Bilim, çevremizdeki her şeyin açıklamasına sahip değildir. Bilim ile ulaşamadığımız birkaç şey arasında, gezegenler bulunuyor. Evren son derece büyük ve yaratılışının arkasındaki gizemi tam olarak bilmiyoruz. Ne zaman yaratıldığını, gezegenlerin ve güneş sistemlerinin nasıl oluştuğunu ve evrenin ötesinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bilim adamları, uzay gözlem evleri ve uzay gözlemcileri tarafından çok sayıda yabancı gezegen bulundu. Birkaç gezegen bildiğimiz güncel bilimsel teorilere aykırıdır ve bu nedenle uzay bilimcileri tarafından gizemli olarak görülmektedir.

İşte evrendeki bilimsel açıklamaları çok az olan veya hiç olmayan 10 gizemli gezegen:

10 Savaş Kardeşleri (Kepler-36b ve 36c)

Kepler-36b ve Kepler-36c gezegenleri, varlığı akım gezegen teorileri ve gezegen oluşum teorilerine aykırı olan iki gizemli gezegendir. İki gezegen aynı ana yıldızın etrafında dönüyor, 97 günde bir birbirlerine çok yaklaşıyorlar. İki gezegen nadir bulunan bir yapıya sahip ve türünün ilk örneği. Mevcut gezegen oluşum teorilerini yok eden ise neredeyse aynı yörüngeye sahip olmaları. İki gezegen, 1.900.000 km kadar yaklaşıyor. Onlara bilim kurgu filmlerindeki görüntüler gibi bir görünüm veriyor. Kelimenin tam anlamıyla, iki gezegen savaşta gibi görünüyor.

9. Retrograd Yörüngeli Gezegen (WASP-17b)

Bu son derece gizemli ve nadir bir gezegendir. Dev ve kabarık gezegen Dünya’dan 1000 ışık yılı uzaklıktadır. WASP-17b şimdiye kadarki yörüngesel rotasyona tam tersi olarak bulunan ilk gezegendir. Bu gezegenin keşfi, geleneksel gezegen oluşum teorisine karşı bir meydan okuma olmuştur. 11 Ağustos 2009 tarihinde keşfinden sonra, bilim adamları bu gezegeni yakından takip ediyorlar. 3 Aralık 2013’te Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla gezegeni gözlemleyen bilim adamları atmosferinde su buldular. WASP-17b’nin geriye dönük yörüngesini çözmek için birkaç teori vardır, ancak bunların hiçbiri tatmin edici değildir.

8. Mahkum Gezegen (Kepler-432b)

2015 yılında son derece büyük ve nadir bir gezegen bulundu. Gezegene Kepler-432b adı veriliyor ve boyutu Jüpiter’e benziyor. Bu gezegen nadir ve gizemli çünkü mahkum bir gezegen. Bu gezegenin ev sahibi yıldızı, gezegeni 200 milyon yıl daha tüketecek. Gezegenin, kimsenin hayal edemeyeceği aşırı hava varyasyonları var. Araştırmacılara göre, bir yıldızın yörüngesindeki gaz devi ile ‘hızla’ artan bir yarıçapa sahip. Bir noktada gezegen, ince ve havaya fırlayan yıldızın içine çarpacak gibi görünüyor. Büyük gezegen esas olarak hidrojen ve helyum bileşimine sahiptir.

7. En Karanlık Gezegen (TrES-2b)

Gizemli bir şekilde kömür karası olan gezegen bizden 750 ışık yılı uzaklıktadır. Dev Jüpiter boyutlu gezegen ilk olarak NASA’nın Kepler uzay aracı tarafından tespit edildi. Bu şimdiye kadar bilinen en karanlık gezegendir. Uzay bilimcileri, gezegenin üzerine düşen güneş ışığının sadece yüzde 1’ini yansıttığını bulmuşlardır. Evrendeki başka hiçbir gezegen, TrES-2b kadar karanlık değildir. Bu gezegenin bu kadar ışığı nasıl emdiği hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Yabancı  gezegen, dünyadaki en karanlık kömürden daha karanlıktır. Gezegen bir gizem ve bilimin açıklayamayacağı çok şey var.

6. Lav Gezegeni (55 Cancri e)

NASA tarafından şimdiye kadar keşfedilen en gizemli gezegen 55 Cancri e. Gizem nedir? Önce gezegenin bir su dünyası, sonra da bir elmas/grafit gezegeni olduğunun düşünülmesidir. Araştırmacılar gezegenin lavla kaplı olduğunu düşünüyorlar. Bu gezegen doğrudan Star Wars filminin dışında gibi görünüyor. Dünya’dan sadece 40 ışık yılı uzakta. Ana yıldızına yakınlığı nedeniyle, gezegenin atmosferi cehennemdir. Dünya’ya göre güneşine 100 kat daha yakın. Kenarlarından biri 2500°C’lik bir sıcaklıkla yükselir ve diğer karanlık tarafı yaklaşık 1100°C’ye ulaşır.

