Demiryolu seyahati, en güvenli seyahat etme yollarından biri olsa bile seyahat edilen rota ve yollara bağlı olarak zaman zaman oldukça tehlikeli olabilir.
Demiryolu hattı üzerinde daha önce karşılaşılan kazalar ve yolculuk esnasındaki suç oranları gibi faktörler demiryolu hattı güvenliği için soru işaretleri ortaya çıkarıyor. Bu yazıda; Ekvador’da Şeytan Burnu’nda demiryolu hattından Japonya’nın Minamiaso demiryolu hattına kadar dünyadaki en tehlikeli olanlardan söz edeceğiz.
İşte dünyanın en tehlikeli on demiryolu güzergahının listesi:
10. Şeytan Burnu, Ekvador
Bu demiryolu hattı 1902 yılında inşa edilmiştir ve Ekvador’u And Dağları’na bağlamaktadır. Demiryolu hattı, dünyanın en tehlikeli tren rotalarından biri olarak kabul edilir. Deniz seviyesinin 9000 feet üzerinde bulunan Şeytanın Burnu olarak bilinen bir bölüm var ve burası dünyanın en zorlu demiryolu tırmanışlarından biri olarak görülüyor. Demiryolu üzerinde dikey olan tırmanışlar oldukça fazla. Elbette oldukça tehlikeli olan bu demiryolunu kullanmak için cesaretli olmak gerekse de şok edici şey, yolcuların bazılarının yolculuğun tadını çıkarmak için trenlerin çatısını kullanması oluyor.
Bu zor demiryolu hattının inşaatı sırasında yaklaşık 4000 işçi yaşamını kaybetmiş. And Dağları manzarası bazı yerlerde nefes keserken, demiryolu hattı için dünyanın en büyük mühendislik harikalarından biri ifadesi yanlış sayılmayacaktır. Hattın 12 km uzunluğundaki bölümü için 4 yıl zaman gerekli oldu. Bazıları özellikle buranın perili olduğuna inanmaktadırlar.
9. Outeniqua Choo Tjoe, Güney Afrika
Bu demiryolu hattı, Güney Afrika’daki George ve Knysna kasabalarını birbirine bağlıyor. Treni kullananlar Hint Okyanusu’nun doğal manzaralarını görebiliyor. Ancak hat, okyanusa çok yakın geçtiği için bazı korkular yaşatıyor. 2006 yılında bir sel trene ve köprüye o kadar ciddi zarar verdi ki Haziran 2009 a kadar hat çalışmadı. Yaşanan olayla birlikte yolcular trene binme konusunda korku yaşadı.
Yolculuk sadece 67 kilometredir. Ancak tek yönlü bir yolculuk için uzun bir süre olarak 3 saat sürer. Hat boyunca Kaaimans Köprüsü genellikle en tehlikeli yer olarak kabul edilir. Köprü, Hint Okyanusu boyunca tehlikeli bir şekilde konumlandırılmıştır. 2002 yılında tren yılda yaklaşık 115.000 yolcu taşıyordu. Bu yolcuların % 70’i yabancıydı. Muhteşem manzarayı deneyimlemek için yeterince cesursanız , sizin için doğru tren rotası budur.
8. Tren Las Nubes, Arjantin
Arjantin Salta şehrini Şili Polvorillo’ya bağlayan trenin rotası 217 km uzunluğunda ve Tren A Las Nubes olarak adlandırılıyor. Bu tren hattının inşaatı 27 yıl sürdü ve 1948’de tamamlandı. İlk başlarda daha çok ticari amaçla kullanılan demiryolu hattı, şimdilerde yolcular için de popüler bir rota haline geldi. 4.200 m yükseklikte olan 29 köprü, 21 tünel ve 13 viyadük demiryolu hattında bulunmaktadır. Bu rota, her ne kadar güzel manzaralar sergilese de genellikle korkutucu bulunuyor.
Seyahat esnasında güzel Andes dağ silsilesinden geçerken adrenalin yükselmesi yaşarsınız. Dünyadaki en yüksek 5. Demiryolu ve Arjantin için bir miras demiryolu olarak görülüyor.
7. Okyanus Sahil Demiryolu, ABD
Okyanus Sahil Demiryolu, Santa Cruz ile Kaliforniya San Francisco arası seyahat için inşa edilmiştir. Rotası, Pasifik Okyanusu’ndan geçiyor ve köprü tehlikeli bir şekilde okyanusun yakınında bulunuyor. Okyanus dalgaları yeterince yükseldiğinde su yolculara kadar geliyor. Bu yolculuk sırasında pencereden dışarı bakmak herkesi korkutabilir, çünkü her zaman gelgitler treni süpürebilecek gibi görünüyor.
1906 San Francisco Depremi’nden sonra rota ikiye ayrıldı. Yüksek yüksek gelgitlere karşı savunması olan San Francisco plajları da rota üzerinde bulunuyor.
6. Georgetown Döngüsü Demiryolu, ABD
Georgetown Loop Railroad ile Colorado Silverplume kasabasına bağlar. 1877 yılında inşa edilen bu demiryolu hattı, Silverplume’deki gümüş madenlerine erişimi sağladı. 1884 yılında açıldı. 1939’da hat ayrılmış olsa bile 1984’te turist treni olarak faaliyete başladı. Günümüzde turist taşımaya hizmet ediyor. Güzergah üzerinde Creek Valley Köprüleri ve Şeytan Kapısı Yüksek Köprüsü isimlerinde iki tehlikeli köprü var. Her iki köprü de yaklaşık deniz seviyesinden 100 feet yükseklikte bulunuyor.
