Kulağa saçma geldiğinin farkındayım ama değil. Amerika’da hırsızların bonsai ağaçlarını çalması çok popüler. Ülkemizde henüz böyle bir habere çok şükür denk gelmedik.
Öncelikle bonsai ağaçlarının bazıları 50bin lira, 60 bin lira civarına satılabiliniyor. Buna ek olarak fidanlıklar sıkı güvenliğe sahip değiller. Ayrıca elmas, para, altının aksine tarımsal bir ürünü tanımlamak çok zordur.
Hızlı bir para kazanmak isteyen hırsızların avına dönüşen uluslararası bonsai sahiplerinin sayısının da artmasıdır. .
Sorun özellikle sanat formunun en popüler olduğu Japonya ve Hawaii’de yaygındır. Bonsai hırsızlıkları Kaliforniya, Florida ve hatta Brooklyn’de de olmuştur.
Ve bu bir süredir devam eden bir problem. İnsanlar en azından 1960’lardan beri nadir bonsai ağaçları çalıyorlar.
Hırsızlar, binlerce yıl olmasa da yüzlerce yıl yaşayabilecek süs bitkilerine ilgi duyarlar. Yaşlandıkça, daha değerli olurlar . 1962’de çalınan 45 yaşındaki bonsai ağacının değeri 2,000 dolardı. Bugün neredeyse 17.000 dolar değerinde olacak.
Bu yılın başlarında , Japonya’da 90.000 dolar değerinde 400 yaşındaki Shimpaku ardıç da dahil olmak üzere yedi nadir bonsai çalındı.
Bonsai sahipleri aynı zamanda stoklarını daha iyi takip etmek ve kaybolmaları durumunda onları tanımlamayı kolaylaştırmak için sistemler geliştirdiler.
Fukumoto, “Tüm tesislerimiz, belirli bir kaliteye ulaşır ulaşmaz fotoğraflanıyor,” dedi. “Eğer [bonsai hırsızları] aptalsa, [bitkiyi] saklamaya çalışırlar. Biraz daha akıllılarsa, okyanusa fırlatırlar. ”