5. Buharlaşan Gezegen (KELT-9b)

Buharlaşan herhangi bir gezegen duydunuz mu? Evrenimizde böyle gizemli bir gezegenin bulunması birçok bilim insanı için sürpriz oldu. Gezegen kendi yıldızı tarafından buharlaştırılıyor ve oldukça sıcak. Gezegenin gündüz sıcaklığı 7.800 derece fahrenheittir. Yıldız KELT-9 ise daha da sıcak. KELT-9b, evrendeki diğer yıldızların çoğundan daha sıcaktır. KIC 12557548 b ve  HD 209458b gibi buharlaşan başka benzer yıldızlar da var. KELT-9b en uç buharlaşma durumudur. Bir bilim adamı “KELT-9 fazla ultraviyole radyasyon yayıyor ve gezegeni tamamen buharlaştırabiliyor” diyor.

4. Yağmur Cam Gezegeni (HD 189773b)

HD 189773b olarak bilinen mavi gezegenin, garip görünümlü bir atmosferi var. Dünya ile karşılaştırılamaz. Sıcak gezegen, renginin doğru bir şekilde tespit edildiği ilk keşiftir. Gezegenin atmosferi gazlı, son derece sıcak (2.000 derece Fahrenheit) ve gizemli bir şekilde erimiş camı yana doğru güçlü rüzgar hızlarıyla yağmurluyor. Derin mavi gezegen, ölümcül atmosferi ile katil olarak ifade ediliyor.

3. En Yalnız Gezegenler (J2126) veya (PSO J318.5-22)

Bir güneş sistemindeki tüm gezegenler, yıldızın yer çekimi kuvveti aracılığıyla ana yıldızının etrafında döner. Cüce yıldızı TYC 9486-927-1’den çok uzakta olan J2126 adında bir gezegen bulundu . Yıldız ve gezegen arasındaki mesafe o kadar uzaktır ki, inanılmazdır. Bu durum onu, evrenimizdeki en yalnız gezegen yapar. Yıldız ve gezegen arasındaki devasa mesafe 1 trilyon kilometredir. Bu şimdiye kadar keşfedilen en büyük güneş sistemi anlamına da gelir. Gezegen ve yıldızı arasındaki mesafe nedeniyle, gezegen evrende serbest yüzen bir gezegendir. Gezegen, Jüpiter’den 12 kat daha büyük. Büyük gaz gezegen, yıldızı ile arasındaki uzun mesafeli ilişki nedeniyle bir gizemdir.

Bir başka yalnız gezegen, bilim adamları için yeni bir şey PSO J318.5-22 adında gezegendir. Yaratılışı hakkında fazla bir şey bilinmemektedir ve olası bir cüce yıldız olabilir.

2. Titrek Gezegen (Kepler-413b)

NASA’nın Kepler uzay teleskobu, dengesiz ve kararsız garip bir gezegen buldu. Uzak dünya bizden 2.300 ışık yılı uzakta. Titrek gezegen Takımyıldızı’na aittir. İlk olarak Kepler tarafından bulundu ve bu nedenle adını Kepler-413b olarak aldı. Kepler teleskop gezegenleri, parlaklıktaki düşüşlerle tespit eder. Dış gezegenlerin genel bir teorisi olarak, sürüklenme düzenli bir şekilde gerçekleşir. Ancak, Kepler-413b sürekli geçişli veya geçişsiz garip bir sürüklenme düzenine sahiptir. Böyle garip hareketlere neden olan şey, gezegenin çılgın uzak mesafesi nedeniyle çözülmesi zor bir gizemdir.

1. Su Gezegeni (GJ1214b)

Evrenimizde bulunan en tuhaf gezegen, “su dünyası” olarak adlandırılan “ GJ1214b ” olarak bilinen bir gezegendir. Bu garip gezegen tamamen su veya okyanusla kaplıdır. Gezegenin tuhaflığı, tamamen katı kütlesi olmayan veya çok az olan sudan yapılmış olmasıdır. Spekülasyonlara ve araştırmalara göre, bu gezegenin atmosferi kalın bir buhar ve su buharı tabakası olabilir. 2009 yılında keşfinden sonra, Kepler-22b olarak bilinen başka bir gezegen de benzer bir ada olmuştur. Bu tür okyanus gezegenlerinin dünyaları hayal edemeyeceğimiz bir şeydir. Bizim için yeni olan sıcak buz veya aşırı sıvı su gibi yabancı maddeleri barındırabilir.