Himalayalar, Dünya’mız üzerindeki en ünlü dağ sıralarından biridir. Himalayalar, hakkında bilgi aradığınız zaman oldukça fazla bilgi bulabilirsiniz, ama biz daha çok bu bilgilerden şaşırtıcı gerçekleri olarak bilinenlere yoğunlaşacağız.
Himalayalar, Asya’da bulunanlar için din, maneviyat, bilim ve edebiyatın ana konusu olmuştur.
Bu kadar gizemli olmasının nedeni, Himalaya sıradağlarının eşsiz konumlarından ve tarihlerinden kaynaklıdır. Asya’nın oldukça ücra bir yerinde oldukları, medyadaki tasvirleri ve benzeri diğer faktörler göz önüne alındığında, dağ sıralarına olan ilginin asla sona ermeyeceği söylenebilir.
Aşağıdaki listemizde güçlü Himalayalar hakkında on şaşırtıcı gerçek var.
10. Himalayalar Dünyanın En Büyük Sıradağlarıdır
Himalayalar, dünya üzerindeki en yüksek dağ sıralarıdır. Birçok ülke sınırı içinde uzantısı vardır. Himalayalar, Everest Dağı ve K2 gibi dünyanın en yüksek zirvelerinden bazılarına da ev sahipliği yapıyor. Yeryüzünde, Himalayalar ile karşılaştırılabilecek başka dağ sırası yoktur.
Dünyadaki en uzun dağ sırası Güney Amerika’daki And dağlarıdır. Himalaya sıradağları da 2.400 km’lik bir yay boyunca uzanmaktadır. Asya’nın en uzun sıradağları olan Himalayalar; Hindistan, Çin, Pakistan, Butan, Nepal, Afganistan ve Myanmar’a kadar geniş bir coğrafya üzerinde duruyor.
9. Himalayalar Olmasaydı, Hindistan Tıpkı Tibet gibi Geniş Soğuk Çöl Olurdu
Himalaya Sıradağları, Hint Yarımadasını donmuş rüzgarlardan, Tibet ve Sibirya gibi yerlerden gelen hava koşullarından korumaktadır. Hindistan için güçlü bir iklim kontrol sistemi görevi görür.
Başka bir deyişle, Himalayalar esasen Asya’nın kuzey ve orta bölgelerinden gelen soğuk rüzgarı tutan, Hint yarımadasını güvenli ve sıcak tutan dev bir bariyerdir. Himalayalar olmasaydı, Hindistan alt kıtasının çoğu büyük bir soğuk çöl olurdu. Himalayalar, aynı zamanda büyük bir muson sistemi görevi görür ve yağış kontrol sistemidir.
8. Everest Dağı, En Yüksek Tepe, Himalayalar’da
Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest Dağı, Himalayalar’da bulunur. Nepal’in sınır bölgesinde ve Tibet’in hemen yanında yer alan zirve, deniz seviyesinden yaklaşık 8.848 metre yüksekliğe sahiptir.
Everest Dağı’nın tam yeri Nepal ve Çin’in sınır bölgesindedir. Everest Dağı’na tırmanmaya çalışırken 200’den fazla insan hayatını kaybetmiş olsa bile, her yıl birkaç dağcı ve macera meraklısının Everest Dağı’na tırmanmaya çalıştığı görülüyor. Dünyanın en yüksek 50 dağından fazlası Himalaya sıradağlarında bulunmaktadır.
7. Kuzey Hindistan Nehirleri Himalayalar’da Başlıyor ve Çok Yıllık Olan Nehirler
Ganga, Yamuna, Indus gibi Kuzey Hindistan’da akan birçok nehir var. Bütün bu nehirlerin kökleri Himalayalar’dadır.
Bu nehirlerin kaynağı; sürekli olarak eriyen ve ona sürekli bir su kaynağı veren Himalayalar üzerinde bulunan buzullardan gelmektedir. Bu nehirler için bu nedenden dolayı, isim olarak “Çok Yıllık” diye de veriliyor. Güney Hindistan bölgesi nehirlerine de “Mevsimlik” nehirler diye isim verilir. Bu nehirler; sadece muson sırasında kısa bir süre akıp, bir sonraki muson mevsimine kadar kururlar.
Nehrin kaynağı Çin, Hindistan veya Pakistan’da olsa; kolları Himalayalar’dan kaynaklanan su ile beslenir. Himalayalar, birçok güçlü nehrine katkıda bulunuyor. Bu nehirler birçok eski uygarlığın oluşmasında da etkin olmuştur.
Aynı şekilde, Çin nehirlerinin birçoğu da Himalayalar’dan kaynak alır. Brahmaputra Nehri, kaynağı Himalayalar’da olan Asya’daki en büyük nehirlerden biridir. Çin, Hindistan ve Bangladeş’ten akmaktadır.
6. Himalayalar Doğal Kaynaklar Açısından Zengin
Himalayaların engin dağları, doğal kaynakların zengin bir hazinesidir.
Himalayalar, demir, altın, petrol ve doğalgaz gibi birçok kaynak için dünyadaki en zengin yerlerden biridir. İndus Nehri yatağı alüvyon altını bakımından zengindir. Himalayalar’ın çevresinde ise bakır, boksit, demir, kükürt ve kömür gibi diğer doğal mineraller bulunmaktadır..
