Güneş, dünyadaki yaşamın enerji kaynağıdır. Canlıların hayatta kalabilmesi için ona gereksinimi var. Güneş, aslında en büyük yıldızdır ve Dünya’ya en yakın olan yıldızdır.
Bu mükemmel küre, oluştuğu ilk günden beri hidrojeni yakıyor ve 130 milyon yıl daha yanmaya devam edeceği düşünülüyor. Bu büyük yıldız, diğer tüm gezegenlerin onu döndürdüğü güneş sisteminin de merkezindedir. Güneş, güneş sistemindeki tüm kütlenin% 99,8’ini içerir.
Tarih boyunca güneşe, garip davranışlarından dolayı tapıldı yada korku kaynağı oldu. Her gün güneşi görmemize rağmen, güneşle ilgili birçok şey hala gizemdir. Bu yazıda, bilgimizi geliştirmek için güneş hakkında en ilginç ve şaşırtıcı gerçekleri bir araya getirdik.
Bazıları bilinmeyen güneş hakkında on şaşırtıcı gerçeğin listesi:
10. Her 11 Yılda Bir Güneş’in Manyetik Alanı Ters Dönüyor
NASA’dan bilim adamları, her 11 yılda bir güneşin manyetik alanını çevirdiğini, yani Kuzey ve Güney Kutbu’nun esasen değiştiğini söylüyor. Bu durum güneşin en büyük faaliyet periyodu olarak, güneş maksimum değerine ulaştığında oluyor.
Bu ulaşılan noktada, güneşin manyetik alanı zayıflar ve sıfıra iner. Daha sonra da kutupları ters çevirir. Bu yaşanan büyük olay, güneş döngüsünün düzenli bir parçasıdır. Bu olay meydana geldiğinde, heliosfer olarak bilinen manyetik etki Pluto’nun milyarlarca kilometre ötesine uzanır. Bu olay güneş patlamaları ve güneş lekeleri ile görülür.
9. Uzay Kasırgaları Güneşin Atmosferine Güç Verir
Uzay yüzeyinde güçlü kasırgalar vardır. Dünya yüzeyinde oluşanlara benzer olsalar bile binlerce kat daha büyük ve güçlüler. Milyon santigrat derece sıcaklıklarda 6.000 mph hızında dönen manyetik bir yapıları vardır. Bu korkunç kasırgalar 1000 mil genişliğinde ve 100 mil uzunluğundadır. Herhangi bir zaman esnasında güneşin yüzeyinde yaklaşık 11.000 kasırga olayı meydana gelir.
Güneş kasırgaları, güneşin altından yüzeye enerji taşımaktan sorumludur. Enerji manyetik dalgalar şeklinde gönderilmektedir. Araştırmacılara ve bilim adamlarına göre, bu manyetize plazmanın nasıl ısı aldığını anlayabilirsek; serbest, temiz ve yeşil enerji üretebilecek teknolojiler geliştirebileceğiz.
8. Güneş’in Manyetik Alanı Dünya’nın 3000 Katından Daha Güçlüdür
Güneşin manyetik alanı dünyamızdan sadece iki kat daha güçlüdür. Ancak küçük alanlarda yoğunlaşabilir ve dünyanın sahibi olduğundan 3000 kat daha güçlü bir manyetik güce ulaşabilir. Bu durum, güneş ekvatorunda daha yüksek enlemlere göre hızlı döndüğü için olur. Başka bir neden ise güneşin iç bölgesinin yüzeyinden daha hızlı dönmesidir. Bu tür bozulmalar güneş lekeleri ve patlamalar oluşturur. Güneşten güçlü manyetik alanın salınması nedeniyle patlamalar daha şiddetlidir. Patlamalar o kadar şiddetlidir ki, tek bir patlama kabaca 20 milyar ton maddeyi uzaya fırlatır. Araştırmalar, güneşin manyetik alanının gücünün muazzam olduğunu ortaya koyuyor.
7. Güneş 220 km/s Hızla Dönüyor
Tıpkı dünyamız gibi, güneş de hareket ediyor. Güneş saniyede 220 km gibi inanılmaz bir hızla yörüngede dönüyor. Güneş yaklaşık 828.000 km/saat hızla galaksinin etrafında dönüyor. Bu ölçüler, uzay mesafelerini ölçen Hubble Uzay Teleskobundan 500 kat daha doğru ölçüm yapabilen radyo teleskop sistemi kullanılarak keşfedildi. Güneş sistemimizin oluşmasından bu yana, güneşin sadece 20 yörüngeyi tamamlaması hayli ilginç bir bilgidir. Her yörünge için, güneş yaklaşık 150.000 ışıkyılı uzaklık kat edildi. Güneş galaktik merkezin etrafında döner ve her yörünge için yaklaşık 225 milyon yıl harcar.
