Kalmaya karar verdiğiniz otelde ayakkabılarınızı çıkarıp rahat otel yatağına kendinizi hemen atmayın. Otellerin bilmediğiniz kirli yönlerini öğrenmek için yazımızı okuyun ve sonrasında rahatlamaya geçin.

Görünüş aldatıcı olabilir

Otellerin gerektiği kadar temiz olmadığı gerçeği aslında pek de sürpriz değildir. Sorun şu: Oteller para kazanma işindeler ve kazandıkları paradan daha fazlasını elde etmeye çalışıyorlar. Bunu bir yolu da temizlik masraflarından kısmak. Ancak, konuk odanızda endişelenmeniz gereken tek şey yüzeyler değil, elbette bazı noktalar diğerlerinden daha kirli. İşte otellerin genellikle para biriktirmek için yaptıkları iğrenç şeyler ve kirli yönleri.

Çarşafları yeniden kullanıyorlar

Konukların kullandığı çarşaflar düzenli olarak temizlenmesi beklenen en önemli şeylerin başında gelir. Ancak lekeler yoksa, bazı oteller çarşafları düzenli olarak temizlemiyor. Oteller için yapılan soruşturma sonuçlarından birinde, gizlice test edilen dokuz otelden üçü çarşafları değiştirmedi. Önceki konukların vücut sıvıları, saçları ve diğer ciddi derecede kaba şeyleri çarşaflar üzerinde gizleniyor olabilir. Bir otelde kullandığınız çarşafın, sizin dışınızda birden fazla insan tarafından kullanılmış ve temizlenmeden size sunulduğunu bilmek bile bir hayli kötü.

Bilerek renkli halılar seçiyorlar

Amaçlanan şey kir ve lekeleri gizlemek. Fayansların temizlenmesi kolaydır ama renkli halılar sanat eseri gibi güzel de görülebilir. Bu nedenle teknik olarak çift taraflı görev yapıyorlar. Halılar için seçilen popüler renkler griler, kahverengi tonlar olurken, ağır doku katmanlarına sahip yönsüz tasarımlar da seçiliyor.

Bardakları yıkamaktan kaçıyorlar

Bir bardağın temiz görünmesini sağlamak kolaydır: Özellikle önceki konuk sadece su içerse, bir miktar suyun altında durulayın veya bir havluyla hızlıca silin. 2009’da ABC News tarafından yapılan gizli bir araştırmaya göre, temizlikçilerin her odayı temizlemek için sınırlı zamanı oluyor ve bu değerli dakikalardan bazılarını bardakları düzgün bir şekilde yıkamaya ayırmıyor.Birçok bardağı düzgün bir biçimde sterilize ederek yıkamak yerine, siliyor veya duruluyorlar.

Daily Mail tarafından yapılan araştırma da benzer bilgiler içeriyor. Buna göre, temizlik personelinin bardakları kirli bezlerle yıkadığı, uygun olmayan sprey temizlediği bildiriliyor.

Kahve kutularını yıkamıyorlar

Otellerin yıkmaktan kaçtıkları bir diğer şey kahve kutuları. ABC News dergisi, otellerin kahve kutularını temizlemek için bulaşık deterjanı gibi bir temizleyici kullanmadığını tespit etti. Valencia Üniversitesi’nden araştırmacılar ise, sadece bir yıl boyunca kullanılan ve hepsinde bakteri bulunan dokuz otel kahve makinesini inceledi.

Yatakları sık değiştirmezler

Minder pahalıdır. Yüksek kaliteli oteller yataklarını her üç ila beş yılda bir değiştirirken, daha ucuz oteller her on yılda bir değişime giderler. Yatak yırtılmış veya lekelenmiş olsa bile, birçok otel sorunu gizleyecek veya temizleyecektir. Çünkü her sorun olduğunda bir yatağı değiştirmek çok pahalıdır. Bu yüzden yatağın yedi yıldan daha kısa sürede değiştirilmesi gerekiyor .

