Çöllerde, vaha olarak bilinen yaşam alanlarını tespit etme şansı çok azdır ve bu nedenle oldukça tehlikeli alanlardır. Çöller, insanlar için hayatta kalabilecek en zor yerler olduğunu unutmamalısınız. Mars’ın hava koşullarından bile daha kötü olan bazı çöller var. Zor hava koşulları veya ölümcül hayvanlar nedeniyle çöller, dünyanın en tehlikeli yerleridir. Dünyanın dört bir yanındaki en tehlikeli 10 çöl listemize girdi ve incelemeden önce bir bardak su içierek gevşeyin.
10. Gobi Çölü
Gobi Çölü dağlık bölgelerde bulunur ve Asya’nın en büyük çölüdür. Moğolistan’ın güney bölgelerinde bulunuyor. Dağlar, diğer tarafı oluşturan bulutlarla yağmurun tamamen önlenmesine neden olur. Çölün ironik olarak, ısı ve aşırı sıcaktan ziyade soğuk iklim sahibi olduğunu bilmelisiniz. Ilıman kum tepelerinde bile don oluşturarak -40 dereceye kadar düşebilir. Soğuk dalgalar kış mevsiminde insanları her zaman öldürebilir.
9. Büyük Tuz Gölü Çölü
Tam adı ile Büyük Tuz Gölü Çölü, çölde oluşan boşlukta toplanan buharlaştırılmış su nedeniyle tuz üretir. Çöl, Büyük Tuz Gölü boyunca oluşur ve ABD’nin Nevada sınırında bulunur. Listedeki diğer çöller göz önüne alındığında tuz üretimiyle, faydalı ve avantajlı sayılabilir. Çöl, deniz seviyesinden 4.250 metre yükseklikte yer aldığından, ılıman ve serin iklime sahiptir.
8. Mojave Çölü
Mojave Çölü, Kuzey Amerika’da bulunan bir başka yağmur gölge çölü. Neredeyse gevşek kumlu diğer çöllerden farklı olarak, Mojave çok sağlam ve vadi gibi alanlar gibi görünür. Her yerde yetişen bazı bitki türlerini bile fark edebilirsiniz. Burada yaşayan bazı harika hayvan türleri var. Çıngıraklı yılanlar, uzun kuyruklu kertenkele ve Kanguru sıçanlar bunlardan bazılarıdır. Sıcaklık 55 santigrat dereceye kadar çıkabileceğinden, yaz boyunca herhangi bir zamanda maceraya girmeyi hayal etmemelisiniz.
7. Namib Çölü
Namib kelimesi Khoekhoe dilinde “engin yeri” vurgular. Çöl, son 80 milyon yıldan beri var olan dünyanın en yaşlı çölü olarak kabul edilir. Burada hayatta kalan hayvanlar Tenebrionid böceğidir. Güney Amerika’nın kıyı kısmında yaşayan çölün, herhangi bir köşesinde yaşayan insan yoktur. Yaz aylarında 45 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklar, gece donmaya elverişli olmasıyla tamamen zıt olabilir. Burada yaşayan eklembacaklılar endemiktir ve onlar da çok tehlikeli olabilir.
6. Kalahari Çölü
Kalahari, Güney Afrika’da beşinci en büyük konuşma dili olan Setsvana’dan türetilmiş bir kelimedir. Bu kelime tamamen çöllere karşı “büyük susuzluğu” vurgular. Yılda 100 mm’den biraz fazla yağış alan çöl, Güney Afrika’daki en düşük yağış oranına sahiptir. Hava koşulları son derece sıcak olabileceğinden, insanların hayatta kalması neredeyse imkansızdır. Sığır çiftlikleri, çölde Afrika yaban köpeği gibi nesli tükenmekte olan türleri avlarken tehlikeli olarak görülüyor.
5. Antarktika
Dünya tarafından büyük ölçüde tanınan Antarktika, dünyanın en soğuk yerlerinden biridir. En tehlikeli çöl kategorisine giren Antarktika, dünyanın en güney kesimindedir. Antarktika’nın tamamı buzla dolu ve burada 1000 ila 5000 kişi geçici yerleşim alanları oluşturarak kalabiliyor. 14.000.000 kilometrekarelik arazi örtüsü ile çöl beşinci en büyük kıta olarak kabul ediliyor. Bu tür hava koşullarında, uzun süre orada kalmak mümkün olmuyor.
4. Arap Çölü
Arap Çölü, Batı Asya’da bulunan etkileyici bir büyüklüktedir. 2.330.000 kilometrekarelik bir alana sahip olan çöl, dünyanın dördüncü en büyük ve tehlikeli çölüdür. İklim koşulları burada oldukça garip. Sıcaklıklar geceleri tamamen ısınan ısıdan donmaya dönüşebiliyor. Çölde, plastikten yapılmış şeyler bile büyük hava süspansiyonları nedeniyle korozyona uğrayacaktır. Bu aşırı koşullarda yaşayan bazı hayvanlar olduğunu bilmek hayli ilginçtir. Dikenli kuyruklu kertenkele, kum kedileri ve oriks burada kolayca hayatta kalır. Raporlar, çöl içerisinde bataklık yaşadığını bile ortaya koydu. Kuma gömülen karavanlar ve insanlar görüldü.
3. Karakum Çölü
Orta Asya’da bulunan Karakum Çölü, 350.000 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Çöl, Türkmenistan bölgesinin yüzde 70’inden fazlasını kaplayan “Kara-Kum” olarak da tanınıyor. Çöl, yılda sadece 70 ila 150 mm arasında yağış almaktadır. Çöl, yeraltı boşluğundaki yağ birikintilerinin bir sonucu olarak “Cehennemin Kapıları” adını aldı. Krater, doğal gaz alanı yıkıldıktan sonra oluştu. Kraterde metan gazının bulunması nedeniyle, yangın son 40 yıldan beri hala devam ediyor.
2. Sahra Çölü
Sahara Çölü, Antarktika’dan sonra dünyanın üçüncü büyük çölü olarak kabul edilir. Çöldeki ısı dalgaları saniyeler içinde değişiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin toplam alanı ile karşılaştırıldığında, Sahra Çölü 9.200.000 kilometrekareyi kolayca aşar. Bu da, Kuzey Amerika’nın yarısından fazlasının Sahra Çölü tarafından ele geçirildiği anlamına gelir. Çöl o kadar sıcaktır ki, bazı türler belirli bir süre sonra evrim geçirir.
1. Atacama Çölü
Atacama Çölü, dünyanın en tehlikeli çölleri olarak kabul edilir. Çöl, dünyanın en kuru çölüdür. Çölün herhangi bir köşesinden tek bir damlacık su bulmak tamamen imkansız. Güney Amerika’da bulunan çöl, 1570 ile 1971 arasında hiç yağış almamıştır. Ayrıca, çöl, son 200 yılda hiperaridite olarak hesaplanmıştır. 2015 yılında ılımlı bir yağış görülmüştür, bu da bazı bitki ve çiçeklerin filizlenmesine yardımcı olmuştur. Atmosfer ve hava koşulları Mars ile karşılaştırılabilir ve bazen onlardan daha kötüdür. Şu anda yer, NASA’nın Mars misyonlarına yönelik olarak testler yapmak için kullanılıyor.