Himalayara aynı zamanda; bu bölgelerde hidroelektrik enerji için de büyük bir potansiyel oluşturmaktadır, çünkü bölgeden akan birçok nehri beslemektedir.
5. Dünyanın En Yüksek Demiryolu Köprüsü Himalayalar’da
Dünyanın en yüksek köprüsü olarak bilinen köprü, Himalayalar’da bulunuyor. Bu köprü, Chenab Köprüsü olarak adlandırılan Hint demir yolları tarafından inşa edilen bir demir yolu köprüsüdür .
Köprünün yapımı hala devam ediyor ve yüksekliği 1.178 metre. Köprünün tam olarak ne zaman bitirileceği henüz belli değil. Çünkü inşaat çalışmaları, siyasi konularda yaşanan sorunlar ve doğa koşullarının neden olduğu çeşitli gecikmelerden dolayı aksıyor. Köprünün muhtemelen 2019’un sonunda tamamlanması beklentisi var. Hatta köprünün çalışma yapısı görüldükten sonra, daha da uzatılabileceği ifade ediliyor. Bittiği zaman bu köprü, dünyanın en tehlikeli demiryolu köprülerinden biri olabilir.
Eğer yapım tamamlanırsa, Chenab Köprüsü Hindistan’ın Jammu ve Keşmir eyaletinde Bakkal ve Kauri’yi birbirine bağlayacaktır. Himalayalar’ın engebeli ve zor arazileri nedeniyle, Chenab Köprüsü’nün yapımı yavaş ve zor oluyor.
4. İsim Kelimenin Tam anlamıyla ‘Kar Yeri’ Anlamına Gelir
Himalayalar’ın adı Sanskrit kökenlidir. Sanskritçe kutsal metinlerde Himalayalar’dan bahsedilmektedir. Tamizh dilinden türetilmiş ve Tamizh sözlüğünde anlamları vardır. Tamizh bir Hint dilidir.
Kelimenin tam anlamıyla “Kar Yeri” veya “Karın Üstü” anlamına gelir. İsminde bulunan “Hima”, “Kar” anlamına gelir. İsimdeki “Alaya” ise “Abode” veya “Place” anlamına gelmektedir.
3. Himalayalar Bir Zamanlar Okyanusun Dibindeydi
Himalayalar her zaman uzun bir dağ sırası değildi.
Aksine, Himalayalar’ın okyanusun dibinde olduğu bir zaman vardı. Bu okyanus muhtemelen Tethys Okyanusu olabilir. Bu okyanus, Gondwana ve Laurasia’nın eski kıtaları arasında bulunuyordu.
Himalayalar, Hint tabağı Avrasya tabağına çarptığında bir dağ haline geldiler ve deniz tabanının yükselmesine de neden oldular. Aslında Himalaya Dağları, çok uzun zaman önce deniz yatağının dibindeydi.
2. Himalayalar Yakında İkinci En Yüksek Sıradağlar Olabilir
Himalayalar dünyanın en yüksek dağ sırası olmasına rağmen, gelecekte bu şekilde devam etmeyebilir.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Sierra Nevada Dağları her yıl çok az miktarda büyümektedir . İki dağın hikayesi, Himalayalar ile aynıdır. Her ikisine de iki kıta plakasının çarpışmasına neden oluyor.
Şu anda, değişiklikler çok küçük ve fark edilmesi zor. Ancak, uzun vadeli değişiklikler net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Araştırmacılara göre, Sierra Nevada Dağları her yıl yaklaşık bir milimetre büyüyor.
Elbette bu durum milyonlarca yıl, gelecekte gerçekleşecek. Ancak şu anda ABD’nin geniş Sierra Nevada Sıradağları için bu büyüme gerçekleşiyor. Bugün en büyük gizem, Sierra Nevada Dağları’nın bu noktaya nasıl geldiğidir.
Bu durum; gelecekte sadece Sierra Nevada Dağları’nın değil, dünyadaki herhangi bir dağın Himalayalar’dan daha büyük olmasını mümkün hale getiriyor.
1. Efsanevi Yeti’nin Himalayalarda Yaşadığı Söyleniyor
Masal okuyan yada aşina olan biriyseniz, muhtemelen Yeti ya da İğrenç Kardan Adam’ı bilirsiniz.
Varlığı hala doğrulanmamış olsa da, gerçek şu ki eğer yaşadıysa yaşaması gereken yer Himalayalar. Yerel folklor arasında, özellikle Yeti’nin kökeni ve tanımı olan Sherpa var. Topluluğa göre, Yeti ortalama 12.000 feet yükseklikte yaşıyor. Efsane “maymun gibi insanı” bir tehlike figürü olarak tanımlar.
Kimse Yeti’nin gerçek mi, yoksa sadece bir efsane mi olduğunu bilmese bile böyle bir şeyin var olabileceği gerçeği ilginç bulunuyor. Özellikle 19. yüzyılda Yeti ,Batı yarım kürede bir popüler kültür haline geldi. Bu gizemli varlığın varlığı ile ilgili birkaç hikaye ve teori bulunuyor.
Sonuç ;
Bir bütün olarak, büyük ve güçlü Himalaya dağlarının gezegendeki en şaşırtıcı ve gizemli bölgelerden biri olduğu inanılmaz derecede doğrudur.