Yastık kılıflarını ihmal ediyorlar

Oteller için bir başka kazanç noktası yastıklar. Yatakta uyurken kullanılan her yastığın üzerinde belirgin bir iz bırakılmıyor. ABD’de üst otel zincirleri araştırıldı ve birçok kirli yastık bulundu. Otel görevlileri aynı yastığı sadece kabartarak tekrar yatağın üzerine düzgünce koyuyor. Elbette görünen lekeler yeniden kullanım anlamına gelmiyor. Yıkanması ve temizlenmesi zorunluluktur. Yastık kılıfları bu şekilde bir kullanım ile daha uzun süre dayanır ve uzun vadede otellere daha fazla para kazandırır.

Işık düğmesi asla temizlenmez

Otellerin çoğunda oda içerisinde en fazla kullanılan ve elimizle dokunmak zorunda kaldığımız yer ışık düğmesidir. Ancak otellerde ışık anahtarlarının düzgün temizlendiğinden söz edilemez. Özellikle başucu lambalarında düğmeler bakterilerle kaplı. Bir araştırmaya göre, ışık anahtarları ve TV uzaktan kumandaları odada en kötü ve en kirli yerler. Temizlikçilerin her odayı temizlemek için sadece 30 dakikalık zamanı oluyor. Her şeyi silmek için zamanları yok. Ayrıca aynı süngeri ve paspası tekrar kullanarak bakterileri birden fazla odaya yanlışlıkla taşıyorlar. Sonuç olarak, otel odalarındaki bakterilerin hastanelerde kabul edilen seviyelerden iki ila on kat daha fazla olduğu görülüyor.

Yatak örtüsünü değiştirmezler

Otel odanıza girdiğinizde yapmanız gereken ilk şey, bir çift eldiven giymek ve yatak örtüsünü yatağınızdan çıkarmak olmalıdır. Oteller için yapılan bir araştırma, otellerin yatak örtülerini yılda sadece dört kez temizlediğini ortaya koydu. Bu yatak örtüsü renkliyse, düzenli olarak değiştirilmeyen bu özel yataklardan biri olması daha olasıdır. Her yeni misafir için yıkanması gerekmediğinden, iyi görünmek ve lekeleri gizlemek için oluşturulmuştur. Bu sayede otel tasarruf ediyor.

Atma yastıklarıyla uğraşmıyorlar

Temizlik yada bakımıyla çaba harcanmayan yastıklar arasında yere atılanları da var. Özellikle odanıza girer girmez yatağınızdan fırlatarak halı üzerine attığınız dekoratif yastıklar başta geliyor. Temizlik personeli, mikrop yüklü atma yastıklarını yatağınıza geri götürüyor ve temiz yastık kılıflarına dokunuyor. Atış yastıkları da pek yıkanmıyor.

Bazılarının su basıncı zayıf

Oteller, su akışını kontrol ederek tasarruf edebiliyor. Su akışını korumak sadece su maliyetlerinden tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda enerji ve daha fazlası için de para tasarrufu sağlar. Bunun biz müşteriler için anlamı nedir? Kötü duş kalitesinin yanı sıra, çok temiz olmayan çarşaflar ve yastık gibi birçok şey olabilir.

Havlularını her zaman değiştirmezler

Çamaşırlar, bir otelin su kullanımının yüzde 16’sını oluşturur ve National Geographic’e göre otel; su, kanalizasyon, işçilik ve enerji maliyetlerinden tasarruf edebilir. Havlular bu aşamada tekrar tekrar kullanıma açılarak önemli bir tasarruf kalemini oteller için oluşturuyor.

Temizlik günlerini tamamen atlıyorlar

Bazı oteller temizlik günlerini atlamak konusunda ön plana çıkmaktadır. Odalarını temizlemeyi tercih ederse misafirlerine günlük 5$ kredi sunabiliyorlar.