100 yıllık miras demiryolu, zorlu arazilerde 7,2 km’lik bir mesafeyi kapsayan 640 ft yükseklikte yol almanızı sağlıyor. Yolun korkutucu at nalı eğrileri var ve demiryolu zamanının mühendislik harikası olarak kabul ediliyor.
5. Ölüm Demiryolu, Burma
Ölüm Demiryolu ismiyle bilinen tren yolu, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya İmparatorluğu tarafından savaş esirleri ve yerel işçiler kullanılarak inşa edildi. İnşaat sırasında bu zorunlu çalışanlar, ağır koşullarda çalışarak canlarını verdi. Bangkok’u Rangoon’a bağlıyor. Yolcuları ileri geri hareket ettiren bu tren tehlikeli manzaralardan geçiyor ve dünyanın en tehlikeli tren güzergahlarından biri olarak biliniyor.
Burma Demiryolu veya Tayland-Burma Demiryolu olarak da adlandırılıyor. 12.000’den fazla müttefik mahkum ve 90.000 sivil işçi, zorlu araziler ve kötü çalışma koşulları ile hattı inşa ederken öldü. Cehennem Ateşi Geçidi, bu hat üzerinde inşaatın en zor noktası olarak biliniyor. İnşaat sırasında ölenler için savaş mezarlığı ve anıtı tahsis edilmiştir.
4. White Pass ve Yukon Rotası, ABD
White Pass ve Yukon Route , Alaska’yı Kanada’ya bağlamak için inşa edilmiş 110 millik bir demiryoludur. Tren artık bu rota boyunca turist taşımaktadır. Bu rota ile seyahat planlayanların oldukça cesur biçimde baş döndürücü yüksekliklerde yollara ve dönüşlere hazır olması gerekiyor. Bu demiryolu hattında, bazı köprüler 3000 feet kadar yüksektedir. Tren yolculuğu Alaska-Kanada manzarasının doğal manzaralarını sunsa bile özellikleriyle korkutucu ve potansiyel bir tehlike olarak görülüyor.
2006 yılında trenin raydan çıkması, bir bölüm çalışanının ölümü ile sonuçlandı. 2014 yılında ise tren 19 yolcu ve dört demiryolu çalışanının yaralanmasına neden oldu.
3. Kuranda Manzaralı Demiryolu, Avustralya
Kuranda Manzaralı Demiryolu hattı Queensland’daki Cairns ve Kuranda’yı birbirine bağlar. Doğal manzarası ve korkutucu gezisiyle bilinmektedir. 37 km uzunluğundaki rota üzerinde 15 tünel, 93 keskin köşe ve uçurumlar şelalelerden geçmekte olan 40’tan fazla köprü bulunuyor. Şelaleler yolcuların üzerine su püskürtür. Uçurumlar arasındaki köprüler oldukça dik olduğu gibi korkunç tırmanışlar bulunur.
Hattın inşaatı 1886’da başladı, 1891’de tamamlandı ve seferler 25 Haziran 1891’den itibaren başladı. 2010 yılına kadar kaza yaşanmamış olsa da bu yılda 5 yolcunun yaralandığı olay bir heyelanın treni raydan çıkarmasıyla yaşandı. Doğal demiryolu rotası, Avustralya’nın gururu ve mirası olarak görülmektedir.
2. Minamiaso Rotası, Japonya
Minamiaso Rotası , Japonya’nın en aktif yanardağlarından biri olan Aso Dağı’nın etrafına inşa edilmiştir. Bu trene binerken, yolcular genellikle lavların belli bir mesafeden yandığını görebilirler. Kimse bu yanardağın ne zaman patlayabileceğini bilmiyor ve bu yolu seyahat edenler yanardağın merhametindeler. Eğer yeterince cesursanız denemeniz gereken demiryolu yolculuğu olabilir.
1928’de tüm demiryolu hattı halka açıldı. 2016 Kumamoto depreminde demiryolu köprüsü ağır hasar gördü. O zamandan beri köprüler hassas ve kırılgan hale geldi. Depremden sonra bu demiryolu hattının kullanımı büyük ölçüde azaltılmıştır. Manzara doğal olsa bile, aktif bir yanardağ ve tehlikeli köprülerden dolayı oldukça korkutucudur.
1. Chennai-Rameswaram Rotası, Hindistan
Hindistan’ın Chennai ve Rameswaram şehirlerini birbirine bağlayan, 2.3 km uzunluğunda bir köprüye sahip bir demiryolu güzergahıdır. Demiryolu hattı doğrudan Hint Okyanusu’ndan geçmektedir. Bu köprü gemilerin geçmesine izin vermek için bölünebilir. Bu rotayı takip eden trenler, güçlü rüzgarların varlığı ile tren okyanusa devirebileceğinden dolayı risk altındadır. Bu nedenle yönetim, trenin bu köprüyü düşük hızlarda geçmesini sağlamaktadır.
Pamban Köprüsü’nün ortasındaki çift kanatlı bir baskül bölümü, demiryolu hattının en tehlikeli kısmıdır. Bölge siklonlara ve yüksek gelgitlere eğilimlidir. Bu da yolcular için yolculuğu daha tehlikeli hale getirir. 1964 yılında 7,6 metrelik dalgalar oluşturan bir fırtına darbesinin ardından tren devrildi ve 150 yolcu öldü. Pamban Köprüsü aynı zamanda dünyanın en tehlikeli demiryolu köprüsüdür.