Türkiye son yıllarda yerli silah geliştirme bakımından oldukça yol almıştır ve gün geçtikçe yeni silahlar üretmeye devam etmektedir. Bu yerli silahlardan bazılarını sizler için sıraladık.
T-155 Fırtına Obüsü
Türkiye’nin yerli üretimi olan ilk topçu sistemi T-155 Fırtına obüsü, F-16 savaş uçaklarının ardından etkili olan silahların arasında öne çıkıyor. Fırtına, hareketli durumdayken 30 saniye içinde atış yapabilecek konuma gelebiliyor. 1 dakikada 6 top atışı yapabilen Fırtına, 30 saniyede mevzi değiştirebildiği için düşmanın yapacağı karşı ateşten kaçınabiliyor.
ASELSAN’ın geliştirdiği atış kontrol sisteminin öne çıkan tarafı, 8-25 km arası uzaklıklara yapılan atışlarda ayrı namlu açılarından peşi sıra atılan üç merminin, eş zamanlı olarak hedefe ulaşmasıyla üç adet obüsün atış gücüne tek başına sahip olabilmesidir.
Altay Milli Tank
Otokar tarafından 2007 yılında üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak geliştirilen Altay, adını Kurtuluş Savaşı’nın süvari kolordusu komutanı olan Fahrettin Altay’dan almıştır.
Güney Kore’nin Rotem firması Altay tankı projesinin teknik destek sağlayıcısı olan firmadır. Altay tankının tasarımdan başlayarak tüm aşamaları için 500 milyon dolar harcanmıştır.
Milgem Milli Gemi
Milgem projesi, tamamen milli olanaklar ile modern muharip gemi üretmeyi amaç edinmiş bir projedir. Geminin 2004 yılında tamamlanan ön tasarımı tamamıyla özgündür. 2005 yılında geminin ilk kaynağı İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda atılmış ve yapımına başlanmıştır. 27 Eylül 2008 tarihinde ilk yerli gemimiz Heybeliada denize indirildi. Milgem projesinin ikinci gemisi Büyükada’nın yapımı da halen İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda sürmektedir.
Anka İnsansız Hava Aracı
Ülkemizin ilk insansız hava aracı olan Anka, Türk havacılık şirketi TAI’nin ürettiği bir silahtır. Test uçuşunu başarı ile bitiren Anka, 17,3 metre kanat açıklığına sahip, 8 metre boyu olan ve bin 600 kilo kalkış ağırlığı ile sınıfının üst kapasiteye sahip uçakları arasında bulunuyor.
Anka, 155 beygirlik dizel motoruyla 24 saat havada kalabiliyor. Üstelik bunu yaparken rakiplerinden çok daha fazla yük taşıyabiliyor. Hem gündüz hem de gece keşif ve hedef tespiti yapabilen bu uçak aynı zamanda otomatik olarak iniş kalkış yapabiliyor.
Büyük bir bölümü karbon kompozit malzemeden üretilmiş uçağın radara yakalanma olasılığı oldukça düşük. Anka 23 bin feet irtifaya çıkarak 18 saat boyunca havada kalabiliyor.
BMC Kirpi
BMC’nin ürettiği ve Kirpi adını taşıyan mayına karşı koruma sağlayan taktik tekerlekli araçların % 70’i yerli olanaklarla üretildi. Bu zırhlı araçlar yalnızca tek depo benzin ile 800 kilometre yol gidebiliyor. Bu araçların lastikleri patlasa dahi kendiliğinden şişip 40 kilometre daha gidilmesine imkan sağlıyor.
Kirpi Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girince terör örgütü tarafından gerçekleştirilen mayınlı saldırıların güvenlik güçlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılmış oldu. Bu zırhlı araçlar, askerlerin güven içinde hareket edebilmesinin yolunu açmıştır.
Hürkuş Eğitim Uçağı
TAI’nin tasarlayıp ürettiği yerli uçağımız Hürkuş, hava kuvvetlerinde pilotların orta seviye eğitimleri için kullanılıyor. Yurtdışın da pazar bulması amaçlanan uçak, ismini meşhur havacımız Vecihi Hürkuş’tan alıyor. Hem gece hem de gündüz görev yapabilme özelliğine sahip olan bu uçak pilotların eğitimi için çok önem arz ediyor.
Bora-12
Jandarma Genel Komutanlığı ve MKE’nin ortak çalışması sonucunda ortaya çıkan Bora-12 keskin nişancı tüfeği, % 100 Türk yapımı bir silah olma özelliğine sahiptir. Hem tasarımı hem de üretimi MKE’nin Kırıkkale tesislerinde gerçekleştirilen Bora-12, 7,62mm çapındadır. 1200 metre etki alanı olan bir keskin nişancı tüfeğidir aynı zamanda.
MPT
40 uzman tarafından üzerinde 2 yıllık çalışılarak geliştirilen Mpt, hem TSK’nin aradığı özelliklere sahip hem de yurtdışı pazarında satılabilecek bir piyade tüfeğidir. 4.3 kilogram ağırlığı olan bu tüfek, 20 mermi kapasiteli bir şarjöre sahiptir. Etkili atış menzili ise 400 metre civarındadır.