Sanatla ilgilenen koleksiyonerler yıllardır sanatçıların eserlerine milyonlar harcıyor. Fakat müzayedelerde çok az eser 100 milyon dolar barajını geçebildi.

En Değerli Sanat Eserleri

Yürüyen Adam (103,7 milyon dolar)

yürüyen adam heykeli

Alberto Giocometti’nin bir başka bronz heykeli, Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nden 100 milyon dolardan fazla bir fiyata alıcı buldu. Heykelin bugünkü sahibi Brezilyalı Lily Safra. 1960’da yapılan heykel, İsviçreli sanatçının en önemli eserlerinden biri. 100 İsviçre Frangı’nın üzerinde heykelin resmi vardı.

Pipolu Çocuk (104,2 milyon dolar)

boy with pipe

Pablo Picasso tarafından 1905 yılında yapılmış. Bu tablo onun mavi döneminden pembe dönemine geçişin işaretidir. Picasso, mavi tonlarına pembe tonları eklemeye başladı. 2004’te Sotheby’s’de adı açıklanmayan bir kişi tarafından satın alındı. Ancak İtalyan makarna devi Barilla’nın aldığı konuşulur.

Silver Car Crash (105,4 milyon dolar)

silver car crash

Amerikalı sanatçı Andy Warhol’un 1963’te yaptığı kare resimlerden oluşan bu serigrafi baskı, bir otomobil kazasını gösteriyor. 20 yıl boyunca özel alıcıların elinde olan başyapıt, 2013 kasımında New York’taki Sotheby’s’de açık artırmaya çıktı. Alıcısının adı açıklanmadı. Bu pop-art sanatçının şimdiye kadar bir açık artırmada satılan en pahalı eseri oldu.

Çıplak, Yeşil Yapraklar ve Büst (106,5 milyon dolar)

çıplak, yeşil yapraklar ve büst

Pablo Picasso bu yağlıboya tabloyu bir günde, 8 Mart 1932’de yaptı. İsmi açıklanmayan bir alıcı, bu tabloya 4 Mayıs 2010’da 106,5 milyon dolar ödedi. Tablo müzayede gününden beri özel bir alıcının olsa da 2011’den bu yana ödünç olarak Londra’daki Tate Modern galerisinde sergileniyor.

Çığlık (119 milyon dolar)

çığlık tablosu

“Çığlık” Norveçli ressam Edvard Munch’un en çok bilinen teması. Tablonun toplam 4 versiyonu var. ‘Çığlık’; Da Vinci’nin Mona Lisa ve Van Gogh’un “Ayçiçekleri” ile birlikte dünyanın en tanınan tablosu. 1895’te yapılma pastel versiyonu 2012’de Sotheby’s’de açık artırmaya çıktı. Alıcı ABD’li bir girişimci olan Leon Black idi.

Altın Adele (135 milyon dolar)

altın adele

‘Adele Bloch-Bauer’in Portresi I’ ya da daha iyi bilinen adıyla ‘Altın Adele’i Avusturyalı ressam Gustav Klimt 1907’de yaptı. Amerikalı işadamı Ronald Lauder tabloyu 2006’da Manhattan-New York’taki Yeni Galeri için satın aldı. Tablo o tarihten beri burada sergileniyor. Bu özel bir satış olmasına rağmen yine Christie’s Müzayede Evi tarafından yapıldı.

İşaret Eden Adam (141,3 milyon dolar)

işaret eden adam heykeli

Sadece tablolar değil. İsviçreli sanatçı Alberto Giacometti’nin bu bronz heykeli de Mayıs 2015’te açık artırmaya çıktı. Steven Cohen adlı çok zengin bir hedge fonları yöneticisi New York’taki Christie’s’te yapılan açık artırmada gerçek boyutlu bu esere 141,3 milyon dolar ödedi. Bu da ‘L’Homme au doigt’u (İşaret Eden Adam) dünyanın en pahalı heykeli yaptı.

Lucian Freud’un Üç Taslağı (142,4 milyon dolar)

Three Studies of Lucian Freud

İrlandalı ressam Fancis Bacon, üç parçadan oluşan bu eserini 1969’da yaptı. Çalışmalarında insan vücudunu konu alır. Burada Britanyalı ressam Lucian Freud görülüyor. 2013’te Christie’s Müzayede Evi’nde 142,4 milyon dolara satılan “Lucian Freud’un Üç Taslağı”nın yeni sahibi Amerikalı bir koleksiyoner olan Elaine Wynn.

Uzanmış Nü (170,4 milyon dolar)

nu couche

Dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında sayılan, İtalyan ressam Amedeo Modigliani’nin “Nu Couché” (Uzanmış Nü) isimli tablosu, 2015 yılında New York’ta gerçekleştirilen bir açık arttırmada 170,4 milyon dolara alıcı bulmuştur.

Cezayirli Kadınlar (179,4 milyon dolar)

cezayirli kadınlar picasso

Pablo Picasso’nun bu tablosu, açık artırmada satılan en pahalı eser İspanyol ressam 1955’te yaptığı tabloda Eugene Delacroix’dan esinlendi. Eser 2015’te New York’taki Christie’s Müzayede Evi’nde 179,4 milyon dolara satıldı. Tablo o tarihten beri özel bir koleksiyonerin elinde.

Violet, Green and Red (186 milyon dolar)

Violet, Green and Red

Number 17A (200 milyon dolar)

number 17a

Ressam Jackson Pollock, Number 17A isimli eserini 1948 yılında oluşturmuştur. Bu soyut eser daha sonra Kenneth C Griffin tarafından 200 milyon dolara satın alınarak dünyanın en pahalı sanat eserleri arasındaki yerini almıştır.

Benimle Ne Zaman Evleneceksin (210 milyon dolar)

ne zaman evleneceksin

Ünlü ressam Paul Gauguin’in 1892 yılında iki Tahitili kızı resmettiği “Nafea Faa Ipoipo” (Ne Zaman Evleneceksin) isimli tablo da dünyanın en pahalı sanat eserleri arasında yer alır. Eser 2014 yılında, değerinden 90 milyon dolar aşağı bir fiyat olan 210 milyon dolara satılmış; süreç açık arttırmada usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle mahkemeye taşınmıştır.

Kart Oyuncuları (250 milyon dolar)

kart oyuncuları

Paul Cézanne’nin beş resimlik serisinin bir parçası olan “Card Players” (Kart Oyuncuları) isimli tablonun tam olarak fiyatı bilinmiyor. Çünkü Katar Kraliyet Ailesi tarafından alınan tablonun değeri, kayıtlara alt limitten geçmiş…

Değişim (300 milyon dolar)

Interchange

Ressam Willem de Kooning’in Interchange isimli eseri de dünyanın en pahalı sanat eserlerindendir. Hatta eser dünyanın en pahalı soyut manzara tablosu olarak nitelendirilir. 2015 yılında düzenlenen özel bir açık arttırmada 300 milyon dolara alıcı bulmuştur.

Dünyanın Kurtarıcısı (450,3 milyon dolar)

salvator mundi

Ünlü ressam Leonardo da Vinci’nin “Salvator Mundi” (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı eseri, kayıtlara ilk kez 15. yüzyılda Kral I. Charles’in kraliyet koleksiyonu ile girmiştir. 2013 yılında 127,5 milyon dolara özel bir Rus koleksiyoner tarafından satın alınan eser, 2017 yılında 20 dakikalık bir açık arttırmada tamı tamına 450,3 milyon dolara satılmıştır.