Geniş topraklarında her türlü ekimin yapıldığı bir doğu ilimiz olan Elazığ’ın mutfağı da çok ünlü.
Elazığ’da ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım ürünleri arasında baş sırayı tahıl alır. Buğday, ekimi en çok yapılan tahıldır. Arpa üretimi de buğday kadar önemli bir yer tutar. Şeker pancarı sanayi ürününü oluşturur. Şeker pancarının yanı sıra patates, soğan ve az miktarda baklagil yetiştirilir.
Meyva bahçelerinde en çok ceviz, badem, dut, kayısı, vişne, elma ve ünlü paşa armutu yetiştirilir. Zengin meyva çeşitleri mutfakta da yerini alır. Şehirde bağcılık da çok gelişmiştir ve buna paralel olarak şarapçılık yaygın bir uğraş haline gelmektedir. En çok koyun, kılkeçisi ve sığır yetiştirilir. Tavukçuluk ve arıcılık, yerel tüketime yönelik küçük çaplı etkinlikler olarak sürdürülür.
Mutfak kültürü
Elazığ mutfağında acı ve biber salçasının yeri büyüktür. Hemen hemen her yemekte acı kullanılır. Sabah kahvaltılarında bir tür gözleme olan, “Patile” sofralarda yer alır. Elazığ kadınlarının hemen hemen hepsi baklava açar. Evlerde tatlısız bir gün geçmez.
Sebze ve meyvanın kurutularak kullanılması Elazığ mutfağının bir başka özelliğidir. Kimi yemekler kurutulmuş meyvalarla hazırlanır. Bu da gelişmiş mutfak kültürlerinde görülen tatlı ve tuzlu birlikteliğinin yöresel boyutunu gösteren bir özellik olarak karşımıza çıkar.
Erişteden çorba, her öğünde yer alır. Bunun yanısıra taş ekmeği de tipik bir lezzettir. Bağırsaktan hazırlanan bumbar dolması yöreye ait tipik tatlar arasındadır. Bulgur yemeklerin ana malzemesini oluşturur.