Fobi; bir kişinin, kendisine yönelik tehlikeleri önlemek için adımlar atmasına neden olan aşırı bir korku olarak ifade edilir. Hayatta bir şeylerden korkabiliriz. Burada listelenen fobiler ise çok sıra dışıdır. Yaşanan bu durumdan etkilenen kişiyi tedavi etmek için tıbbi müdahalelere ihtiyaç duyabilir. İşte ilginç olarak görülen fobiler:
10. Ksantofobi (Renk Korkusu – Sarı)
Ksantofobi, öncelikle bireyin “Sarı” renk konusunda daha endişeli olmasını içeren nadir fobilerden biridir. Bazılarımız bazı renklerden hoşlanmıyoruz. Ama Ksantofobi ciddi bir endişe kaynağı. Ksantofobi, geçmişte bireyin zihinsel travmasıyla bağlantılı olarak acı çeken kişi her zaman sarı rengin bilincinde kalabiliyor. Fobi sahibi olan kişiler, çevrelerindeki herhangi bir yerden sarı kelimesi duyduğunda da zihinsel şok yaşayabiliyor.
9. Uranofobi (Cennet Korkusu ve Oraya Gitmek)
Uranofobinin, beyindeki kimyasal değişimin bir sonucu olarak cennet ve gökyüzü korkusuna neden olduğu bilinmektedir. Beynin kimyasal oranındaki bilinmeyen komplikasyon olarak gösterilse de, gerçek nedeni hala bilinmemektedir. Uranofobi, bir kişinin ölümden sonra cennete gitme inancına sahip olduğu dinine de bağlıdır. Yaptıkları günahlar için cezalandırıldıkları yönünde bir sezgi alırlar. Bu fobiden muzdarip olanlar, titreme ve şok ve gibi endişe verici belirtiler yaşayabilir.
8. Nomofobi (Telefonsuz Olma Korkusu)
Günümüzde cep telefonuna bağımlı olmak çok yaygındır. Ancak bağımlılığın ötesine geçenler de var. Telefonlara bağımlı olan kişilerin “Nomofobi” olarak bilinen bir fobiye sahip olma olasılığı vardır. Nomofobi sorunu yaşayan birey, sosyal ve kişisel yaşam tarzı açısından olumsuz etkiler gösterebilir. Telefonların elbette faydaları var. Araştırmacılar ortalama bir insanın, tüm ömrü boyunca telefonlarında yaklaşık 4 yıl geçirdiğini ortaya koyuyor. Telefonlar, dünyanın en fazla bağımlısı olan elektronik cihazlarından biridir.
7. Phagophobia (Yeme Korkusu)
Phagophobia, bireyin günlük yiyecekleri yemesini önlemesi olarak bilinen tehlikeli bir fobidir. Fobiye sahip kişiler, genellikle boğulma koşulları ve yutulurken boynuna yapışan yiyeceklerin korkusunu yaşarlar. Zamanında yeme yapılmazsa yiyecek yeme korkusu daha da kötüleşebilir.
6. Fofofobi (Bir Fobi Geliştirme Korkusu)
Fofofobi; duygusal travma ve stresle bağlantılı bilinçdışı zihnin neden olduğu bir fobi geliştiren kişinin, aşırı olma durumudur. Bu listede bahsedilen fofofobi dışında herhangi bir fobiden muzdarip olmak, mağdurun başka fobiler geliştirme korkusu geliştirmesine neden olabilir. Yaygın semptomlar arasında gerginlik, aşırı duyarlılık, baş dönmesi, kalp çarpması ve her şeyden kaçınma bulunur.
5. Acousticophobia (Ses Korkusu)
Acousticophobia’dan muzdarip insanlar aşırı duyarlıdır ve düşük gürültülere bile maruz kaldığında çok şiddetli tepki verirler. Acousticophobia, genellikle migren gibi ağır baş ağrılarıyla ilişkili olan “Sonophobia” olarak da bilinir. Bu fobi görülen insanlar, gördükleri bir kabusla her zaman bestelenmeye çalışırlar.
4. Anemophobia (Hava Korkusu)
“Ancraophobia” olarak da bilinen hava korkusu, esinti veya rüzgardan çok endişe duymanın zihinsel bir bozukluğudur. Tıbbi tarihin en sinir bozucu ve ölümcül fobilerinden biri olarak kabul edilir. Kurbanın her anı, tam bir kabustur. Nefes almadan yaşam varlığını sürdürmek hayal edilemez. Mağdurlar her zaman rüzgar akışı tarafından kendilerinin öldürülebileceği korkusunu yaşar. Bu nedenle çevre çeşitliliği olan bir yere gitmemeye çalışırlar.
3. Ürofobi (İşeme Korkusu)
Ürofobi, mağdurun kamu tuvaletlerinde idrara çıkmakta çok zorlandığı bir durumdur. Durum, zamanında tedavi edilmezse olumsuz etkilere neden olabilen “Paruresis” olarak tanınır. Ürofobiden muzdarip bir birey, sadece evde veya özel bir yerde idrara çıkabilmektedir.
2. Chronophobia (Zaman Geçme Korkusu)
Chronophobia, tıp tarihinin en korkunç fobilerinden biri olarak kabul edilir. Azami stres düzeyine giren, zamanla aşırı endişe gösteren insanlara eğilimlidir. Fobiye sahip olanlar, hayatlarının geri kalanında ne kadar zaman geçireceklerini düşünerek bu korkuyu yaşamaktadır. Yaşamın sonraki aşamalarında hastalanmak, kalan zamanını tekrar tekrar düşünmek ve ölüme yaklaşmanın düşünülmesi olarak görülür.
1. Panfobi (Her şeyin Korkusu)
Panphobia olarak bilinen panfobi, her şeyin bireyin bilinçaltı dehşet zihnine girdiği çok korkunç bir durumdur. Panfobiden etkilenen kişi, kendisini bilinmeyen kötü bir varlıkla kapatıldığını varsayar. Korku, hayatlarında karşılaştıkları her bir faaliyette yanlış bir şey olduğunu düşündürür. Ölene kadar onlarla birlikte olma eğilimindedir. Diğer tüm fobiler, belirli bir varlığı belirtir ama panfobi her varlık için geçerli olabilir. Hayatının her senaryosundan şüphe ederek, bireyin gerçekliğini ortadan kaldırabilir.