Kadınlara verilen imkanlar, eski zamanlarda erkeklere verilen imkanlar kadar fazla değildi.Ama o zamanlarda da zorlukların üstesinden gelen kadınlar muhteşem ve şaşırtıcı biçimde öne çıkmayı başardılar. Bu harika kadınlara büyük saygı duymak gerekir. Bu kadınlardan bazıları başarıları için hatırlanırken, bazıları da topluma verdikleri katkılar ile hatırlanır. Tarihin en popüler kadınları kimler? Sadece ünlü olmakla kalmayıp, diğer kadınlara ilham veren bazı kadınlar tarih boyunca oldu. Dünyanın en iyi ve en popüler kadınlarını bulmak zordur. Bu kadınlar sinema, politika, bilim gibi alanlarda olabilir. Bu kadınların dünya çapında büyük bir hayran kitlesi var.
Tarihteki en ünlü 10 kadının listesine göz atalım:
10. Eva Perón, Politikacı
Eva Perón fakir bir aileden geliyordu ve daha sonra Arjantin tarihindeki en büyük efsanevi figürlerden biri olmayı başardı. Başkan Juan Perón’un ilk hanımı olarak, önde gelen siyasi figür oldu. Gücü ve kocasının yardımıyla fakirlere yardım etti. Yoksullar için kampanya yürüttü. Juan Perón’un kocası olmadan önce ise oyuncuydu.
Fakirlere yardım etmek için çok çalıştı. Cesur ve yetenekli bir konuşmacıydı. Kampanyası sırasında ordu gibi muhalifleriyle savaşmak zorunda kaldı. Hayırsever Eva Perón Vakfı’nı buldu. Azalan sağlığı nedeniyle başkan yardımcısı görevini reddetti. 33 yaşında öldü. Ölümünden sonra bile dünyadaki birçok insanı büyülemeye devam ediyor. Birçok kitap, film ve oyunun konusu oldu. Eva, vücudunun mumyalanmasına neden olacak düzeyde meşhurdu .
9. Valentina Tereshkova, Kozmonot
Valentina Tereshkova ünlü bir Rus kozmonot, mühendis ve politikacıydı. Uzaya uçan ilk kadın oldu. Uzaya uçmak için 400 başvuran arasından seçilen tek kişi oydu. Görevi Vostok 6 idi. 16 Haziran 1963’te uzaya uçtu. Uzaya uçmadan önce inanılmaz bir pilottu. 1969’dan sonra Sovyetler Birliği Komünist Partisi üyesi oldu. Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra, siyasette sürekli aktif kaldı. Valentina Tereshkova, Sovyet sonrası Rusya’nın ve dünyanın çoğunun kahramanı oldu. Tereshkova, dünyamızı tek bir görevde 48 kez yörüngede toplayan tek kadındır. 2014 Kış Olimpiyatları’nın açılış töreninde bayrak taşıyıcıydı. Adı oyunların, filmlerin, müzik ve oyunların bir parçası olmuştur.
8. Florence Nightingale, Modern Hemşireliğin Kurucusu
Florence Nightingale , “Lambalı Bayan” lakabıyla dünyaca ünlüdür. İngiliz bir istatistikçiydi ve modern hemşireliğin kurucusuydu. Kırım Savaşı sırasında ön plana çıktı. İyi eğitimli bir hemşireydi ve onun tarafından eğitilmiş diğer 38 eğitimli hemşirenin müdürüydü. Savaş alanında bulunan kamplarda, kötü tesislerin ve hijyenin korkunç olduğunu gördü. Çözümü için The Times’a bir itiraz gönderdi. Sonuç, sivil bir tesis olan Renkioi Hastanesi oldu. Ölüm oranları %42’den % 2’ye bu sayede düştü.
Sıhhiye ve hemşirelik alanında bir devrim yarattı. 1860 yılında ilk resmi hemşirelerin eğitim programı Nightingale Hemşireler Okulu aracılığıyla başladı. Ayrıca İngiliz feminizmine büyük katkıları vardır. Şimdiye kadar yaşayan en büyük sosyal hizmet uzmanlarından biri olarak görülür.
7. Anne Frank, Soykırım Kurbanı
Anne Frank , Holokost’un Yahudi kurbanı olarak bilinen bir Alman günlükçüydü. Ölümünden sonra bir Genç Kızın Günlüğü’nün yayınlanmasından sonra ünlü oldu. Bu yayın; II. Dünya Savaşı’nda Hollanda’nın Alman işgali sırasında 1942’den 1944’e kadar saklanan Anne Frank’ın gerçek hayattaki bir belgesidir. Bu kitap dünyanın en popüler ve en çok bilinen kitaplarından biridir. Birkaç film ve oyunun kaynağı olmuştur. Anne Frank, bir Nazi toplama kampında Şubat veya Mart 1945’te 15 yaşında vefat etmiştir.
Ölümünden sonra o kadar popüler hale geldi ki, Anne Frank’a bir biyografi müzesi dahi adandı. Müze, 3 Mayıs 1960’da açıldı ve Anne Frank Evi olarak biliniyor. Haziran 1999’da Time dergisi , “Yüzyılın En Önemli İnsanları” başlıklı özel bir baskı yayınladı. Anne Frank, listeye alınanlardan biriydi.
6. Madonna, Şovmen
1980’lerden beri Madonna Louise Ciccone’ye popüler olarak “Pop Kraliçesi” denir. Sadece şarkılarıyla değil; aynı zamanda söz yazarı, oyuncu ve iş kadını olmasıyla da ün elde etti. Müzik videolarında ve sahnede etkileyici görsel görüntüleri ile öne çıktı. Madonna dünya çapında 300 milyondan fazla albüm sattı. Bu, onu Guinness Dünya Rekorları tarafından tüm zamanların en çok satan kadın sanatçısı olarak ödüllendiriyor. VH1’in Müzikteki En İyi 100 Kadın listesinde yer alıyor. Rolling Stone dergisi onu Tüm Zamanların En İyi 100 Sanatçısı ve Tüm Zamanların En İyi 100 Şarkı Yazarı arasında gösterdi. Şarkı sözleri ve videoları aracılığıyla müzik dünyasında tarih yarattığı biliniyor.
Oyunculuk alanında En İyi Kadın Oyuncu dalında Altın Küre Ödülü kazandı. Çeşitli hayır kurumlarına yaptığı katkılarda biliniyor. 2006 yılında fakirlere yardım eden Malavi Organizasyonu’nu kurdu. Madonna tarihte etkili bir müzisyen ve şovmendir.
5. Joan of Arc, Savaş Kahramanı
Joan of Arc, Yüz Yıl Savaşı’nın Lancastrian aşamasında cesur davranışı ile 15. yüzyıl Fransız bir kahramanı olarak görülüyor. Ölümünden beri birçok edebiyat, resim, heykel ve diğer kültürel eserler Joan of Arc’ı popüler bir figür olarak tanımlıyor. Tarihin en güzel kadınlarından biriydi . Joan of Arc, ortaçağ Fransa’da yaşayan bir köylü kızıydı. Tanrı’nın onu Fransa’yı İngiltere’ye karşı zafere götürmesi için gönderdiğine inanılıyordu. Kızın askeri eğitimi yoktu. Ama Valois prensi Charles’ı bir Fransız ordusu ile kuşatılmış Orléans şehrine götürmeye ikna etti. Fransız ordusunun morali yükseldi ve zaferine yol açtı. 30 Mayıs 1431’de İngilizler tarafından 19 yaşında ölüm cezasına çarptırıldı.
4. Marilyn Monroe
Marilyn Monroe, 1950’lerde kadın çekiciliğinin bir simgesi olarak tarihin en ünlü popüler kültür simgelerinden biridir. Güzelliği ile ünlü Amerikalı aktris, şarkıcı ve modeldi. Kariyerinin en ünlü sahneleri arasında “Monroe, beyaz elbisesinin eteğini havaya uçuracak şekilde metro ızgarasında duruyor” unutulmazdır. Birkaç saat süren sahne yaklaşık 2.000 izleyici kitlesini kendine çekti. Birkaç profesyonel fotoğrafçı ikonik pozun fotoğraflarını çekti. Klasik Hollywood sinemasının en ünlü yıldızlarından biridir.
Marilyn Monroe, 5 Ağustos 1962’de beklenmedik biçimde 36 yaşında öldü. Ölümünde filmleri 200 milyon dolar hasılat yapıyordu. Bugün kültürel bir simge olarak mirası devam etmektedir.
3. Rahibe Teresa, Sosyal Hizmet Uzmanı
Rahibe Teresa, misyonu “yoksullara gönülden ücretsiz hizmet” olan bir Katolik rahibe ve misyonerdi. 1950 yılında Sadaka Misyonerleri Emri’nin kurucusudur. Yardım kuruluşu, 2012 yılında 133 ülkede faaliyet göstermiştir. Rahibe Teresa, 1962 Ramon Magsaysay Barış Ödülü ve 1979 Nobel Barış Ödülü’nü almıştır. 20. yüzyılın en büyük insani yardımlarından birine imza atmıştır. Rahibe Teresa; Makedonya, İrlanda ve Hindistan’da yaşıyordu. Birçok filmin, oyunun, kitabın ve popüler kültürün bir parçası olmuştur. Hindistan’da adı Rahibe Teresa Kadın Üniversitesi olarak bilinen bir üniversite vardır. Hayır işleriyle dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca yaşama dokundu. Vakfı; HIV / AIDS, tüberküloz ve cüzzam hastalarına yardımcı olmak için çeşitli klinikler, dispanserler, okullar, yetimhaneler ve evler kurdu.
1997 yılında Hindistan’ın Kalküta şehrinde 87 yaşında öldü. Ölümünden sonra bile milyonlarca insan vakfından yararlanmaya devam ediyor. O, dünyada yaşamış ünlü kadınlardan biri olarak biliniyor.
2. Kleopatra, Mısır Hükümdarı
Kleopatra VII Filopator, ünlü Kleopatra olarak bilinir. Mısır Ptolemaic Krallığı’nın son aktif hükümdarıydı. Kleopatra, büyüleyici güzelliğiyle ünlüdür. Mirası çeşitli sanat, edebiyat ve medya eserlerinde görülebilir. Kleopatra (1934) ve Kleopatra (1963) gibi filmler popülaritesinin örnekleridir. Kleopatra’nın mirasındaki en ünlü oyun William Shakespeare – Antony ve Kleopatra’dır. Kraliçe, ünlü Julius Sezar ile yaşadıklarıyla ünlüdür. M.Ö. 12’de 30 Ağustos tarihinde 39 yaşında öldü. Ölümünden sonra Kleopatra ve mirası; yüzyıllar boyunca birçok tarihçiyi, araştırmacıyı ve halkı büyülemeyi sürdürüyor. Erkek egemenliği sırasında, Kleopatra güçlü bir lider olduğunu ve diğer erkek meslektaşlarıyla eşit olduğunu kanıtladı. Mirası olan gücü, güzelliği ve liderliği önümüzdeki yüzyıllarda da yankılanmaya devam edecek gibi görünüyor.
1. Marie Curie, Bilim Adamı
Marie Curie, bugüne kadar dünyanın en ünlü kadın bilim adamlarından biridir. Bilim dünyasında ikonik bir figür haline gelmiştir. Bugün, pop-kültür alanında bile dünyanın dört bir yanından övgü alıyor. Marie Curie, radyoaktivite araştırmalarıyla tanınan Polonyalı ve Fransız fizikçi ve kimyagerdi. Dünyada Nobel Ödülü kazanan ilk kadındı. Marie Curie, iki farklı bilim dalında Nobel Ödülü kazanan tek kişidir. Ayrıca iki kez kazanan, ilk kişi ve tek kadındı. Polonyum ve radyum gibi iki elementin bulunmasıyla tanınır. Marie Curie, bugün önemli tıbbi araştırma merkezleri olarak bilinen Curie Enstitülerine isim vermiştir. Bunlar Paris’te ve Varşova’da bulunuyor. Marie Curie ve eşi Pierre Curieo zamanlarının en güçlü çiftleri olarak da bilinmektedir.