Dünya tarihi boyunca çeşitli medeniyetler görüldü. Bu uygarlıkların; kendi kültürleri, ritüelleri ve gizemli törenleri vardı . Dünyadaki insan uygarlıklarının bazıları Çin, Mısır ve Yunan gibi yaygın olarak ünlüdür ve varlıkları hakkında birçok şey bilinmektedir. Bu güçlü uygarlıklar yanında, gelişen bazı uygarlıklar da dünyadan gizemli bir şekilde kaybolanlar da vardı.
İşte 10 gizemli kayıp antik medeniyetin listesi:
10. Moche Civilization, Peru (MS 100 ila 700)
Moche Uygarlığı, Peru’da gelişen bir uygarlıktı. Bugün zengin anıtsal mimarilerinde görüldüğü gibi Moche Uygarlığı, ortak bir seçkin kültürü paylaşan bir grup özerk hükümetti ve MS 100’den 700’e kadar hüküm sürdü. Sonra varlıkları hakkında bilgi bulunmuyor. Çöküşüne dair teoriler arasında; 30 yıllık yağmur, sel ve kuraklık ile şiddetli buzul patlamalarının uygarlığın çöküşüne neden olmasına neden olması vardır. Ancak son kanıtlar bunun neden olarak gösterilemeyeceği gösterir. Gizemli kaybının arkasındaki kesin neden hala bilinmemektedir.
9. Tiwanaku, Bolivya (MÖ 1.500 ila 1.150)
Gizemli Tiwanaku medeniyetinde, sonraki İnka Uygarlığı etkisi vardı. Tiwanaku bir şehir ve Tiwanaku İmparatorluğu’nun başkentiydi. Medeniyet yerleşimlerini MÖ 1.500 yılına kadar izleyebiliriz. Kent, antik dünyanın en yüksek şehriydi. Medeniyet, törensel ve dini faaliyetlerin çarpıcı örnekleriyle bilinir. Wari kültürü daha sonra medeniyetin bir parçası olmuştur. Tiwanaku İmparatorluğu’nun çöküşüne yol açan şey ise hala bir gizem. Yaygın olarak kabul edilen teori, imparatorluğun değişen iklim şartları, fazla yiyecek yetiştirememe ve kuraklık nedeniyle ortadan kaybolduğu yönündedir. Arkeologlar tarafından ortaya çıkarılan ritüeller, tören yapıları ve kamusal alanlarda görülen kasıtlı yıkım belirtileri de Tiwanaku’nun ayaklanma nedeniyle düştüğü yönünde olan diğer bir teoriyi desteklemektedir.
8. Maya Uygarlığı (MÖ 2.600)
Maya Uygarlığı, Maya halkının Mezoamerikan uygarlığıdır. Klasik Maya Uygarlığı, 8. ve 9. yüzyıllar arasındaki çöküş yaşadı. Medeniyetten insanların hala Meksika’nın bazı bölgelerinde ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde yaşadıklarını biliyoruz. Ancak, medeniyetin aniden çökmesine ve terk edilmesine neden olan şey dünyanın en büyük arkeolojik gizemlerinden biridir. Medeniyetin çöküşünü kanıtlamak için yaklaşık yüz teori var. Maya’nın gelişmekte olan şehirlerinin çoğu bilinmeyen bir nedenden dolayı kayboldu. Hastalık salgını, yabancı istilası, kuraklık ve sistematik ekolojik çöküş gibi teoriler günümüzde ifade edilmektedir.
7. Miken Uygarlığı, Yunanistan (MÖ 1.600 ila 1.100)
Miken Uygarlığı , Minoslular ile bağlantıları olan bir Yunan Geç Bronz Çağı uygarlığıdır. Medeniyet, antik Yunanistan’da MÖ 1.600’den 1.100’e kadar hayatta kaldı. Mühendislik, ticaret, askeri, sanat, mimari ve dil konusundaki başarıları biliniyor ve savaşçı seçkin toplumun egemenliği ile gelişen toplumun çöküşünün ardındaki neden bilinmiyor. Yunan Karanlık Çağları Miken dönemini takip eder. Medeniyetin birçok kaydı, Yunan Karanlık Çağları nedeniyle kaybedildi. Dor istilası ve doğal afet ya da iklim değişikliği gibi medeniyetin çöküşüne ilişkin çeşitli teoriler ortaya atılmıştır.
6. Minoslular, Girit (MÖ 3.650 ila 1.400)
MinoslularBronz Çağı’nda, Girit ve Ege adalarında gelişen gizemli bir medeniyetti. Bu uygarlığı, eski Yunan ve Miken uygarlıkları izledi. Medeniyet, 20. yüzyılda İngiliz arkeolog Arthur Evans tarafından ortaya çıkarıldı. “Minos” adı, Yunanistan’ın efsanevi Kralı Minos’u ifade eder. Gelişen ve güçlü uygarlığın kültürü Kikladlar, Mısır ve Anadolu’ya kadar ulaştı. MÖ 1,400 civarında medeniyet bilinmeyen bir nedenden dolayı sona erdi. Sebep, dünyadaki akademisyenler tarafından ağır bir şekilde tartışıldı ve teoriler ortaya kondu. Teorilerden biri, medeniyetin bir istila nedeniyle sona erdiğini, diğeri ise bunun volkanik bir patlamadan kaynaklandığını söylüyor.
