Parazitler, beslenmek için başka bir organizmayı istila eden doğa tarafından sağlanan en iğrenç varlıklardır. Bu parazitler enfekte olduğunda korkunç semptomlara neden olabilir ve zamanında tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Listede yer alan korkutucu parazit enfeksiyonları sizi sizi dehşete düşürebilir.
[UYARI: Aşağıdaki içeriklerden bazıları için size uygun olmayabilir. Kendi sorumluluğunuz ile devam edin.]Paragonimus Westermani – Japon Akciğer Fluke
Paragonimus Westermani, larva aşamasında tatlı suda bulunduğu bilinen parazittir. Yaşam döngüsü, yengeç gelişimine katkı için yenen ve tatlı suda serbest yaşayan bir yumurta olarak başlar. Olgunlaştığında, daha büyük bir organizmayı istila etmek için tatlı suya düşer. Bireyle temas ettiğinde, ölümcül enfeksiyonlara yol açabilecek şekilde istila ederek akciğerlerde olgunlaşabilir. Akciğer dokusuna zarar verir. Mağdurun bronşit ve tüberkülozdan muzdarip olmasına neden olabilir. Tedavi edilmezse kurbanı birkaç ay içinde öldürebilir.
Ascaris Enfeksiyonu
Ascaris son derece iğrenç bir insan solucanı parazittir. Hijyenin zayıf olduğu gençleri hedef alır. Tıp tarihindeki en büyük bağırsak solucanlarından biridir. Larvalar, yiyecek veya içecek yoluyla mağdura geçer ve mideye ulaştıklarında çoğalmaya başlar. Enfeksiyon sonrası aşama, parazitin bağırsağı bloke etmesidir. Bu solucanların kontrolsüz çoğaltılması anüs boyunca çıkıntı yapabilir. Bazı kurbanlar, burun ve ağızdan çıkmak için akciğerlere doğru yönelen solucanı deneyimlemek için gerçekten şanssız olabilirler.
Trichuris Trichiura
Trichuris Trichiura, kalın bağırsakta bulunan ve dünya çapında 800 milyonu enfekte ettiği söylenen yuvarlak bir solucandır. Kurban, larvalardan oluşan hijyenik olmayan yiyecekleri tüketir. İnce bağırsakta gelişir. Olgunlaşan solucanlar kalın bağırsakta bulunur. İshal ve anemi gibi semptomlara neden olabilir. Aşırı durumlarda rektum anüsten çıkıntı yapabilir.
Loa Loa
Loa Loa, batı Afrika’ya endemik olan bir filarial nematoda türüdür. Geyik sinek vektörü tarafından iletilir. Diğer sineklerin aksine, geyik sineği kurbanın derisine enjekte olur, kanı yalar ve larvaları kurbanın kanına enjekte eder. Enjekte edilen larvalar vücuttaki en havalı bölgeyi bulmak için tüm sinir sistemi boyunca hareket eder. Sonunda larvalar göz küresine yerleşir ve istila etmeye başlar. Mağdurların olgunlaşmış enfeksiyon aşamasında kaşıntı ve şişlik gibi şiddetli ağrılı koşullardan geçmesi gerekecektir. Tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir.
Kutanöz Leishmaniasis
Kutanöz leishmaniasis, kum sinek ısırıkları tarafından yayılan ölümcül tek hücreli bir parazittir. İstilaya başladığında vücudun her yerinde ağrılı yaralara ve iğrenç görüntülere neden olabilir. Vücuttaki bu yaralar ömür boyu kalabilir. Parazit, organların sakatlığına yol açabilecek 200 lezyon oluşturabilir. Tedavi edilmezse kurbanı birkaç ay içinde öldürebilir.
Jigger Pireleri
Jigger Pireleri, genellikle tropikal bölgelerde bulunan parazitik bir böcektir. Bu küçük böcek; kurbanın derisinin derinliklerine girebilir, yumurta bırakabilir ve birkaç hafta boyunca istila edebilir. Enfeksiyon çok şiddetlidir. Alan, tahrip olmuş yumuşak dokuların tamamen dağınık hale gelmesidir. Enfeksiyon sonrası aşama lenfanjit, sepsis, ayak tırnaklarının amputasyonuna ve basamak amputasyonuna neden olabilir. Az sayıda jigger pire, neşter yardımıyla kurbanın derisinden kesilebilir. Çok sayıda enfeksiyon kan zehirlenmesine ve sonuçta ölüme yol açabilir.
Toxoplazma Gondii
Toxoplasma Gondii, toksoplamosis hastalığına neden olan tek hücreli bir parazittir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 60 milyon insanın bu parazitten enfekte olması bekleniyor. Birey Toxoplasma içeren kedi dışkısı ile temas ettiğinde yayılır. Azalmış görme, göz kızarıklığı, bulanık görme gibi semptomlara neden olur ve insan beynini etkiler. Temelde bağışıklık sistemi zayıf olan bebekleri ve gençleri hedef alır. Enfeksiyonun son aşaması, beyindeki parazit istilasını içerir. Bu da beynin tamamen kapanmasına neden olabilir.
Wuchereria Brancrofti (Elephantiasis)
Wuchereria Brancrofti, Elephantiasis’e neden olan tehlikeli bir parazittir. Bunlar sivrisinek vektörü tarafından yayılan lenfatik sistemi işgal eden filarial nematod kurtlarıdır. 1 milyondan fazla insan bu parazite maruz kalmaktadır. Mağdurlar genişlemiş vücut parçalarından muzdariptir ve tedavi edilmezse sakatlığa yol açabilir.
Naegleria Fowleri (Beyin yiyen amip)
Naegleria Fowleri, esas olarak beyin ve sinir sistemini hedef alan mikroskopik bir amiptir. İnsanların yüzmek yada dalış yapmak için gittikleri göllerde ve nehirlerde bulunur. Bu katil amip, buruna girdiğinde ve sonunda beyinde oturduğunda enfekte olur. Beyin dokusu ile temas eder etmez, birincil amipli meningoensefalit adı verilen ölümcül bir enfeksiyona neden olur. Amipin beyin dokusunda baş ağrısı, ateş, boyun tutulması ve bulantı gibi semptomlara yol açabilecek yoğun hasara neden olduğu bir durumdur. Tedavi edilmezse kurbanı bir haftadan daha kısa sürede öldürebilir.
Trypanosoma Brucei (Afrika Uyku Hastalığı)
“Uyku Hastalığı” olarak adlandırılan Trypanosoma Brucei, hem insanları hem de hayvanları enfekte eder. Trypanosoma Brucei, kurbanı ısırdığında enfekte olmuş bir sinek tarafından yayılır. Parazitin girişi, merkezi sinir sistemini kısıtlayarak derhal enfeksiyonun ileri bir aşamaya ulaşmasına neden olur. Enfeksiyonun ilk aşaması baş ağrısı, ateş ve eklem ağrısı gibi semptomlarla sonuçlanabilir. Merkezi sinir sistemine ulaştığında oldukça ölümcül olur. Enfeksiyonun son aşaması, parazitin kurbanı şaşkın bir duruma ve zayıf koordinasyona yönlendiren merkezi sinir sistemini kestiği yerdir. Beyin fonksiyonunu tamamen kapatabilir ve tedavi edilmezse kurbanı sonsuza kadar uyutabilir.