Virüsler, 12.000 yıldan fazla bir süre öncesine dayanıyor ve o zamandan bu yana insanlarda var. İlk insanlarda sayıca az hastalık vardı ve salgın hastalıklar görülmüyordu. Günümüzde ise nüfus artarken daha fazla yer değiştirmeler görülüyor. Buna bağlı olarak da çeşitli salgınlara ve viral enfeksiyonlara rastlıyoruz. En ölümcül ve yıkıcı virüs, çiçek hastalığı olarak 11.000 yıl önce Hindistan’da görüldü. Tarih boyunca ortaya çıkan virüsler, dünyada milyonlarca insanın ani salgınlarla ölümüne neden oldu. O zamanlardan gelen virüslerin çoğunun varyasyonu, bugün de görülmektedir. En yaygın virüslerden biri; H1N1 (İspanyol Gribi ve Domuz Gribi), H2N2 (Asya gribi), H3N2 (Hong Kong Gribi), H5N1 (Kuş Gribi) ve benzeri ile başlayan griptir.
İşte yüksek ölüm oranlarına sahip hastalıklara neden olan en ölümcül 10 virüsün listesi:
10. Grip A virüsü alt tipi H5N1 (Ölüm Oranı -%60)
İnfluenza H5N1 virüsü alt tipi “Kuş Gribi” virüsü olarak da bilinir. Ölümcül H5N1 virüsü ilk olarak 1997’de insanlarda görüldü. O zamandan beri virüs bulaşan hastaların %60’ı çldü. Virüs insanlara kuşlar tarafından bulaşıyor. Araştırmacılar, virüsün H1N1 virüsünden 10 kat daha fazla enflamatuar protein tetikleyebildiğini ortaya koydu. Bu olağan dışı seviyelerde viral enflamatuar proteinler, yaşamı tehdit eden pnömoniye ve insanlarda akut solunum sıkıntısına yol açıyor. Kuş gribi aslında kuşlarda bile ölümcül olan, bir kümes hayvanı virüsüdür. Solunum komplikasyonlarının yanı sıra kusma, ishal ve grip benzeri yaygın semptomlar görülmektedir.
9. Lujo Virüsü (Ölüm Hızı -%80)
Lujo virüsü adını, Lusaka (Zambiya) ve Johannesburg’da (Güney Afrika) 2008’de salgının görülmesi sonrasında aldı. İki şehrin ilk iki harfi Lujo virüsü için isim oldu. Luju virüsü, vaka ölüm oranı %80 olan acımasız bir virüstür. 2008 yılında 5 kişi virüsü aldı ve 4 kişi öldü. İlk olarak seyahat acentasında çalışan bir kadında görüldü. Bilim adamları bu virüsü Ebola virüsü kadar öldürücü olarak tanımlıyorlar. Araştırmacılara göre virüs, vücut sıvılarıyla temas sonucu kişiden kişiye geçebiliyor. Ölümcül Lujo virüsünün insanlarda viral hemorajik ateşe (VHF) neden olduğu bilinmektedir
8. Herpes B Virüsü (Ölüm Hızı -%80)
Herpes B Virüsü oldukça zararlıdır ve vaka ölüm oranı %80’dir. Herpes simian B virüsü, araştırma çalışmalarında kullanılan makak maymunlarının simpleks bir virüsüdür. Virüs merkezi sinir sistemini etkiler ve tedavi edilmezse sinir sisteminin bozulmasına veya ölüme yol açar. Virüs bulaşan insanın hayatta kalabilmesi için zamanında teşhis ve tedavi gereklidir. 1932’de Herpes B Virüsü’nün keşfinden bu yana, 21’i ölümle sonuçlanan 31 belgelenmiş enfeksiyon vakası vardır. Hastalık insanlar arasında nadirdir, ancak maymunlar veya hayvan ısırıkları yoluyla kolayca bulaşabilir. Al yanaklı maymunların yaklaşık % 80 ila 90’ının Herpes B Virüsü taşıdığı bulunmuştur . Viral enfeksiyonun önemli semptomlarından bazıları nefes darlığı, kas koordinasyonu ve ateştir.
7. Dang Virüsü (Dengue Virus) (Ölüm Oranı – %20-%30)
Dang virüsü, sivrisinekler yoluyla insanlara bulaşan bir ölümcül virüstür. Sivrisinek kaynaklı RNA virüsü ölümcül dang hummasına neden olur. Virüs, Zika virüsü adı verilen ölümcül sivrisinek kaynaklı başka bir virüsle yakından ilişkilidir. Dang virüsünün zika virüsü veya chikungunya ile kombinasyonu, özellikle hamile kadınlarda son derece ölümcül komplikasyonlara neden olabilir. Virüsün semptomları kusma ve ateşten baş ağrısına kadar değişebilir. Bazı durumlarda virüs, hastanın burun kanaması ve kan basıncının tehlikeli derecede düşük seviyelere ulaşmasıyla hayatı tehdit eden dang hemorajik ateşine neden olabilir.
6. Kuduz Virüsü (Ölüm Oranı -%100)
Kuduz virüsü, insanlarda kuduza neden olan nörotropik bir virüstür. Virüs hayvanların tükürüğü ve insan sıvıları yoluyla bulaşır. 2009 yılında şiddetli bir kuduz salgını Angola’da 93 çocuğu öldürdü. Yılda 55.000’e yakın insan kuduzdan ölmektedir. Hastalık; kediler, yarasalar, köpekler, maymunlar gibi hayvanlar yoluyla yayılır. 2010 yılında kuduz virüsü Endonezya’nın Bali adalarında 78 kişiyi öldürdü. Kuduz virüsü, hasta aşılarla tedavi edilmediğinde tehlikeli olmaktadır. Belirtiler ortaya çıktığında virüs % 100 etki eder. Virüs ölümcüldür, çünkü insan ve hayvanların beyni ile sinir sistemini doğrudan etkiliyor. Belirtileri hidrofobiden hareket edememeye kadar değişebilir. Semptomlar ortaya çıkarsa, ölüm oranı her zaman yaklaşık % 100’dür.
