Dünyadaki her şehir, nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı konusunda bir gizem barındırıyor. Arkeologlar, burada listelenen şehirlerin dünyanın en eski yerleşim yerleri olduğuna dikkat çekiyor. Taş Devri’nde ortaya çıkan bu kentlerin nasıl yapıldığı hakkında hiçbir fikrimiz yok. Listede bazı sorular sormaya başlayacağınız dünyanın en eski 10 şehrini bulacaksınız.
10. Faiyum, Mısır
Faiyum, Mısır’da Kahire’nin yaklaşık 65 mil güneydoğusunda bulunan dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Kent, MÖ 4000 yılında kurulmuş ve Mısır’da en eski olarak kabul edilir. Önceleri Firavun döneminde Medinet el Faiyum olarak adlandırıldı. Antik çağlarda Faiyum şehri “Timsah şehri” olarak da biliniyordu. Şehir “Petsuchos” adında evcilleştirilmiş kutsal bir timsaha tapıyordu. MÖ 309 ve 246 yılları arasında Mısır kralı Ptolemy II Phuladelphus, şehri yeniden canlandırdı ve Hristiyanlığın varlığından sonra Arsinoe bölgesel merkez oldu. Kent bugün çarşılar, pazarlar ve camilerden oluşuyor.
9. Sidon, Lübnan
Beyrut’un yaklaşık 37 mil güneyinde yer alan Sidon, Lübnan’ın üçüncü büyük şehri olarak kabul ediliyor. Sidon, modern “balıkçılık” kelimesine denk gelen Arapça bir isim. Şehrin MÖ 4000 yılında yaşadığı bilir. Kazılarda Helenistik, Roma ve Osmanlı kalıntıları bulunmuştur. Şehirde o dönemlerde yaşayan insanlar, sanat ve nakış konusunda oldukça yetenekliydi ve çok başarılı cam ve mor boya üreticileriydi. 10.000 nüfuslu Sidon küçük bir balıkçı kasabasıydı. Ancak şu anda 300.000’den fazla nüfusa ulaştığı görülüyor.
8. Atina, Yunanistan
Atina, 3.400 yıllık bir tarihe sahip dünyanın en eski şehirlerinden biridir. İnsan varlığı M.Ö. 11. yüzyılda ortaya çıktı ve M.Ö. 7. yüzyılda ve M.Ö. 1200 yılında yaşandığı iddia edilen işgal ve yıkımlar yaklaşık 150 yıl boyunca ekonomik gerilemeye bırakmış olabilir. Bugün Atina Yunanistan’ın başkentidir ve denizcilik, finans, eğlence ve uluslararası ticarete verdiği önem nedeniyle küresel bir şehir olarak kabul edilmektedir.
7. Plovdiv, Bulgaristan
Bulgaristan’da bulunan Plovdiv, 300.000’den fazla nüfusu ile Bulgaristan’ın en büyük ikinci şehridir. Şehir, deniz seviyesinden 250 metre yükseklikte bulunan yedi tepe üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle şehir “Yedi Tepeler Şehri” olarak anılmaktadır. Şehir, bir grup Hint-Avrupa kabilesi olan Trakyalıların etkisi altında kurulmuştur. Daha sonra Roma, Yunan, Hunlar, Persler ve Türklerin eline geçmiştir.
6. Gaziantep, Türkiye
Türkiye’de bulunan Gaziantep, Antep olarak anılıyordu. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Ortaçağ tarihi boyunca ayakta olan şehir, Osmanlılar tarafından ele geçirildi. Gaziantep Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biridir.
5. Susa, İran
Susa, İ.Ö. 4395’te kurulan eski yerleşim yeri olarak İran’da bulunan antik bir şehirdir. Dicle Nehri’nin doğusunda, Karkheh ve Dev Nehri arasında yer alan şehir Aşağı Zagros Dağları’ndan yaklaşık 250 km doğuda yer almaktadır. MÖ 7000’de var olduğu bilinen eski ve ilk yerleşimciler Neolitik köylüler olarak kabul edilmektedir. Susa, şehri çevreleyen düz manzara üzerine bir tapınak dikilmesi sonrasında oluşturuldu. Susa topluluğu; beher, küçük kavanoz ve servis tabağı gibi seramik ürünler üretmek konusunda çok yetenekliydi. Günümüzde Susa, yaklaşık 64.960 kişilik bir nüfusa sahiptir.
4. Şam, Suriye
Şam Suriye’nin başkentidir ve dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir ağır terörizm saldırılar altında yaşıyor. B durum nüfusun azalmasına neden olduğu gibi büyük hasara neden oluyor. Şam’daki ilk yerleşim M.Ö. 6300 yıllarına dayanır. Kral Biryawaza tarafından yönetilmiştir. Aramalilerin gelmesi ile, tünel ağlarının ve su ağlarının kurulmasını sağlamıştır.
3. Halep, Suriye
Suriye’de bulunan Halep, 2004 nüfus sayımından bu yana yaklaşık 2.132.100 nüfusu ile Suriye’nin en kalabalık şehridir. Şehir birçok arkeolojik mirası barındırıyor. MÖ 5000’den beri işgal edildiği düşünülmektedir. Halep, Şam’dan önce bile tarihi kayıtlarda dünyanın önemli ve en eski şehri olarak görülmektedir. Halep şehri dinin büyük etkisi altınday kalan bir şehirdir.
2. Byblos, Lübnan
Byblos, MÖ 8800 ve 7000 arasında varlığı bilinen ve dünyanın en eski ikinci şehridir. Byblos, Beyrut’un 42 kilometre kuzeyinde bulunan Lübnan’daki bir Akdeniz şehridir. 1921’de arkeologlar şehrin eski ve tarihi olduğu varsayımıyla yapılan kazılarda, katmanları buldular. Şehrin ilk olarak MÖ 3000 yıllarında var olduğu görüldü. Byblos, birçok tarihi varlığı nedeniyle son günlerde turistik bir yer haline geldi. 2016 yılında “Arap Tur Başkenti” olarak da yer aldı.
1. Jericho, Filistin
Jericho, insan müdahaleleri ve yerleşim yeri dikkate alındığında en eski şehirlerdir. Batı Şeria’daki Ürdün Nehri yakınında bulunan şehir, Filistin Ulusal Ordusu’nun El Fetih fraksiyonu tarafından yönetiliyor. Jericho, dünyanın en eski şehri olduğuna kanıt olarak, eski koruyucu duvarlar ile eski taş kuleye sahiptir. Şehir, MÖ 9000 yılına kadar eskidir.