Çizgi filmlerden, video kliplerden ve filmlerden görmeye alışkın olduğumuz S.O.S. harfleri 1905’ten beri acil durum kodu olarak kullanılıyor. Ama aslında S.O.S anlamı nedir? Cevap oldukça basit S.O.S.’in aslında hiç bir anlamı yok hatta S.O.S  bir kısaltma bile değildir. Elbette anlamı olmaması hiç bir şey ifade etmediği anlamına gelmiyor.

Uluslararası gemilerin aralarında iletişim kurmanın tek yolu mors alfabesi ile telgraf çekmekti, gemilerin sorunlarını bildirmek için hızlı ve açık bir yola ihtiyacı vardı. İlk başta farklı uluslar farklı kodlar kullanırdı. Örneğin, İngiltere CQD’yi tercih etti. Titanik Nisan 1912’de battığında, CQD ve SOS çağrılarının bir karışımını kullandı.

Alman hükümeti tarafından 1905 tarihinde önemli telgrafları ayırt edebilmek için önerilen üçlü nokta ve çizgi dizisi, kısa sürede zarifliği ve sadeliği sayesinde uluslararası sularda popüler haline geldi. Duraklama olmadan iletilen ve birkaç saniyede bir tekrarlanan S.O.S’in özellikle bilinen herhangi bir anlamı yok.

Ayrıca SOS anında tanınabilir bir simetriye sahipti ve görsel bir çekiciliği vardı. Aslında S.O.S. sadece bir palindrom değil, aynı zamanda bir ortam diyagramıdır, baş aşağı veya sağ taraf yukarı okunuyormuş gibi görünen bir kelimedir. Zaman geçtikçe özellikle denizciler tarafından fonetiğine uygun; Gemimizi Kurtar (Save Our Ship), Ruhumuzu Kurtar (Save Our Soul) veya diğer Sinyalleri Durdur (Stop Other Signals) açılımlar getirilmiştir.