Bir yanardağı belirli bir mesafeden izlemek her zaman hoştur. Bazıları onları izlemenin, hayattaki herhangi bir baskıdan kurtarabileceği hissine kapılır. Volkanlar, dünyaya güzellik katmak için bir hediye olarak adlandırılıyor ve öyle de bir görünüm ile karşımıza geliyor. Temel olarak, tüm yanardağlar tehlikeli değildir.
Ancak Dünyanın En Tehlikeli 10 Yanardağını bir araya getirdik ve bunlar neden oldukları ölüm oranına dayanmaktadır.
10. Kamerun Dağı, Kamerun
Kamerun’da bulunan Kamerun Dağı yanardağı, Sahra altı batı ve orta Afrika bölgesinde bulunan en yüksek nokta olarak kabul edilir. “Fako” olarak da bilinen yanardağ, Afrika’nın dördüncü en önemli zirvesidir. Kamerun Dağı patlaması, en son 1800’lerde görülmüştür. Volkanda yaşanan patlamalar o kadar güçlüydü ki; lav, zemin seviyesinden 2000 metreden daha yüksek bir seviyeye ulaştı. Lav patlamasının izleri 1800-1815 yılları arasında Mapanja köyünde de bulundu. Ayrıca, Kamerun Dağı’nın civarında bulunan 100’den fazla kül konisi var. Bu kül konileri, dünyayı büyük ölçüde etkileyebilir ve büyük depremleri üretebilir.
9. Aira Caldera, Japonya
Japonya’dan Aira Caldera, 1000 kilometreden fazla magma üretme kapasitesine sahip süper volkan olarak kabul edilir. Bazı araştırmacılar, volkanik kışa neden olma potansiyeli nedeniyle yanardağın dünyayı yok edebileceğini bile tahmin ediyorlar. Volkanik kış etkisi, sera karşıtı etkiyi etkilemek için atmosferi patlatabilir. Bir süper volkan, çoklu nükleer patlamaları gibi bir şeydir. Tek bir nükleer bombanın etkisini hayal edin ve aynısını Aira Caldera yanardağının etkileriyle karşılaştırın.
8. Mayon, Filipinler
Mayon Yanardağı, Filipinler’de Bicol Bölgesi’ndeki Albay in Bicol Region eyaleti civarında bulunuyor. Mayon ismi, efsanevi prenses-kahraman Daragang Magayon’dan gelmektedir. Volkan, Filipinler’deki iki aktif yanardağın en aktifidir. Uzun zamandan beri sürekli patlamalar nedeniyle mükemmel bir konik şekildedir. Volkan’da 1814’ten bu yana 47 kadar patlama meydana geldi. Bu patlamalar sonucu birçok insan öldü. Patlamalarla ortaya çıkan kül ve duman 160 kilometreden fazla havaya yayılmıştı ve bu alanın tamamı karanlığa büründü.
7. Taal, Filipinler
Filipinler’de bulunan Taal Yanardağı, patlamaları açısından çok şiddetli ve saldırgan oluyor. Manila şehrinde bulunuyor ve başkente yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunuyor. Yanardağın üstten görünüşü, yanardağın merkezinde büyük bir krater ile resmedilebilir. Volkanın tehlikeli patlamasından dolayı, bugüne kadar yaşanan ölümün yaklaşık 5.000 ile 6.000 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Boşluğun üzerindeki büyük kraterde bir göl var. Bugüne kadar toplam 33 patlama meydana geldi ve Filipinler’deki en aktif ikinci yanardağ olarak kabul edilir.
6. Nevado del Ruiz, Kolombiya
Nevado del Ruiz, büyük miktarda volkanik kül içeren kompozit lavla oluşur. Kolombiya’daki Caldas -Tolima bögeleri sınırında yer alan ve dehşet veri olarak görülen volkanının tehlikesi, yıllar boyunca insan yaşamına tehdit oluşturan “piroklastik akışlar” adı verilen sıcak gazdan kaynaklanmaktadır. 1985’teki volkanik patlama, yakındaki Armero kasabalarını tahrip etti ve 25.000’den fazla insanın ölümüne neden oldu. Nevado del Ruiz yanardağının zehirli dumanları tarihin en ölümcül dumanı olarak kabul edilir.
5. Pelée Dağı, Martinik
Pelée Dağı, Karayipler’deki Antil Denizinde ve Fransa’ya bağlı Martinik adasının kuzey ucunda bulunan kompozit bir yanardağdır. Yanardağın son günlerde çok aktif olmadığı düşünülüyor. Yakınlarında sismik aktiviteler bunu kanıtlıyor. Volkanın şekli, erimiş lav oluşumu nedeniyle konik tabaka şeklindedir. 20. Yüzyıl başında yaşanan patlama sırasında en fazla etkilenen Saint-Pierre şehri oldu. Volkanik patlama ile birlikte gelen ve hızlı hareket eden sıcak gaz nedeniyle 30.000 kişi ölürken tüm şehir harap oldu.
4. Michoacan-Guanajuato, Meksika
Sadece etrafında bulunan kraterler nedeniyle Michoacan-Guanajuato tamamen tehlikeli görünebilir. Orta Meksika’da bulunan yanardağın kapsadığı alan yaklaşık 200 kilometredir ve külü koni alanı şeklindedir. İlk patlama 1756’da yaşandı. Sonrasındaki tüm patlamalar 1943 ve 1952 yılları arasındaydı. Toprakları karaya akıtarak yakınlardaki köyleri yok ediyordu. Bölge boşaltıldı. Uçan lav hala kuzeyden batıya doğru kül konisi olarak görülür.
3. Iwo Jima, Japonya
Iwo Jima, Pasifik Okyanusu’nda ve Japonya topraklarının altına düşüyor. Ada, Tokyo’nun güneyindeki 8 bölgeden biri olan Japon Volkan Adaları’ndan biridir. Volkan araştırmacıları, Iwo Jima yanardağı üzerinde bir araştırma yaptılar ve volkan sebebiyle Güney Japonya’nın yıkımının bir adım ötede olduğunu ifade ettiler. Yanardağ patlamasının Tsunami’ye neden olarak tüm Güney Japonya’yı ve Çin’in Kıyı Şeridi’ni kaydırabileceğini tahmin ediyorlar.
2. Krakatao, Endonezya
Krakatao, Endonezya bölgelerinde Java ve Sumatra arasında yer almaktadır. 1883’te meydana gelen büyük bir patlama, burada yaşayanlar arasında hala unutulmuyor. Volkanın patlayıcı etkisinin yüzlerce bomba gücünde olduğu biliniyor. Yaşanan patlama yaklaşık 4.800 kilometre uzaktan duyuldu. Volkanik patlamaların neden olduğu Tsunamiler nedeniyle 35.000’den fazla insan öldü.
1. Tambora Dağı, Endonezya
Tambora Dağı, ölüm sayısı açısından tarihteki en tehlikeli volkan olarak kabul edilen kompozit bir volkandır. Endonezya’nın Less Sunda Sunda Adaları’nda bulunan yanardağ, Endonezya takımadalarının en yüksek noktasındadır. 1815 yılında 2000 kilometreden duyulan korkunç bir patlama yaşandı. Volkanik patlama ile yaklaşık 12.000 kişi anında öldü. Toplam ölü sayısı ise yaklaşık 71.000 kişi olarak belirtiliyor. Yanardağın korkunç etkisi, yakındaki köylerde ölümlere ve salgın hastalıklara neden olan kül yağmurları üretti .