Doğamız oldukça güçlüdür. Dünyamızın her yerinde meydana gelen birçok doğa olayı var. Üstelik bu olaylardan bazıları muhteşem ve ilginçtir. Gökyüzünde gerçekleşen bazı olaylar ile bu çok daha şaşırtıcı olabiliyor. Gökyüzü ve uzay, insanlar için her zaman merak uyandıran ve gizemli olan yerdir. Yazımızda yer alan gökyüzü olayları, dikkat çekicidir ve doğanın bu kadar güçlü olabileceğine inanamayabilirsiniz.
İnanmayacağınız 10 güzel ve şaşırtıcı gökyüzü olayının listesi:
10. Beyaz Rainbows
Beyaz gök kuşağı birçok insanın aşina olmadığı bir gök kuşağıdır. Diğerlerinin aksine, güneş ışığından değil ay ışığından oluşan bir gök kuşağı türüdür. Beyaz gök kuşağına moonbow ve lunar gök kuşağı da denir. Diğer gök kuşağı ile tek benzerlikleri ışık kaynağıdır. Su damlasında ay ışığının kırılmasından oluşur. Ayın yönünün tam tersinde görünürler. Aydan gelen ışık kaynağı daha küçük olduğu için bu gök kuşağı, daha soluk ve göze beyaz görünür.
Ay Dünya’ya ve dolgunluğa en yakın olduğunda ortaya çıkarlar. Oluştuğunda; gece gökyüzü çok karanlık olmalı ve ay en altta, en az 42 dereceden daha az bir yükseklikte olmalıdır. Waimea ‘Kamuela’, Hawaii Adası, Hawaii beyaz gök kuşağı görmek için en iyi yerdir.
9. Lentiküler Bulutlar
Lentiküler bulutlar, genellikle dağların üzerinde görülen benzersiz lens veya fincan tabağı şeklindeki bulut oluşumlarıdır. Dünya troposferindeki rüzgar yönüne dik olarak oluşurlar. Rüzgar sürekli aynı yönde aktığında ve çevredeki hava sabit olduğunda, bu şaşırtıcı bulut oluşumu görünmeye başlar. Dalgalı rüzgar akışı çevredeki nemli havayı ve bulutları oluşturmak için kolayca yoğunlaştırır. Bu oluşum için yapay veya doğal büyük bir dikey yapıya ihtiyaçları var. Hareket etmezler ve çoğunlukla izole edilirler.
40.000 ft yükseklikte oluştukları için uzak mesafelerden kolayca görülebilirler. Bazen, birden fazla merceksi bulutun üst üste istiflendiği görülebilir. Bu bulutlar bir UFO’ya benzediğinden, dünyadaki UFO manzaraları ile karıştırılabilir. Aşırı türbülansın varlığı nedeniyle uçuş pilotları tarafından bu bulutlar tehlikeli görülür.
8. Sedefli Bulutlar, Kutupsal Ortamlar
Sedefli bulutlar, dağlardaki lee dalgalarının alt stratosferi soğuttuğu anlarda kutup ortamlarının bir parçası olarak görülür. Stratosferin −78°C (−108 ° F) sıcaklıkların altındaki kuru atmosferi, bu inanılmaz bulut oluşumlarının elde edilmesine yardımcı olur. Bulutların yüksek rakımı nedeniyle (49.000-82.000 ft), ufkun altından güneş ışığı alırlar ve zengin bir renk verir. Polar stratosferik bulut (PSC), sedefli bulutların diğer adıdır. Bu bulutlar genellikle gün batımından iki saat önce veya şafaktan önce görülebilir. Canlı yanardöner renkleri nedeniyle bu isim verilir.
7. Morning Glory Clouds, Avustralya
Morning Glory bulutları çoğunlukla Avustralya gökyüzünde meydana gelen muhteşem bir bulut oluşumudur . Kuzey Avustralya’daki Carpentaria Körfezi, dünyada bu nadir meteorolojik görülebileceği bilinen tek yerdir. Çok nadir olrak bazen dünyanın diğer bölgelerinde de oluşur. İki yönden gelen deniz esintisi birbiriyle çarpıştığında, yuvarlanan silindir etkisi yaratarak oluşurlar. Bu bulutlar 1 ila 2 km boyunca uzanır. Morning Glory bulutlar, planörlerin en çok aradığı bulutlardır.
6. Yangın Gök Kuşağı
Ateş gök kuşağı bu harika gökyüzü oluşumu için yanıltıcı bir terimdir ve “Yangın gök kuşağı” gerçek adıdır. Gökkuşağı veya ateşle hiçbir ilişkileri yoktur. Güneşin veya ay ışığının kırılması, gökyüzünde asılı plaka şeklindeki buz kristallerinden geçtiği zaman, çevresel bir yay görünümü oluşur. Tam olarak oluştuklarında, görünümleri parlaktır ve ufka paralel olarak zengin renk gradyanları görünür.
