Gördüğünüz alan NASA’nın emekliye ayrılmış olan uzay teleskobu Kepler’in tarayabildiği ve keşfedebildiği alanı gösteriyor. 3000 ışık yılı ötesine kadar gözlemleyebilen kepler uzay teleskobu bugüne kadar kabul görmüş 977, henüz onaylanmamış 2500 gezegen keşfetti.

Kepler’in çalışma prensibi çok asit. Renkleri algılıyor. Bir yıldız sistemine bakan kepler, o esnada bir gezegen söz konusu yıldızının çevresinde dönüyorsa, yıldız’dan gelen ışığın frekansının değiştiğini algılıyor. Bu sayede, ışığı değiştiren gezegen’e odaklanıyor. Gezegen’in gölgesine göre ağırlığını, o gezegendeki ana elementi, sıcaklığını bulabiliyor. Böylelikle o gezegende yaşamın Dünya üzerindeki canlılara göre var olup olmayacağını saptayabiliyoruz.

Sadece 3 bin ışık yılı ötesinde bile bulduğumuz yüzlerce gezegenden onlarcası canlılık barındırabilir. Göremediğimiz, kendi galaksimizde, milyonlarca yıldız ve bu milyonlarca yıldızın yüz milyonlarca gezegeni var. Bakamadığımız milyonlarca galaksi, milyonlarca galaksinin, milyarlarca yıldızı ve milyarlarca yıldızın trilyonlarca gezegeni var. Evet, bu, yaşadığımız evren ve bu sayılar tamamen gerçek.

Carl Sagan bir sözünde “Evren’de yalnız olduğumuzu düşünmek, okyanustan bir bardak su alıp balinalar yok demekle aynı şey.”

Sizce evrende yalnız mıyız?