Eğer bu havaalanların’dan herhangi birine inmeye başlarsanız, ölümle karşılaşma olasılığınız % 70’e kadar artıyor. Bu havaalanları uzun pistlerden, asfalt pistlerden, genel oluşturulma sorunlarından ve kötü hava koşullarından dolayı tehlikeli bulunuyor.
Dünyanın en tehlikeli havalimanlarını listemizde bulabilirsiniz.
10. Congonhas Havaalanı (Sao Paulo, Brezilya)
Congonhas Havaalanı, Brezilya’daki dört ticari havalimanından biridir. Havaalanının adı Lucas Antonio Monterio de Barros, Congonhas do Campo’nun soyundan geliyordu. Havaalanı’nın en modern mimarilerden birine sahip olduğu bilinmektedir. Congonhas Havalimanı’nın havadan görünüşü ve şehrin birleşmesi rahatsız edicidir ve kaza işareti olarak görülür. Congonhas Havaalanı 1943’ten bu yana birçok ölümcül kaza kaydına sahiptir.
9. Toncontin Uluslararası Havaalanı (Honduras)
Toncontin Uluslararası Havaalanı, Honduras, Tegucigalpa’nın merkezindedir. Havaalanı, hem sivil hem askeri uçuşlara açıktır. Normal inişler çok ölümcül olarak kabul edilir. Zorlu hava koşullarında iniş yapmak imkansız hale gelebilir. Havaalanı vadiler ve dağlarla çevrilidir. 5 yolcuyu öldüren 2008 kazası da dahil olmak üzere birçok ölümcül kaza yaşamıştır. Uçaklar için sadece tek bir giriş ve çıkış yolu var.
8. Madeira Havaalanı (Santa Catarina, Santa)
Madeira Havaalanı, Portekiz’in Madeira adasındaki Funchal şehrine yakın bir konumdadır. Deneyimli pilotlar için bile zor olan yüksek dağlar ve okyanus arasında sıkışmıştır. İlk günlerde Madeira’da neredeyse imkansız iniş koşulları sebebiyle, pist 2.781 metreye kadar uzatıldı.
7. Barra Havaalanı (İskoçya)
Bu havaalanının pisti, denizin hemen yanında bulunuyor. Tehlikeli bir şekilde inşa edilen pist, denizin gelgit etkisine bağlı olarak tehlike altındadır. Uçuşlar gelgit etkilerine göre planlanmaktadır. Barra Havaalanı Barra adalarındadır. Tasarım ve inşaat açısından çok benzersiz olan havaalanı, Highlands ve Islands Airport Limited tarafından işletilmektedir. Hava aşırı derecede kötü olduğu için havalimanı geceleri kapalı kalıyor.
6. Juancho E Yrausouin Havaalanı (Saba Adası, Hollanda)
Juancho E Yrausouin Havaalanı sadece 1300 fit uzunluğundaki kısa pisti nedeniyle son derece tehlikelidir. Pistin her iki ucu da doğrudan okyanusa giden dik bir eğime sahiptir. Pistten hemen sonrası tam bir uçurumdur. Kalkış veya iniş sırasında pilot tarafından yapılacak ufak bir hata, uçağı doğrudan denize götürebilir.
5. Courchevel Havaalanı (Fransa)
Courchevel’de bulunan Courchevel Havaalanı, şerit uzunluğu sadece 1,722 fit olan bir piste sahiptir. Sadece deneyimli pilotların burada görev almasına izin verilir. Pist ve kayak pistlerinin bulunduğu bitişik bir alana sahiptir. Havaalanı deniz seviyesinden 500 metre yüksekte olduğundan, hava durumu yoğun sis ve alçak bulutlar sırasında uçmayı imkansız hale getirir.
4. Cebelitarık Uluslararası Havaalanı (Fas ve İspanya Arasında)
Cebelitarık Uluslararası Havaalanı, Fas ve İspanya arasında sıkışmış bir sivil havaalanıdır. Avrupa’nın en tehlikeli havaalanı olarak kabul edilir. Ticari havayolları günlük olarak inebiliyor. Winston Churchill Bulvarı (Cebelitarık’ın en işlek yolu) doğrudan pisti kesiyor. Araçlar, bir uçağın her gelişinde veya kalkışında durduruluyor.
3. Buz Pisti (Antarktika)
Buz Pisti, Antarktika’daki McMurdo İstasyonu’na yakınlığı nedeniyle araştırma programları için üç büyük hava sahasından biridir. Dev uçaklar bile Buz Pistine iniş yapabilir. Çünkü iniş alanı sıkıntısı yoktur. Ancak buz nedeniyle kazalar yaşanabiliyor.
2. Princess Juliana Uluslararası Havaalanı (Sint Maarten)
Princess Juliana Uluslararası Havaalanı, Karayipler’deki en işlek havaalanlarından biri olarak kabul edilmektedir. 7,152 fitlik son derece kısa pist, bir plajın hemen yanındadır ve uçakların sahil boyunca dolaşan turistlerin kafaları üzerinde sadece 10 ila 15 metre uçması görülebilir. Uçaklardan gelen jet patlamaları nedeniyle ölüm riski fazla olmaktadır.
1. Tenzing-Hillary Havaalanı (Nepal)
Tenzing-Hillary Havalimanı, Everest Dağı’nın zirvesine ulaşan ilk insanlar olan Tenzing Norgay ve Sir Edmund Hillary’den adını aldı. Havaalanından önce pistin bir ucu intihar düşme noktasına benzeyen yüksek arazileri gösteriyor. Havaalanı, yüksek hızlı rüzgar ve aşırı bulut örtüsü nedeniyle çeşitli kazalara sahne oldu. 2.900 metre yükseklikte bulunan sadece 460 metrelik son derece kısa bir piste sahip olan Tenzing-Hillary, tüm zamanların en tehlikeli havaalanı olmayı sürdürüyor.