Kahve hepimizin tercih ettiği, sabahları uyanmak ve uzun bir günün ortasından geçmemiz gereken enerjiyi vermek için kullandığı bir içecektir. Bu içecek, dünyadaki milyonlarca insanın yaşamında güçlü bir rol oynuyor, ama ne kadar kahve içmemiz gerektiği konusunda da bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Pek çok insan, çok fazla kafein tüketip tüketmediklerini ve onlar için bunun kötü olup olmadığını merak ediyor. İşte kahve içme ve ne kadar içebileceğinize dair bazı ipuçları.

Ne Kadar Tüketmeliyiz?

Ortalama bir fincan kahve, yaklaşık 100 mg kafein içeriyor. Bir gün için önerilen güvenli kafein 400 mg’dır. Bu rakam, endişelenmeden günde 4 fincan kahve içebileceğimizi gösterir. Elbette daha fazlasına sahip olamayacağınız anlamına da gelmez. Tüketim esnasında 400mg sınırına özen göstermek isterseniz, aşırı dozda kafein alımının önüne geçebileceğiniz seçenekler de var. Kafein tadı ararken kafeinsiz kahve harika bir alternatiftir. Kafeinsiz kahve, özlemiş olduğunuz içeceğin tadını çıkarmanıza yardımcı olurken aşırı dozda kafein alımının da önüne geçmenizi sağlar.

Kahve Kalp Yetmezliğini Önleyebilir

Bazıları kafeini yüksek bir kalp atış hızıyla ilişkilendirir. Bu da kalp hastalığı risklerini artıracaktır. Aslında bu bilgi tam anlamıyla doğru değildir. Elbette günlük kafein sınırını büyük miktarda aşarsanız, kalbinize ve vücudunuza zarar verirsiniz. Ancak sağlıklı bir sınırda içiyorsanız, bu enerji kalbinizin dinç kalmasını da sağlayacaktır. Vücuda kan sağlamak için ihtiyaç duyduğu desteği sağlayabilirsiniz. Bunu kalbinize yapılacak bir enerji sarsıntısı olarak düşünebilirsiniz. Kalp yetmezliği, kalbinizin vücudunuzun geri kalanına kan pompalamamasından kaynaklanır. Kalbinize bir doz kafein vererek, daha etkili bir şekilde uyanabilir ve pompalayabilir duruma getirebilirsiniz. Günde bir veya iki kahve kalp yetmezliğini azaltmaya yardımcı olabilir ve sizi sağlıklı tutabilir.

Kahve Karaciğerinize İyi Gelir

Karaciğerde, ekstra enzimler üretmenin hayatınıza yardımcı olduğu bilinir. Bu enzimler, gelebilecek zararlı kimyasalları parçalamak ve karaciğerinizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için kullanılır. Yapılan araştırmalar, düzenli kahve içenlerin karaciğerlerinin içmeyenlere göre daha fazla enzime sahip olduğunu göstermiştir. Bu nedenle kahve içenlerin karaciğerleri, daha güçlü ve daha fazla işleyebilir.

Düşük Diyabet Riski

Kahve sadece kalbinize ve karaciğerinize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda orta miktarda içildiğinde diyabetle de yardımcı olabilir. Diyabet giderek daha çok insanda görülüyor. İnsanlar oranlarını düşürmek için çalışmalar yapıyor. Diyabete yatkın olanlar için mükemmel bir çözüm, günde bir veya iki bardak kahve içmek olabilir. Bu sayede diyabet şansını önemli ölçüde azaltabilir. Kahve; sadece o sabah ihtiyacınız olan enerji artışını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzu sağlıklı, formda ve gelecek yıllarla başa çıkmaya hazır tutarsınız.

Çok Fazla Kafein Aşırı Doza Neden Olabilir

Kahve lezzetli olsa da, çok fazla tüketilen kafein ölümcül olabilir. Kafein doz aşımı, hızlanan bir kalbe neden olur ve bu kan pompalamasına yardımcı olabilir.Ancak bu durum, kalbin aşırı çalışmasına ve yoğun şekilde hasar görmesine de neden olabilir. Bir kişi aşırı miktarda kahve içtiğinde kalp yetmezliği ve kalp krizi yaygın olarak görülebilir. Bu nedenle kahve tüketimleri arasında her zaman farklı sıvı tüketmeniz önerilir.

Aşırı dozlar, artan susuzluğa ve uyku sorunlarına neden olabilir. Hatta daha ciddi vakalar kusmaya, halüsinasyonlara ve hatta ölüme neden olabilir. Bu durumlar, güvenli ve ılımlı bir şekilde içmeniz için bir uyarıdır. Kahve için, ancak vücudunuzun sağlıklı çalışmasını sağlamak için önerilen kurallara uyun.

Bilim dünyası, günlük 4 fincan kahve tüketimi konusunda anlaştı. Sevdiğiniz kahvenin tadını çıkarmayı engellemeyin.Sınırları aşmayacak biçimde içtiğiniz kahve, sayısız sağlık sorununu çözmenize ve gelecek yıllar boyunca vücudunuza bakmanıza yardımcı olabilir.

Kahve İçmek İçin En Doğru Zaman

Kahve sever insanların çoğu, bir sabah kahvesini hiçbir şeye değişmezler. Ancak yapılan bir araştırmaya göre, içtiğimiz kahvenin tam olarak etkisini gösterebilmesi için belirli saatlerde içilmesi daha uygunmuş. Araştırmacı diyetisyen Laura Cipullo, sabah uyandıktan yaklaşık 3-4 saat sonra içilen kahvenin, vücudumuz için çok daha etkili olduğunu savunuyormuş. Ayrıca, ne kadar bizi etkilemediğini düşünsek de, yatmaya yakın olduğumuz saatlerde kahve içmememiz gerektiğini, uykumuzu kaçırmıyor olsa bile beynimizin dinlenme işlevine olumsuz etkileri olabileceğini söylemiş. – Kaynak: Reuters / CNBC