Tarih boyunca, yaşamakta olduğumuz Dünya’yı keşfettik ve birçok yeni yeri de araştırmayı sürdürüyoruz. Bugüne kadar gizemini koruyan yerlerden biri okyanustur. Dünya yüzeyinin % 72’si okyanus ile kaplıdır ve % 95’i bugüne kadar keşfedilmemiştir. Bu durum gizeme yeni bir anlam anlamına geliyor. İyi bir ay ve mars haritalarımız olsa bile dünyamızın okyanus tabanının yarı açıklığına sahip değiliz. İşte dünyanın okyanusu hakkında şaşırtıcı bilgiler:
Okyanusun en derin noktası 11.000 metredir – Challenger Deep
Hiç okyanusun derinliğini merak ettiniz mi? Bir uçaktan denizdeki bir gemiye bakmaya çalıştığımızda onları görmekte zorlanıyoruz, ancak okyanus tabanından aynı gemiye bakarsak aynı şey geçerli olacaktır. Okyanus yüzeyinden okyanus tabanına kadar bugüne kadar kaydedilen en yüksek derinlik 11.000 metredir. Bu da bir yolcu uçağının yüksekliğine kıyasla, çok fazladır. Derinlikle ilgili en ilginç gerçek, sadece 8.000 metre yüksekliği olan Everest Dağı’nın yüksekliğinden daha büyük olmasıdır.
Çin’de çevresindeki suyun % 90’ından fazlasını kirletmektedir
Su kirliliği, bugün en büyük endişelerden biridir, ancak her zamanki gibi onu daha da kirletmekte ısrar ediyoruz. Su kirliliği nedeniyle, birçok su canlı türünün soyu tükeniyor. Çin’de kirlilik seviyesi o kadar yüksektir ki, tüm atık denizde boşaltılır ve bu durum deniz hayvanları en büyük ölçüde öldürür. Kirlilik sadece okyanusa özgü olmakla kalmaz, aynı zamanda çevreye zarar verir. Çin her gün okyanusa 60 milyon ton atık yayıyor.
Carrie Son, 3 gün boyunca deniz altında hayatta kaldı
2013’ün başlarında, Nijerya kıyısına yakın bir gemi alabora olmuştu. 3 uzun gün boyunca arama kurtarma devam etti. Carrie Son adlı bir gemi mürettebatı bulunduğunda, 3 gün boyunca deniz altında hayatta kalmayı başarmışlardı. Deniz dalgıçları cesetlerin yerini tespit ettiler. Ancak Carrie, küçük bir oksijen cebi ile deniz altında gerçekten uzun bir süre yaşadı.
Küçük balıklar temizlemeye katkı verir – Temizleme İstasyonu
Büyül balıklar, temizlik istasyonu moduna geçebilir. Şaşırtıcı bir gerçek olarak temizleme aşaması; köpekbalığı, kaplumbağalar ve balıklar gibi daha büyük ve küçük balıkları kapsar. Büyük hayvanlar, küçük balıkları provoke edecek şekilde ağzı açma eğilimindedir. Daha küçük balıklar, daha büyük hayvanın ağzındaki parazitleri ve diğer istenmeyen kirleri temizlemek için ağız ve solungaçlara girebilir.
Bermuda Şeytan Üçgeni resmen var ama kabul edilmez
Bermuda Şeytan Üçgeni, okyanusun ortasındaki paranormal faaliyetlere dair dünyadaki en gizemli ve perili yerlerden biri olarak kabul edilir. Bermuda Şeytan Üçgeni’nde birçok uçak ve gemi yok oldu, ancak okyanusun diğer bölgelerine kıyasla bu oldukça normal görünüyor.
Okyanus suyunun dünya çapında seyahati yaklaşık 1000 yıl sürer
Okyanustaki su hareketi esas olarak akımlar, gelgitler ve dalgalardan kaynaklanmaktadır. Okyanustaki su hareketini etkileyen faktörler o kadar yavaştır ki, bir yerden bir yere gitmek ve aynı noktaya geri dönmek 1000 yıldan fazla sürer. Akıntılar, gelgitler ve dalgaların yanı sıra, suyun ileriye doğru sürülmesine de yardımcı olan “Derin Okyanus Dolaşımı” adı verilen bir sistem vardır.
Kabaca 3 milyon batık gemi deniz tabanında bulunuyor
Okyanusta genellikle yolcu gemileri, kargo gemileri ve savaş gemileri olacak şekilde en az 3 milyon batık gemi var. Okyanus tabanında duran ve gemilerden oluşan bu hazine birkaç milyar doları geçebilir. Gemi okyanusta kaybolduğunda, bulunma olasılığı çok düşüktür. Bu durum, keşfedilmemiş milyonlarca geminin ardındaki gizemin en önemli nedenidir.
“Nemo Noktası” okyanustaki en uzak noktadır
Okyanusta erişim zorluğu en yüksek olan tek noktadır ve buna “Point Nemo” denir. En yakın karalardan 2.688 kilometre veya 1.450 deniz mili mesafede bulunur. Point Nemo, 1992 yılında ilk kez denizdeki ileri teknolojileri kullanarak en uzak konumu tahmin etmekt için bulundu.
Okyanus nefes aldığımız tüm oksijenin % 50’sini üretir
Deniz suyunun en üst tabakası, oksijen üretimine en büyük katkıda bulunan Phytoplankton adlı küçük bir mikroskobik organizma içerir. Dünyada üretilen oksijenin yaklaşık % 50’si okyanustan geliyor. Okyanusta her yıl 200 milyon tondan fazla fitoplankton büyüyor, bu da insan nüfusu ile karşılaştırıldığında muazzam. Genellikle çıplak gözle görülmezler, ancak tüm okyanuslarda bulunurlar.
Okyanustaki tuz, dünya yüzeyini 5 metre tuz ile kaplayabilir
Deniz suyunda tuz konsantrasyonu binde yaklaşık 35 oranındadır. Deniz suyunun nehirlere ve göllere göre daha yüksek yoğunluğunun ana nedeni budur. Okyanustaki böylesine muazzam tuz konsantrasyonu nedeniyle, tuzun dünyadaki tüm araziyi 5 feet’e kadar kapsayabileceği tahmin edilmektedir.