Ağırlaştırılmış müebbet nedir? Hangi durumlarda verilir? Türkiye’de bu yasa nasıl işlemektedir? İşte ağırlaştırılmış müebbet cezası ile ilgili merak edilenler…

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZASI NEDİR?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, hükümlünün hayatı boyunca hapiste yaşaması gereken hapis cezası türüdür. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası idamın kaldırılmasıyla idam cezası yerine getirilmiştir. 2002 yılından beri uygulanmaktadır. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi sırasında kişinin ekstra güvenlik altında olması gerektiği kanunda belirtilmiştir.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ömür boyu sürecek bir cezadır. Ancak kişinin tavrına göre 30 yıl yatıp çıkma ihtimali de vardır. Bazı davalarda suçu işleyen kişi 2 kere ağırlaştırılmış müebbet alabilir. Bunun anlamı içeriden çıkması için en az 60 yıl geçmesi gerekmesidir.

MÜEBBET HAPİS HANGİ SUÇLULARA VERİLİR?

  • Tecavüz ve tecavüz sonucu öldürme,
  • Terör,
  • Cinayet
  • İsyan,
  • Suikast

    gibi suçlar sonucunda verilir. Bu yazımızda müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedir, kimlere verilir, kaç senedir, müebbet ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası arasındaki farklar nelerdir gibi çeşitli bilgilere yer verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

İnfaza göre hükümlü, tüm hapis yaşantısını tecritte, tek başına geçirmek zorundadır.

DİĞER HÜKÜMLÜLERDEN FARKLARI

Hükümlüler haftada bir telefon ve ziyaret hakkına sahiptir. Ağırlaştırılmış Müebbet Cezası alan hükümlülerin 15 günde bir telefon ve ziyaret hakkı vardır. Hükümlüler üçüncü dereceye kadar akrabaları ve isimlerini verdikleri kişiler tarafından ziyaret edilebilirken, ağırlaştırılmış müebbet cezası uygulanan hükümlüler sadece eşi, babası, annesi ve çocukları tarafından ziyaret edilebilirler. Buna ek olarak aynı anda en fazla 1 kişiyle görüşebilirler.

SOSYAL AKTİVİTE YASAK

Bu kanuna göre ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen hükümlüler hapishanelerde sosyal aktivitelerden yararlanması da mümkün değildir. Eğer hapishane idaresi izin verirse günde bir saat kendi ünitesinde kalan diğer hükümlüleri görebilir ki görebileceği hükümlü sayısı en fazla ikidir. Sosyal olarak neredeyse tam bir izolasyon söz konusudur. Hükümlü hiçbir suretle ceza infaz kurumu dışında çalıştırılamaz ve kendisine izin verilmez. Hükümlü, kurum iç yönetmeliğinde belirtilenlerin dışında herhangi bir spor ve iyileştirme faaliyetine katılamaz.

CEZASINA ARA VERİLEMEZ

Hükümlünün cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez. Hükümlü hakkında uygulanacak tüm sağlık tedbirleri, tıbbî tetkik ve zorunluluklar hariç ceza infaz kurumlarında, mümkün olmadığı takdirde tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerinin tek kişilik ve yüksek güvenlikli mahkum koğuşlarında uygulanır.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 30 yılını, müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar 24 yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanlar cezalarının üçte ikisini infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıverilmeden yararlanabilirler.

ÖMÜR BOYU HAPİSTE YATMAK

Ağırlaştırılmış müebbet cezası birden fazla olanların cezası da katlanarak artacağı için şartlı salıverilme söz konusu olmayacaktır. Kısaca halk arasında ağırlaştırılmış müebbet cezası ömür boyu hapiste yatmak demektir.