Isparta mutfağı, Akdeniz mutfağının değişik örneklerinden biridir.

Yemekler, baca denilen kerpiçten yapılmış “küre ocağı” üstünde pişirilir. Tandır, evin alt katında yer alır. Isparta mutfağında ekmekler ev yapımıdır ve bu tandırda pişirilir. Yemekler genellikle yer sofrasında yenir.

Kırsal kesimde aşlık, bulgur, erişte, tarhana yapımında imece usulü yaygındır. Pekmez, reçel, salça yapımı ve etlik kesimi bağ bozumu sonrasının temel uğraşlarındandır.

Temel yiyecekler…

karnıkara

Fasulye, “garnı gara” denilen börülce, patlıcan, biber, pekmez, üzüm şırası, tel helvası, ayran ve bulgurla yapılan çeşitli çorbalar, pilavlar Isparta mutfağının vazgeçilmez yiyecekleridir. Keçi eti tüketimi yaygındır. Isparta da ekmeğin, bezdirme, yufka, sade, peynirli pide, tahinli ekmek (nokul) ve haşhaşlı pide gibi türleri vardır. Pekmezle yapılan kabak tatlısı, yörenin özgün tatlarındandır.

Kışa hazırlık…

Kışa hazırlanan yiyeceklerin önemli bir bölümünü turşular oluşturur. Yöreye özgü, üzümden hazırlanan “hardaliye” bunların başında gelir.

hardaliye

Etlik için “besi” denilen hayvanlar alınır, 1.5-2 ay beslendikten sonra eylül ya da ekimde kesilir. Bir bölümü tuzlandıktan sonra ipe dizilip kurutulur. Buna “kakaç” denir.

Yaz aylarında özellikle pazar kurulan günlerde, peynirli pide tüketimi yaygındır. Pide, dağdan getirilen buzla soğutulmuş üzüm şırası ya da yoğurttan yapılan akcakatığıyla birlikte yenir. Yine yaz aylarında kiraz, üzüm, kavun, karpuz gibi meyvaların ve çömlek, bastırma kebabı gibi etli yiyeceklerin tüketimi yaygındır.