Antartika soğuk, buzla kaplı yapısıyla penguenler ve mavi balinalara ev sahipliği yapan dünyanın yedi kıtasından birisi… Bugünkü konumuz Antartika ile ilgili.

Yüzyıllar boyunca, Antarktika dünyanın dört bir yanındaki insanları büyüledi . Kaşifler oraya seyahat etmeye çalıştılar ve bunu yapmak için buzla dolu tehlikeli suları aştılar. Bilim adamları on yıllardır boyunca orada hava, vahşi yaşam ve jeolojik yapıyı incelediler. Bugün birçok uzman, dünyanın en soğuk kıtasının bize iklim değişikliği hakkında neler öğretebileceğini paylaşıyor.

Antarktika’nın buz tabakası yaklaşık olarak 2,4 kilometre kalınlığındadır. Bazı yerlerde 1,6 kilometre kadar ince, 4,8 kilometre kadar kalın olabiliyor. Antarktika’nın buzu, binlerce yılda oluşmuştur. Fakat yıllarda bilim adamları buzun eridiğini bildirdiler.

Antarktika ne kadar hızlı eriyor? Bu cevaplaması zor bir soru. Antarktika’daki buz kaybı spesifik bir rakamda olmuyor. Yani erime hızı yıldan yıla büyük ölçüde değişebilir. Yine de bilim adamları, kıtanın buz tabakasının küçüldüğü konusunda uyarıyorlar.

Uzmanlar, Antarktika’nın buz tabakasının erimesinin dünya çapında artan sıcaklıklardan kaynaklandığını söylüyor. İklim değişikliği dünya okyanuslarını ısıtıyor ve okyanuslardaki akıntıları etkiliyor. Bu akıntılar, Antarktika’ya şimdiye kadar kaydedilenden daha fazla ılık su getiriyor.

Batı Antarktika bu sıcak sulardan en çok etkilenen bölgedir. Çoğu deniz seviyesinin altında oturuyor. Bu, onu ısınan okyanustan dolayı artan bir risk altına sokar. Akan ılık deniz suyu da erime sürecini hızlandırıyor. Birçok uzman, Batı Antarktika’nın Thwaites Buzulu hakkında özellikle endişe duyuyor. Korkunç bir hızla eriyor.

Belki de tüm bunların neden önemli olduğunu merak ediyorsundur. Ne de olsa çoğu insan Antarktika’nın eriyen buzullarından çok uzakta yaşıyor. Bilim adamlarının uyardığı gibi, herhangi bir kıtadaki değişiklikler dünyanın geri kalanını etkileyebilir. Antarktika’daki eriyen buzun muazzam bir küresel etkisi olabilir.

Bugün dünyamız, bilim insanlarını alarma geçiren bir hızla ısınıyor. Küresel ısınma ederse, Antarktika’da eriyen buz, deniz seviyesinde ciddi bir artışa neden olabilir. İklim değişikliğini engellemek için insan eylemlerine bağlı olarak, bunun çeşitli sonuçları olabilir. Antarktika’nın eriyen buz tabakası, denizlerin 2100 yılına kadar 8 ila 20 cm arasında yükselmesine neden olabilir.

Kulağa basit geliyor olabilir. Ancak, böyle bir yükselişin etkileri büyük sorunlara neden olacaktır. Özellikle kıyıya yakın bölgelerde sel baskınlarını arttıracaktır. Deniz seviyesindeki büyük bir artış, bazı bölgeleri yaşanmaz hale bile getirebilir. Bu, dünya çapında milyonlarca insanın iklim mültecisi olmasına neden olabilir.

İnsanlar Antarktika’nın erimesini durdurabilir mi? Muhtemelen hayır, ancak uzmanlar insanların süreci yavaşlatabileceğine inanıyor. Şu anda 192 ülke ve Avrupa Birliği, küresel karbon emisyonlarını düşürmeyi amaçlayan Paris Anlaşması’nın bir parçası. Amacı, 21. yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmayı 1.5 ile 2°C arasında sınırlamak.

Uluslar bu hedefe ulaşırsa, Antarktika buz tabakasının erimesini yavaşlatacaktır. Karbon ayak izine dikkat ederek yardımcı olabilirsin. Fosil yakıt kullanımınızı azaltmanın yolları hakkında ailenizle konuşun. Antarktika için yalnızca büyük, küresel ölçekte değişiklikler gerçekten fark yaratabilir.