5. Asperatus Bulutları
Asperatus bulutları , 2009 yılında Cloud Takdir Derneği’nden Gavin Pretor-Pinney tarafından popüler hale getirilen yeni bir ürkütücü bulut oluşumudur. Eskiden Undulatus asperatus olarak biliniyorlardı. Latince “asperatus” kelimesi İngilizce’de “pürüzlülük” veya “sertlik” anlamına gelir. Undulatus bulutları olarak bilinen bir bulut ailesi, bu korkunç bulutlarla doğrudan ilişkilidir. Bunlar o kadar korkunç ki, doğrudan kıyamet filmlerinde gibi bir görünüm oluşturuyor. Sert görünümleri, azalan keskin noktaları ve denizin sertliği nedeniyle, bu bulutlar izleyicilere dramatik görsel bir şölen yaşatır. Asperatus bulutları, güçlü bir fırtına ile gökyüzüne vuracak gibi görünüyor ama hızla fırtına olmadan dağılıyorlar. Daha çok Amerika Birleşik Devletleri’nin Plains eyaletlerinde görülürler.
4. Aurora
Aurora , gökyüzündeki en büyülü olaylardan biridir. Kutup ışıkları, kuzey ışıkları ve güney ışıkları gibi isimleri var. Aurora, Arctic ve Antarktika gibi yüksek enlem bölgelerinde yaygın olarak oluşan doğal bir ışık görüntüsüdür.
27 milyon Fahrenheit (15 milyon Santigrat derece) sıcaklığa sahip olan yanan güneş, güneş rüzgarı olarak bilinen şeyi serbest bırakır. Güneş rüzgarları, güneş lekelerinden uzaya kaçan parçacıklardır. Güneş rüzgarının Dünya’ya ulaşması 40 saat sürer ve sonuç, aurora’nın nefes kesici görüntüsüdür. Işıkların bu muhteşem görüntüsü sadece Dünya’da değil, güneş sistemimizdeki diğer gezegenlerde de görülür.
3. Mammatus Bulutu
Mammatus bulutu korkutucu ve gizemlidir. Kimse nasıl oluştuğunu bilmiyor. Meteorolog William Clement Ley ilk olarak 1894’te mammatus bulutunun oluşumunu anlattı. Başka bir bulutun tabanından sarkan hücre keselerinin garip bir görünümü var. Bu güzel bulutlar farklı ortam ve gökyüzü koşullarında oluşabilir. Onların nasıl oluştuğuna dair birkaç teori vardır ve kimse bu gizemli gökyüzü olayını açıklayamamıştır. Teorilerden biri, ılık havanın konveksiyonu ile bulutların ceplerini oluşturmak için batmakta olan soğuk havayla açıklanmaktadır. Mammatus bulutlar tehlikeli ve güçlü fırtına için bir gösterge olabilir. Havacılar, gökyüzünde mammatus bulutları göründüğünde uçmaya dikkat ederler.
2. Yeşil Flaş
Yeşil flaş , güneş battıktan hemen sonra veya güneş doğmadan hemen önce görülen güzel bir olaydır. Oluşması için, gökyüzü koşulları uzak bir ufukla mükemmel olmalıdır. Yeşil flaş görmek için mükemmel bir yer deniz ufkudur. Bu yüzden deniz kenarında yaşayan birçok insan, sık sık onları gördüğünü bildirir. Dünya atmosferi farklı renkleri güneş ışığından ayırma yeteneğine sahip olduğundan yeşil flaş oluşur. Farklı yeşil yanıp sönme türleri vardır ve her biri farklı görünebilir. En yaygın yeşil flaş gün batımından sonra, yani güneş tamamen ufkun altındayken görülen flaştır.
1. Işık Direkleri
Işık direkleri dünyadaki en şaşırtıcı gökyüzü olayıdır. Bir ışık kaynağından çıkan dikey ışık bandıdır. Bulutlardaki çok sayıda küçük buz kristalinden gelen ışığın yansımasıyla oluşan atmosferik bir optik olaydır. Işık direkleri fiziksel olarak ışıkların üstünde değildir, ancak binlerce minik buz kristalinin kombine ışık ışınlarıdır. Işık direklerinin çoğunluğu güneş ışığından dolayı ortaya çıkar, bu nedenle güneş direkleri veya güneş direkleri adını taşırlar. Işık direkleri için ışık kaynağı ay veya başka herhangi bir karasal ışık olabilmektedir.
Oha