6. İnsanların Oluşumundan Bu Yana, Güneş Yörüngesinin Sadece 1/1250’sini Tamamladı
Güneşin doğumundan bu yana, Samanyolu’nun sadece 18-20 yörüngesini tamamladı. Güneş bir yörüngeye tamamlamak için 225 milyon yıl harcıyor. Ancak, insanların kökeninden bu yana, güneş yörüngesinin sadece 1/1250’sini bitirdi. Güneşin 220 km/s veya yaklaşık 828.000 km/saat hızla gittiğini göz önüne alırsak güneş sisteminin bir ışık yılı boyunca ilerlemesi 1.400 yıl alacak. Samanyolu’nun çapı 100.000 ışıkyılıdır. Güneş ve güneş sistemindeki diğer gezegenlerin bir yörüngeyi tamamlaması için çok zaman var. Güneş ve galaksimizle ilgili bir başka ilginç gerçek, güneş ve galaksi merkezi arasındaki mesafenin 28.000 ışıkyılı olmasıdır.
5. Güneş Olmadan, Dünya Düz Bir Çizgide Seyahat Ederdi
Güneş, dünyadaki yaşam için çok önemlidir. Güneş Dünya’da meydana gelen pek çok şey için sorumludur . Bunların ilki ise Dünya’nın hareketidir. Güneşin manyetik alanı, Dünya’yı ve diğer gezegenleri güneş yörüngesinde tutar. Güneş aniden kaybolursa, Dünya dahil tüm gezegenler ileriye doğru harekete devam eder ve düz bir çizgide uzaya doğru uçarlar. Güneş kaybolursa kimse tam olarak ne olabileceğini söyleyemiyor. Yukarıdaki teori Newton yasasına göre yapılıyor. Diğer gök cisimlerinin yerçekimi olduğundan, Dünya farklı yönlerde hareket edebilir. Ancak galaksi merkezinin yörüngesinde ilerlemeye devam edecektir. Dünya’nın ve diğer gezegenlerin başka bir yıldıza katılması ve o yıldızın yörüngesinde bulunması da mümkündür.
4. Güneş Bir Gün Dünyayı Yutar
Kıyametin Dünya’da belirgin olmasının birkaç yolu vardır. Böyle bir yol Dünya’yı saran güneştir. Güneş yaşı 4.6 milyardır ve o zamandan beri değişmemiştir. Güneş 5 milyar yıl daha yaşayabilir. Dolayısıyla, güneşimizin genç bir yıldız olduğu sonucuna varabiliriz. Güneş tam yaşını bitirirken, yavaşça genişler ve kırmızı bir dev olur. Bu işlem sırasında güneş; Merkür, Venüs ve Dünya’yı içine alacak kadar büyük olacaktır. Bu durumda dünya yutulmamış olsa bile yaşanacak yer olmaktan çıkacaktır. Güneş genişledikten sonra, 3000 kat daha parlak olacaktır.
3. Güneşin Merkezinden Gelen Isının Yüzeye Ulaşması 1 Milyon Yıl Sürüyor
Güneşten gelen ısı veya ışığın, Dünya’ya ulaşması sadece 8 dakika 20 saniye sürer. Ancak, güneşin çekirdeğinin merkezinden gelen ısının yüzeyine ulaşması yaklaşık 1 milyon yıl sürüyor. Çekirdek ve güneş yüzeyi arasındaki mesafe 700.000 km’dir. Çekirdeğin merkezinde oluşturulan ısı veya foton parçacıklarının ışık hızında seyahat etmesi durumunda kaçması 2.3 saniye alacaktı. Yavaş olmasının nedeni, güneşin yoğun fiziksel maddesi ile etkileşimlerinden kaynaklanmaktadır.
2. Uzay Ortamında Güneş Sarı Değil Beyaz Görünür
Yanlışlıkla güneşi; sarı, kırmızı veya turuncu renk sahibi olarak biliyoruz. Güneş aslında tüm renklerin bir karışımıdır ve uzaydan gözlerimize beyaz görünür. Güneş’in Dünya’dan rengi Rayleigh saçılması olarak bilinen bir olayla kaynaklanmaktadır . Gözümüz renkleri sadece görünür spektrumda tespit edebilir, ancak güneşin radyasyonu tüm elektromanyetik spektrumu kapsar. Bizler dünya atmosferinin yapısına sahip değiliz ve uzayda olduğu gibi göremeyiz. Dünyanın yüzeyinde bile, güneş beyaz görünür.
1. Güneş, Yaklaşık 10 Milyar Nükleer Bomba ile Aynı Enerjiyi Üretiyor
Güneş büyük ve güçlü bir nükleer reaktördür. Nükleer reaktörleri asla güneşimiz kadar iyi yapamayız . Güneş saniyede 600 milyon ton hidrojen tüketiyor. Her saniye, güneş nükleer füzyondan (4 × 10 ^ 33 ergs ) yaklaşık 90 milyar megaton enerji üretir . Hiroşima ve Nagazaki’ye düşen nükleer bombalar sadece 0,035 megaton enerji kullandı. Günümüzün en güçlü tek megaton nükleer bombası yaklaşık 4 x 10 ^ 22 ergs enerji üretebilmektedir. Bir matematik yaparsanız, güneş her saniye nükleer füzyondan 90 milyardan fazla tek megaton nükleer bombaya eş enerji üretebilir. Geçen 4,6 milyar yıldan beri, güneş bu kadar fazla enerji üretiyor ve önümüzdeki 5 milyar yıl boyunca aynı miktarda enerji üretecek.