5. 1918 “İspanyol Grip” Virüsü – H1N1 İnfluenza Virüsü (Ölüm oranı -%2.5-50)
İspanyol gribi virüsü, ölümcül bir salgına neden olan ilk H1N1 grip virüslerinden biridir. 50 milyon insanı öldüren 1918 salgını, bir virüs tarafından tarihteki en hızlı öldürme oranı olarak görülür. Virüs, dünya savaşlarında ölenlerden daha fazla insanı öldürdü. Virüsün, ABD’deki ortalama yaşam süresini 10 yıl azaltan yıkıcı bir etkisi de vardır. İspanyol Gribi adı, 1918’de İspanya’da 8 milyon insanı öldürmesi ile verildi. Virüsün kesin kaynağı hala bilinmemektedir. Bazıları ölümcül influenza virüsünün Çin’den geldiğine inanıyor. Bir genetik bilim ekibi, virüsü yeniden yarattı ve dünyadaki bilim topluluğu tarafından kınandı. İspanyol gribi, Rus gribi, Asya gribi ve Domuz Gribi gibi salgın hastalıkların insan toplumunda büyük hasarlara neden olduğu bilinmektedir.
4. Ebola Virüsü (Ölüm oranı -%90’a kadar)
Ebola virüsü, daha önce Zaire Ebola virüsü olarak adlandırılan Ebola Virüsü Hastalığı’na neden olan ölümcül bir virüstür. Virüs ilk olarak 1976’da Zaire’de Ebola adıyla bir nehrin yakınında keşfedildi. Ebola Virüsü Hastalığı daha önce insanlar arasında ciddi ve ölümcül bir hastalık olan Ebola hemorajik ateşi olarak biliniyordu. Virüs %90 gibi yüksek bir insan ölüm oranına sahiptir. Bazı Sudan varyantları %53 ölüm oranına sahiptir. Virüsün ilk belirtileri boğaz ağrısı, ateş, kas ağrısı ve baş ağrısıdır. Bir sonraki aşama semptomları kusma, ishal, dışkıda kan, döküntüler ve böbrek ve karaciğer bozuklukları olabilir.
3. Çiçek virüsü (Ölüm oranı -%95)
Çiçek hastalığı virüsü, insanlık tarihindeki diğer virüslerden daha fazla insanı öldüren dünyanın en ölümcül virüslerinden biridir. Sadece 20. yüzyılda virüs dünya çapında yaklaşık 200 ila 500 milyon arası insanı öldürdü. Virüs, tarihte MÖ 10.000’den bu yana biliniyordu. Günümüzde çiçek hastalığı tamamen ortadan kaldırılmış bir hastalıktır. Oldukça bulaşıcı, akut ve ölümcül çiçek hastalığına; yüksek ateş, engebeli döküntüler, irin dolu kabarcıklar, kusma ve vücut ağrıları ile ayırt edilen ortopoksirüs neden olur. Çiçek hastalığına bağlı ölüm oranı yaklaşık % 95’dir.
2. Marburg Virüsü (Ölüm oranı -%23-90)
Marburg virüsü, Marburg Hemorajik Ateşi olarak da bilinen Marburg Virüsü Hastalığına neden olan ölümcül bulaşıcı bir virüstür. Virüs, tedavi edilmeyen hastalarda ölüm oranı %23 ila %90 arasında çok yüksektir. Çoğu durumda, kanama veya kan kaybı ölüm nedeni değildir ve ölüm çoklu organ disfonksiyon sendromlarından (MODS) kaynaklanır. Virüsün son derece tehlikeli olduğu düşünülmektedir. Tehlikeli virüs, ilk kez 1967’de Almanya’nın Frankfurt ve Marburg laboratuvarlarında eş zamanlı bir salgının meydana geldiği zaman keşfedildi. 31 hastada 7 ölümle sonuçlanan hemorajik ateş semptomları gelişti.
1. HIV (Ölüm oranı -%80-90)
Human Immunodeficiency Virus (HIV); her yıl milyonlarca insanı öldüren, insanlar tarafından bilinen dünyanın en tehlikeli ve en ölümcül virüsüdür. Kendi başına HIV, insanlar için ölümcül bir virüs sayılmaz. Ancak virüsün vücudun bağışıklık sisteminden sorumlu hücreleri kapatması ile bilinir. HIV, AIDS adıyla bilinen ciddi bir duruma neden olur. HIV, vücutta CD4 lenfosit olarak bilinen özel bir bağışıklık hücresine saldırır. Vücut, HIV’in saldırısı nedeniyle savunma sistemini kaybeder. Virüs bulaşması sonrasında, tüberküloz ve zatürree gibi diğer solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle hastanın öldüğü görülür. Virüs belirli kanserlere bile neden olabilir. Kişi gün geçtikçe zayıflar ve ölüme yol açar. Diyabet ve astımı olan kişilerin daha erken ölme olasılığı daha yüksektir. Ancak, tedavi edilirse sağlıklı insanlar uzun yaşayabilir. Özel bir tedavisi yok, ancak bilim adamları bir tedavi bulmak için çok çalışıyorlar. Yakında AIDS’i tamamen iyileştirmek için ilaçlar olabilir. AIDS; fiziksel temaslar, vücut sıvı temasları ve hamilelik yoluyla çocuğa bulaşır. 2014 yılında 36,9 milyon kişiye AIDS bulaşmış, bunun 1,2 milyonu AIDS kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmiştir.