Geceleri gördüğünüz her yıldız Samanyolu’nun bir üyesidir. Yine de kışın gökyüzüne bakarsanız, Samanyolu’nun dışında olan ve Samanyolu’nda bulunanlardan daha büyük bir yıldız kümesi görebilirsiniz. Adı  Andromeda Gökadası.

Teleskop olmadan, bunun bireysel yıldızlardan oluştuğunu söyleyemezsiniz. Çünkü, sadece bulanık bir yama gibi görünmektedir. İç karartıcı olan bilgi ise; bilimsel tahminlere göre, Samanyolu galaksimizin yaklaşık 4.5 milyar yıl içinde Andromeda Gökadası ile çarpışacağıdır.

Bu durum iyi bir şey olmasa da endişelenmeye gerek yok. Çünkü 4,5 milyar yıl sonra dünyanın öleceğini bilimsel veriler göstermektedir.

Öyleyse, 4,5 milyar yılda neler olacağı konusunda üzülmek yerine, kendimizi Samanyolu konusunda biraz daha eğitmeye çalışmalıyız. Samanyolu hakkında neredeyse inanılmaz 25 gerçek bilgiyi bu açıdan incelemenizi öneriyoruz.

25. Samanyolu evrenin kendisi kadar eskidir

Bilim adamları Samanyolu’nun evrendeki eski galaksilerden biri olduğuna inanıyor.

Yaklaşık 13.6 milyar yıl önce kuruldu ve yaklaşık 13.7 milyar yıl önce oluşan evrenin kendisi kadar eskidir.

24. Samanyolu’nun adı antik

Yunan mitolojisinde Samanyolu, Herkül emerken sütünü döktüğünde yaratıldı.

Ayrıca Olympus Dağı’na giden yol veya Helios’un (güneş) savaş arabası tarafından izlenen harabe yolu olarak da tanımlandı.

23. Diğer galaksilerden yapıldı

Samanyolu’nun mevcut büyüklüğünü ve şeklini elde edebilmesi için, tarihi boyunca başka galaksileri de tüketmiştir.

Galaksimiz şu anda Canis Major Cüce Galaksisini ve daha küçük galaksinin yıldızlarını kendi sarmalına ekleyerek tüketiyor.

22. Hayal edilemez hızlar

Güneş sistemimiz, galaksinin merkezini yaklaşık 514.000 mil/saat hızla yörüngede çeviriyor.

Bu sayıların gerçekte ne anlama geldiğine dair bir fikir edinmek için, bu kadar hızlı giden bir nesnenin Dünya’nın ekvatorunu üç dakikadan daha kısa sürede dolaşabileceğini unutmayın.

21. Gerçekten tozlu ve gazlı

Sıradan gözlemciye göre benzetilmese de, Samanyolu toz ve gazla dolu. Bu madde galaksimizdeki parlak/görünür maddenin % 10-15’ini oluşturuyor, geri kalanı ise yıldızlar.

100.000 ışık yılı boyunca ve görünür spektrumda, sadece yaklaşık 6.000 ışık yılı görebiliyoruz. Işık kirliliği önemli olmadığında, Samanyolu’nun tozlu halkası gece gökyüzünde görülebilir.

20. Tanımlanamayan yıldız sayısı

Samanyolu’nda kaç yıldız var? Hiç merak ettiniz mi? Gökbilimciler bile bunu hesaplamanın en iyi yolu üzerinde tartışıyorlar. Teleskoplar galaksimizdeki sadece en parlak yıldızları görür ve birçoğu gaz ve toz ile gizlenir.

Bir gerçek var ki, kelimenin tam anlamıyla milyarlarca görünmeyen yıldızın var olduğudur. Gece Samanyolu’na baktığımızda, galaksinin yüz milyarlarca yıldızının sadece % 0.0000025’ini görüyoruz.

19. Kızıl Cüceler: Samanyolu Galaksisindeki En Yaygın Yıldız

Galaksideki en yaygın yıldızlar kırmızı cücelerdir. Kırmızı cüce tam olarak nedir? Güneş kütlesinin onda biri kadar olan havalı bir yıldız.

Potansiyel yaşam taşıyan gezegenler için uygun olmadığı düşünüldüğünde, kırmızı cüceler artık potansiyel şüpheliler olarak kabul edilmektedir.

18. “Süpernova süreci”

Samanyolu her zaman süpernova yoluyla yıldız kaybediyor. Gökbilimciler süpernova olarak tam olarak neyi tanımlarlar?

Bu, bir yıldızın yaşam döngüsünün sonunda büyük bir patlamanın meydana geldiği sürece, hemen hemen tüm kütlesini ortadan kaldıran sürece verilen isimdir.

17. Samanyolu birçok enerji türünden oluşur

Görünür ışık sadece bir enerji şeklidir. Bunu doğrudan Samanyolu’ndaki yıldızlardan ve diğer nesnelerden alıyoruz.

Galaksimiz ayrıca kızılötesi ışık, radyo dalgaları, gama ışınları, karanlık madde ve X-ışınları gibi diğer enerji türlerinden oluşur.

16. Karanlık bir ışık halkası ile çevriliyiz

Samanyolu, kütlesinin% 90’ından fazlasını oluşturan karanlık bir ışık halkasına sahiptir.

Bunun anlamı, teleskoplarla bile görebildiğimiz her şeyin galaksimizin kütlesinin % 10’undan az olmasıdır. Gerisi karanlık.

15. Samanyolu’nun merkezinde dev kabarcıklar var

Nature’da yayınlanan son araştırmalara göre, galaktik merkezin yeni gözlemleri Samanyolu’nun merkezinde radyo emisyonları veren bir çift dev kabarcık ortaya çıkardı .

