Nikola Tesla gizemli, dünyayı sarsacak bir buluşu bitiremeden öldü. Bu buluş hala gizemini korumaya devam ediyor. Ölümünden on yıllar sonra insanlar bu buluşlar hakkında gündem yaratmaya devam ediyor

Kablosuz Enerji

 

1901 yılında Tesla, Long Island’ın kuzey kıyısında, denizde ve Atlantik Okyanusu’ndaki gemilere mesaj ve görüntü iletebilen 185 feet yüksekliğinde, mantar şeklinde bir kule inşa etmek için finansör JP Morgan’dan 150.000 dolar temin etti. Wardenclyffe Kulesi olarak adlandırılan yapı üzerinde çalışma başladığında Tesla, radyo ve mikrodalgalar üzerindeki deneylerinden New York’u hava yoluyla milyonlarca volt elektrik ileterek aydınlatabileceğine inanarak kablosuz güç dağıtımı yapmak istedi. Ancak Morgan, Tesla’ya görkemli planı için herhangi bir ek fon vermeyi reddetti. (Bazıları Morgan, Tesla’nın planının diğer enerji sektörü varlıklarını sakatlayacağını anladıktan sonra fonları kestiğini düşünüyor.) Tesla, projeyi faaliyete geçmeden 1906’da terk etti ve Wardenclyffe Kulesi 1917’de parçalandı.

Elektrikle Çalışan Süpersonik Zeplin

Tesla bir çocukken, uçuş fikrinden büyülenmişti. Elektrik ve makine mühendisliği bilgisini birleştirerek, Wardenclyffe’nin başarısızlığından sonra havacılık hakkında daha fazla düşünmeye başladı. Yeniden Yapılanma dergisinin Temmuz 1919 sayısında yayınlanan bir makalede Tesla, Dünya yüzeyinin sekiz mil üzerinde seyahat edecek ve yolcuların üç saat içinde New York ve Londra arasında seyahat etmelerini sağlayacak hızlar üreten süpersonik bir uçak geliştirme konusundaki çalışmalarını tartıştı.

Tesla’nın konsepti, uçağın yerdeki elektrik santrallerinden kablosuz olarak iletilen elektrikle güçlendirilmesi ve uçakların yakıt taşıması ihtiyacını ortadan kaldırması çağrısında bulundu. Tesla makalede, “Güç kaynağı neredeyse sınırsızdır, çünkü herhangi bir sayıda santral birlikte işletilebiliyor, tıpkı pistlerde çalışan trenlere raylar veya teller yoluyla elektrik enerjisi sağlandığı gibi hava gemilerine enerji sağlıyor” dedi.