14 Mart, dünyanın en ünlü sayısı olarak bilinen Pi’nin yıllık kutlama günüdür. 1988’de fizikçi Larry Shaw tarafından 14 Mart seçildi. Bu tarihin seçilme nedeniyse, sayısal tarih (3.14) pi sayısının ilk üç basamağını temsil etmesiydi. Eğer bir 19. yüzyıl doktoru ve amatör matematikçisi olan Edward J. Goodwin’in fikirleri benimsenseydi pi 3.2’ye yuvarlanacaktı. Pi Günü’nü belki o zaman 2 Mart’ta kutlayacaktık.
Neden Pi’ye İhtiyaç Var?
Hangi boyut çemberini hayal ederseniz edin, çevresi çapına bölünür her zaman çıkan sayı aynıdır: 3.14. Elbette bu sayısı 31 trilyondan fazla ondalık basamağa kadar hesaplanan sonsuz sayıda ondalık genişleme izlemektedir. Bu, 3.14’ü sadece irrasyonel bir sayı değil aynı zamanda bir dairenin ölçümlerini hesaplamak için bir “sabit” yapar. Bu sabit sayı, MÖ 3. yüzyılda antik Yunan matematikçi Arşimet tarafından keşfedildi. Pi sayısı, sadece lise geometrisi için değildir ve mühendislik için de gerekli bir sayıdır. 1706’da,Yunancada “çevre” yada “çevresi” anlamına gelen pi veya pi harfi olarak bilinir. Pi Archimedes tarafından tanımlanmış olmasına rağmen, binlerce yıldır kullanılıyor.
“Daireyi Kare Yapma” Takıntısı
Doktor ve amatör matematikçi olan Edward J. Goodwin, 1894 yılında daireyi karelemenin doğru bir yolunu keşfettiğini iddia etti. Hatta daha ileri noktaya iddiasını taşıyarak, yasa çalışmasıyla belirlenmesini istedi. Bugün bile Indiana Pi Bill olarak bilinen, yasama kararıyla matematiksel gerçeği ortaya koyan en ünlü girişimlerden biri olarak bilinir. Pi Fatura olarak bilinen tasarıda, pi sayısından hiç bahsedilmiyor ve kare ile alan hesabı yapılmaya çalışılıyor. Indiana, 1897 Yasama Meclisi kayıtlarındaki bu girişim kabul görmedi ve alay konusu oldu. Ancak Goodwin her şeye rağmen, Indiana Eyalet Temsilcisi Taylor Record’u 1897 eyalet Genel Kurulunda bir daireyi kare haline getirme yöntemini bir devlet hukuku meselesi haline getirmek için bir yasa tasarısı sunmaya ikna etmişti.