5. Nok Uygarlığı, Nijerya (MÖ 1,000 ila 300)
Nok Uygarlığı Nijerya’da gizemli ve ileri bir antik uygarlıktı. Kültür adını Nijerya’daki Nok köyünden aldı. 1928’de pişmiş toprak heykellerin keşfinden sonra Nok kültürünün ilk kanıtı ortaya çıktı. Yaklaşık 1.500 yıl süren medeniyetin ortadan kaybolmasının nedenleri bilinmiyor. Bulunan pişmiş toprak heykellerin işlevleri bile bilinmemektedir. Bir zamanlar gelişen bu Demir Çağı uygarlığı; çiftçilik, heykel, demir eritme, mimari, seramik ve seramik konularında ustalardı. MÖ 500 civarında bölge nüfusu gizemli bir nedenle azalmaya başladı.
4. Sanxingdui Kültürü, Çin (MÖ 12. – 11. Yüzyıllar)
Sanxingdui , Çin’de ilginç bir arkeolojik sit alanıdır ve Çin’in büyük Sichuan şehrinde bulunmaktadır. Kültür, daha önce bilinmeyen Bronz Çağı kültürüyle ünlüdür. 1929’da ve 1986’da kültere ait izler araştırmalarla ortaya çıktı. Arkeologlar Sanxingdui Kültürünü eski Shu krallığı kültürüyle özdeşleştiriyorlar ve, kültürü MÖ 12. ve 11. yüzyıllara dayandırıyor. Medeniyetin gerilemesi; ya başka bir kültürün istilasından, ya da doğal afetten kaynaklanmaktadır. Var olan teorilerin hiçbiri gizemi çözecek kadar doğru değildir. Yin’den bronz ve Güneydoğu Asya’dan fildişi ticaret bağlantıları olan kültür, güçlü bir merkezi teokrasiydi. Çin’in farklı bölgelerindeki böylesi bağımsız kültürlerin kanıtları, Sarı Nehir’in “Çin medeniyetinin beşiği” olduğu geleneksel teorisine meydan okumaktadır.
3. Eski Olmec Medeniyeti, Meksika (MÖ 1.500 ila 400)
Eski Olmec Uygarlığı, ilk Mezoamerikan uygarlığıdır ve daha sonraki birçok kültür ve medeniyetin temeli olmuştur. Meksika ve Guatemala’daki ilk büyük medeniyetlerden biridir. Bu sanatsal toplum, “muazzam kafalar” olarak bilinen Olmec başkanları tarafından da bilinir. Olmeclerin kökenleri hakkında birkaç spekülasyon bulunuyor. Akademisyenler, Olmec kültürünün nihai düşüşünün nedenini henüz bulamadılar. Volkanlar teorilerden biridir. İklim ve çevresel değişiklikler, nehirlerin ve sulama kaynaklarının kesilmesi gibi çeşitli teoriler vardır. Kültürün Maya kültürleriyle benzerlikleri vardır.
2. Cucuteni-Trypillian Kültürü, Doğu Avrupa (MÖ 4.800 ila 3.000)
Cucuteni-Trypillian kültürü, MÖ 4.800 ila 3000 yılları arasında canlı bir geçmişi olan Neolitik-Eneolitik dönemden kalmadır. Bu Doğu Avrupa medeniyetinin varlığı, günümüz batı Ukrayna, Moldova ve kuzeydoğu Romanya bölgelerinde olduğu bilinmektedir. Küçük ve yüksek yoğunluklu yerleşimlerini barındıran 3.000 yapı inşa etti. 20.000 ila 40.000 kişi arasında bir nüfusa sahipti. Bu kültür, Neolitik Avrupa tarihindeki en büyük yerleşimleri inşa eden ilk kültür olarak bilinmektedir. Kültürün sonu bir sırdır. Araştırmacıların medeniyetin nasıl sona erdiğine dair çeşitli teorileri var. İklim değişimi ve istila bunlar arasında bulunuyor. Muhtemelen 2.750 yıllık istikrarlı ve statik bir varlığı olan kültür, bugün açıklanamayan gizemli bir şekilde sona erdi.
1. İndus Vadisi Uygarlığı, Hindistan, Pakistan ve Afganistan (MÖ 3.300 ila 1.300)
İndus Vadisi Uygarlığı, dünyanın en büyük ve en eski uygarlıklarından biridir. Bu gelişmiş medeniyet, bugünkü Pakistan, kuzeybatı Hindistan ve kuzeydoğu Afganistan’ı kapsayan Indus Nehri yakınında gelişmiştir. Eski Mısır ve Mezopotamya ile birlikte eski dünyanın ilk medeniyetlerinden biridir. Harrapan Uygarlığı, diğer bir adı olarak bilinir. Medeniyetin gizemli biçimde yok olmasına dair birçok teori var. Daha önce, araştırmacılar bu Tunç Çağı uygarlığının ölümünün Hint yarımadasında kentsel yaşamın kesintiye yol açtığını düşünüyorlardı. Daha sonraki kazılar, medeniyetin aniden yok olmadığını ortaya koydu. Kültürün izleri günümüzde Hinduizm’de hala görülmektedir.
Kaybolan diğer gizemli medeniyetler arasında özel olarak bahsedilmesi gerekenlerden bazıları:
Çatalhöyük
Bura Kültürü
Khmer İmparatorluğu, Kamboçya
Büyük Zimbabve
Paskalya Adası Medeniyeti
Huryanlar