Dünya, ölümcül silahlar yanında atom bombaları ve nükleer bombalar gibi kitle imha silahlarına sahip ülkelerle yaşamak zorunda kaldığımız ölümcül bir yer haline geldi.
Şu anda dünyayı kolayca yok etmek için yeterli oranda nükleer silah var.
Şimdiye kadar tasarlanmış en büyük ve en güçlü nükleer bombanın etkisi tüm canlı organizmaları 30 km boyunca kolayca öldürebilecek düzeyde. NPT veya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı imzalamış nükleer silah devletleri olarak tanınan 5 ülke var.
Bu beş ülke ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’dir. ABD ve Rusya birlikte dünyanın nükleer silahlarının % 80’ine sahip. Öte yandan Çin’in açıklanmayan çok sayıda nükleer silaha sahip olduğuna inanılıyor. Hindistan, Pakistan, İsrail ve Güney Sudan dünyada NPT’yi imzalamayan dört ülkedir. Kuzey Kore NPT programından çekildi. Güney Afrika, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan daha önce nükleer silahlara sahipti ve daha sonra bunların hepsini Rusya’ya transfer etti. 1998’de Küba, NPT’yi imzalamayan tek nükleer olmayan ülke oldu ve 2002’de Küba da NPT’ye katıldı.
İşte dünyada en fazla nükleer füzeye sahip ülkelerin listesi:
10. İran
Toplam Nükleer Füzeler – Bilinmiyor
İran, nükleer silah ve füzeye sahip olabilecek ülkeler listesine yeni bir ülke. ABD istihbarat teşkilatı İran’ın nükleer silahlar için kilit unsurlara sahip olabileceğini düşünüyor. Nükleer silah ve füze sayısı hala belirsizliğini koruyor.
9. Kuzey Kore
Toplam Nükleer Füzeler – 10-20
Kuzey Kore daha önce NPT imzacısıydı ve daha sonra 2003’te çekildi. 2009’da Kuzey Kore nükleer bir silah geliştirdiğini ve 2006 yılında ilk nükleer testlerini gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yine 2007’de Kuzey Kore nükleer silahları olduğunu doğruladı. 2009 yılında, ikinci başarılı testini yaptılar. 2013 yılında Kuzey Kore’nin üçüncü nükleer testlerini yeraltında gerçekleştirdiğine inanılıyor.
8. İsrail
Toplam Nükleer Füzeler – 80
İsrail kesinlikle topraklarına herhangi bir saldırıya karşı koyabilmek için savunma sistemlerine ihtiyaç duyuyor. İsrail’in 80 ila 400 arasında değişen çok sayıda nükleer füze ve silaha sahip olduğu biliniyor. Resmi olarak nükleer cephanesinde 80 savaş başlığı var. İlk nükleer testinin tarihi için bir kayıt bulunmuyor.
7. Hindistan
Toplam Nükleer Füzeler – 130-140
Hindistan, Pakistan gibi Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı imzalamıyor. Hindistan 1967’de nükleer araştırma programına başladı. Hindistan ilk nükleer testini 1974’te ve ardından 1998’deki ikinci testini yaptı. Hindistan sahip olduğu nükleer cephanenin büyüklüğü hakkında resmi olarak herhangi bir açıklama yapmadı. Hindistan, Agni ve Prithvi serisi gibi çok çeşitli yerli füzeler geliştirdi.
6. Pakistan
Toplam Nükleer Füzeler – 140-150
Pakistan, bir dizi nükleer füze ve savaş başlığına sahip olmak için Hindistan ile yarışıyor ve NPT imzacısı olmayan bir diğer ülke. Pakistan’ın nükleer programı, komşusu Hindistan’ın nükleer araştırma ve silahlarındaki gelişmelere yanıt olarak 1972’de Başbakan Zülfikar Ali Butto tarafından başlatıldı. Hindistan’ın ikinci başarılı nükleer testinden sonra Pakistan, Chagai bölgesindeki Ras Koh Hills’de beş nükleer cihazı denedi.
5. İngiltere
Toplam Nükleer Füzeler – 215
1970’lerde İngiliz hükümeti 520 nükleer savaş başlığı stoğuna sahipti. Bugün ise 215 nükleer füzeye sahipler. İngiltere, 1952’de nükleer bombayı test eden üçüncü ülkedir. İngiltere, NPT ülkelerinden beş tanesinden biri. Tarihsel olarak, İngiltere yaklaşık 45 nükleer test gerçekleştirmiştir.
4. Çin
Toplam Nükleer Füzeler – 280
Çin, ekonomik açıdan olduğu kadar savunma gücü açısından da yükselen bir süper güçtür. Çin de nükleer silahlanma yarışında büyük bir güç olarak ortaya çıktı. Kitle imha silahlarına sahip dünyanın en eski uluslarından biridir. İlk nükleer testi 1964’te gerçekleştirdiler. Çin ile gerçek savaş başlığı sayısı hala bilinmiyor ve bu bir devlet sırrı. Çin’in 3000 savaş başlığına sahip olabileceğini gösteren raporlar var. Resmi olarak, Çin’in 260 savaş başlığı var. Çin’in 2020’ye kadar ABD’yi yenmek için nükleer gücünü ikiye katlayacağını gösteren raporlar da var.
3. Fransa
Toplam Nükleer Füzeler – 300
Fransa’da 300 savaş başlığı bulunuyor ve üçüncü büyük nükleer silah devletidir. Fransa, hava, deniz veya karadan nükleer silahla vurma yeteneğine sahiptir. Fransa’nın kara tabanlı tüm nükleer füzeleri devre dışı bıraktığı bilinmektedir. 1996’da Fransa, Kapsamlı Nükleer Test-Yasaklama Anlaşması’na (CTBT) katılmadan önce son nükleer testini gerçekleştirdi.
2. ABD
Toplam Nükleer Füzeler – 6450
Amerika Birleşik Devletleri, en fazla konuşlandırılmış savaş başlığına sahip dünyanın en güçlü ülkesidir. ABD, ülke içinde ve diğer kıtalarda/ülkelerde 1750 konuşlanmış savaş başlığına sahiptir. Taktik nükleer savaş başlıkları ya da konuşlandırılmayan stratejik savaş başlıkları olan 6450 savaş başlığı daha var.
1. Rusya
Toplam Nükleer Füzeler – 6850
Rusya, batıdan gelen tehditleri dengelemek için 45000 nükleer savaş başlığına sahiptir. Rusya nükleer füze sayısını 6850 civarında kısıtlamıştır. Bunların 1600’ü aktif savaş başlıkları ve geri kalanı yedekte veya söküm aşamasında olan diğer savaş başlıklarıdır. Rusya’nın 515 kıtalararası balistik füzesi (ICBM), stratejik bombardıman uçakları ve denizaltı tarafından fırlatılan balistik füzeleri (SLBM) olduğu bilinmektedir.