduğu günden beri genişlemektedir Bilim adamları son zamanlarda, bunu daha önce düşündüklerinden daha hızlı bir şekilde büyüyebileceğini keşfettiler.
Bu genişleme uzun zamandır uzmanların “karanlık enerji” dediği şeyle açıklanıyor. Bilim adamları karanlık enerjiyi tam olarak anlamıyor, ancak onu incelemeye devam ediyorlar. 2021’de araştırmacılar, evrenin karanlık enerjinin varlığıyla açıklanabilecek olandan en az yüzde sekiz daha hızlı büyüdüğünü buldular. Bu genişlemeyi başka neler etkiliyor? Uzmanlar hala öğrenmek için çalışıyor.
Büyük uzay boşluğunda kaç tane nesne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Tahminler, evrenin 200 milyar ila iki trilyon galaksiye sahip olduğunu söylüyor. Her galaksinin içinde muhtemelen 100 milyar yıldız vardır. Her yıldızın etrafında dönen bir ila on gezegen var.
Tabii ki, bu sadece bizim evrenimizde. Ya başka evrenler varsa? Bazıları bunun mümkün olduğuna inanıyor. Doğru olduğu kanıtlanırsa, insanın uzay anlayışını büyük ölçüde değiştirecektir.
Sizce uzay sonsuz olabilir mi? Bir dahaki sefere yıldızlara baktığında , orada kaç tane nesne olduğunu düşün. İmkanınız olsa hangisini yakından görmek isterdiniz?