Her insanın yaşamında bazı bağımlılıkları vardır. Ama bu bağımlılık aşırı sınırları aşarsa tehlikeler başlayabilir. “Bağımlılık” kelimesiyle karşılaştığımızda aklımıza ilk gelen şey uyuşturucu, sigara veya alkol olur. Ancak, hayal ettiklerinizin dışında çok sayıda bağımlılık türü vardır. Buradaki listemizde, tedavisi son derece zor olan 10 ölümcül bağımlılığı veriyoruz..

10. Patates Cipsi

Dünyada çok az sayıda bağımlılık yapan gıda maddesi vardır. Patates büyük ölçüde bağımlılığa katkıda bulunur. Patates, en cazip yiyecek olarak kabul edilir. Amerikan Psikiyatristler Birliği, bir kişinin belirli bir süre içinde diğerlerinden daha fazla patates yediği “Binge Eating” adlı bir bozukluk ortaya çıkardı. Patates, tüketim noktasında zihinsel olarak bir kişinin ona bağlılığına neden olabilir.

9. Aşk

Aşk kesinlikle entelektüel bir ilişki olduğu için, en büyük bağımlılıklardan biri olarak kabul edilir. Sevgi, kişinin kişisel ilgisine bağlı olarak varsayımsal da olabilir. Oksitosin, insanlarda sevgiye neden olan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Günümüzde, dünyada aşk kavramıyla orantılı olacak birçok cinayet, taciz ve intihar yaşanıyor. Aşk bağımlılığı için duygusal sıkıntı, reddetme, fiziksel görünüm ve çocuk ihmali gibi birçok neden de vardır.

8. Alışveriş

Artan teknoloji yenilikleri ve uygulamalar ile alışveriş çok daha kolay hale geldi. Çok fazla alışveriş yapan insanlar, sadece ürün satın alarak alışveriş yapmaya ve para harcamaya eğilimli olduklarından dolayı  “Alışverişkolik” olarak kabul edilir.

7. İş

Çok fazla çalışma ve iş hayatı, sağlık için iyi sayılmaz. Saatlerce çalışanlar, “İşkolik” olarak gösterilir. İş bağımlılıkları kişinin kişisel ve kariyer hedefleriyle ilgilidir. İş hayatında uzun vadeli hedeflere ulaşmak için, bireyin günlük hayatında normal aktivitelere ilgisini yitirdiği görülür. Bilinen semptomlardan bazıları ihtiyaç duyulmadığında bile gece geç saatlere kadar çalışma, resmi olmayan görevleri üstlenerek ofis ilişkilerinden kaçınma, gayri resmi konularda sorulduğunda konuşma veya agresif tepkiler açısından savunmacı olma gösterilebilir. Bütün bunlarla birlikte bir kişiyi taciz veya intihar gibi durumlar da görülür.

6. Yemek

Gıda, bir insanın hayatta kalabilmesi için temel kaynaklardan biridir. Bağımlılıklar üzerinde çok fazla etkiye neden olabilecek birkaç gıda maddesi vardır. Araştırmacılar, şekerin kokainden 8 kat daha fazla bağımlılık yaptığını kanıtladılar. İnternet, kapıya teslim seçeneğini sunarak daha hızlı yiyecek dağıtımına büyük katkıda bulunmuştur. Ağır tuz, şeker veya yağ içeriği olan gıda maddeleri, beynin, kokain ile benzer bağımlılıklara neden olabilecek aşırı dopamini gizlemesine neden olabilir. Bağımlılardan bazıları, gıda tüketimi kesintiye uğrarsa davranışlarını değiştirir. Şiddet uygulayabilir.

5. Olumsuzluk

Negatifliği listeye bağımlılık olarak dahil etmek tuhaf gelebilir. Bununla birlikte, bireyin olumsuz şeyleri belirli sınırların ötesinde görmesi tehlikeli olabilir. Bireyin neredeyse her şeyde ve her şeyde şüphe etmeye başladığı bir nokta ortaya çıkabilir. İnsan yapısı gereği, yaşamın mutlu anlarından ziyade önceki olumsuzluğunu düşündüğü oldukça bilinmektedir. Bilim adamları, olumsuzluğun ilaçlar kadar bağımlılık yaptığını kanıtladılar. Birçok vaka, çevre ve durumların olumsuzluğu nedeniyle ölümlere ve istismarlara neden olmuştur.

4. Teknoloji

Teknoloji, kişinin zihinsel yeteneğini etkileme potansiyeline sahiptir. Bazılarımız kesinlikle ilerleyen teknolojiyle başa çıkmak istiyoruz. Ancak bireylerin telefonlarını ve tabletleri satın almak için böbreklerini sattıkları birçok aşırı durum da var. Teknolojiye bağımlı insanlar, uyku ile ilgili problemlerle karşılaşabilir ve zihinsel bozukluklar yaşayabilir.

3. Sigara içmek

Sigara içmek dünyanın tehlikeli bağımlılıklarından biridir. Tabii ki sigara zararlıdır. Bir sigara, “yiyecek ara” ve “açlık” sinyalini verir. Beyne zarar veren nikotinden oluşur. Sigara içmek sadece bireye değil yakındaki kişiye de zarar verir. Bilim adamları pasif sigara içmenin aktif sigara içmekten daha tehlikeli olduğunu da kanıtladı. Sigara içmek normal bir dizel araçtan 10 kat daha fazla kirliliğe neden olur. Nikotin bir kişiyi stresten kurtardığından, kişinin ona karşı bağımlı olmasına neden olur. Bununla birlikte, zevk geçicidir. Bir sigaranın beyinde neden olduğu etkiler, kalıcı bir hasar olacaktır.

2. Alkol

Alkol tüketimi sağlığa zararlıdır ve buna dair filmlerde ve televizyon kanallarında uyarı alıyoruz. Alkol bir zamanlar lüks madde olarak kabul edildi, çünkü sadece ortalamanın üstünde insan tarafından tüketildi. Açıkça, alkol, bireyin rahatlama yaşadığı beynin stabilitesine çarpar. Bugün, alkol tüketimi o kadar popüler hale geldi ki, ergenler yetişkinlerden daha fazla alkol tüketiyorlar. Alkol bağımlılığı öncelikle karaciğeri etkiler. Bunu sinir sistemi, mide ve kalp üzerinde olumsuz etkiler izler.

1. Uyuşturucu

Uyuşturucu bağımlılığı bugüne kadar bilinen en ölümcül bağımlılıklardan biridir. Uyuşturucu bağımlılığı, beynin yapısında değişikliğe yol açabilen bir beyin hastalığıdır. Dünya nüfusunun yaklaşık % 5’i yasa dışı uyuşturucu tüketmektedir. İlk aşamadan itibaren her uyuşturucu bağımlısının uygun bir tedavisi, yaklaşık olarak 250 milyar dolara mal olacaktır. Kokain veya eroin gibi uyuşturucular, bir kez tüketilirse bir kişiyi bağımlı yapabilir. Burun kanaması, beyin hasarı, kalp krizi ve çok daha fazlası gibi olumsuz etkilere neden olabilir. Kokain ve eroin nedeniyle her yıl yaklaşık 200.000 kişi ölüyor. Kişinin uyuşturucu olmadan asla yaşayamayacağı bir aşama ortaya çıkabilir ve rehabilitasyon, yaşamının belirli bir aşamasından sonra imkansız hale getirir.