Kabarcıklar kara delikten dışarı doğru uzanır ve zıt yönlerde uzaya uzanır. Dalgalı loblar, bir kum saatinin iki yarısına benziyor ve kara delik beline yerleştirilmiş.

14. İnsanlar Samanyolu’na Karşı

Güneş ve güneş sistemimiz, ortaya çıktığı yaklaşık 4.6 milyar yıl öncesinden beri galaksiyi 20 kattan daha az yörüngede topladı.

Etkilenmedim deneyin: İnsanlar tarih boyunca 1/1250 devrim yaptı.

13. Küçük galaksiler Samanyolu’nun etrafında döner ve bazen içine girer

Avrupa Güney Gözlemevi’ne göre Portekizli kaşif Ferdinand Magellan 16. yüzyılda Güney Yarımküre’de yelken açtığında, ekibi ile gece gökyüzünde dairesel yıldız kümeleri hakkında rapor veren ilk Avrupalılar oldular.

Bu kümeler aslında tıpkı bir yıldızın etrafında dönen gezegenler gibi Samanyolu’nun etrafında dönen küçük gökadalardır. Gökbilimciler Ferdinand Magellan’dan sonra onlara Küçük ve Büyük Macellan bulutları adını vermeye karar verdiler.

12. Samanyolu harekete geçti

Samanyolu, evrendeki diğer her şeyle birlikte uzayda hareket ediyor. Dünya; “Yerel Grup” un bir parçası olarak güneşin etrafında, Samanyolu’nun etrafında hareket eder.

Bu arada, Yerel Grup Kozmik Mikrodalga Arkaplan (SPK) radyasyonuna (yani Big Bang’den kalan radyasyon) göre hareket ediyor.

11. Samanyolu zehirli gresle dolu

Galaksimizdeki yıldızlar arasında çoğunlukla boşlukta dönen bir sürü kirli gres bulunuyor. Yağlı, alifatik karbon bileşikleri olarak bilinen organik moleküller belirli yıldız türlerinde üretilir ve daha sonra yıldızlararası boşluğa sızar. Atmosfere kirli bileşikler katanların sadece biz olduğumuzu düşündünüz mü?

10. Kağıt olarak “Kalın”

Samanyolu’nun Frizbi ile aynı çapta olduğunu düşünelim. Bu durumda kalınlığının ne olacağını tahmin edebilir misiniz? İster inanın ister inanmayın, bir kağıttan çok daha kalın olamaz.

9. Samanyolu hem spiral hem de çubuklu

Bilinen evrendeki gökadaların üçte ikisi spirallerdir. Şimdi bunların üçte ikisi yasaklanıyor.

Yani, gerçekte, Samanyolu bu kutuların her ikisini de işaretleyerek en yaygın galaksi tasarımlarından biri haline getirir.

8. Samanyolu’nun ağırlığını kimse bilmiyor

Gökbilimciler galaksimizin tam olarak ağırlığı konusunda emin değiller. Şu anda, tahminler güneş kütlesinin 700 milyar ila 2 trilyon katı arasında değişiyor. Ağırlığı, gözümüzde canlandırmak da kavramak kolay değildir. Samanyolu’nun kütlesinin çoğu (belki de yüzde 85’i) ışık vermeyen ve dolayısıyla doğrudan gözlemlemek imkansız olan karanlık madde şeklindedir.

7. Merkezin bir kara delik olduğuna inanılıyor

Samanyolu’nun tam merkezinde, bilim adamlarının bir kara delik olduğuna inandıkları güçlü bir yerçekimi kuvveti vardır. Bu nedenle, bu kara deliği akılda kalıcı Yay A* adıyla ifade ediyorlar. Gökbilimciler, bu kara delikte 4 milyon güneşimizin bir araya geldiğine inanılıyor.

6. “Başak Üst Kümesi” nin bir parçası

Ne kadar büyük olsa da, Samanyolu daha da büyük bir galaktik yapının bir parçasıdır. En yakın komşularımız arasında Büyük ve Küçük Macellan Bulutları ve Samanyolu’na en yakın sarmal gökada olan Andromeda Gökadası bulunmaktadır. Diğer 50 gökada ile birlikte Samanyolu ve yakın çevresi, daha büyük Başak Üst Kümesi’nin bir parçası olan Yerel Grup olarak bilinen bir kümeyi oluşturur.

5. Samanyolu’nun yıldızlardan oluştuğunu ilk öneren Demokritos’tur

M.Ö. 460 ila 370 yılları arasında yaşayan antik Yunan filozofu Demokritos, Samanyolu’nun yıldızlardan oluştuğunu söyleyen ilk kişi oldu. Galileo Galilei (1564-1642), teleskopunun yardımıyla 1610’da çok sayıda yıldız gibi ışık bandını tanımlayan ve çözen ilk kişi oldu.

4. “Gümüş Nehir”

Çin’de Samanyolu “Gümüş Nehir” olarak bilinir. Çin Mitolojisine göre; nehrin, onu seven bir çobandan uzak tutmak için tanrılar tarafından buraya yerleştirildiği söylenir. Makro düzeyde oynanan romantik bir trajedidir.

3. “Köpeğin Kaçış Yolu”

Cherokee efsanesine göre, Samanyolu bir köpek bir torba mısır unu çaldığında oluştu. Kovalanırken de unun bir miktarını döktü. Bu nedenle Cherokee lore’de galaksiye “Köpeğin Kaçış Yolu” denir.

2. Havadan bir görüş imkansız

Samanyolu’nda uzaydan gördüğünüz herhangi bir fotoğrafı yok. Galaksinin içine yerleştirilmiş olduğumuzdan, açıkça havadan bir görüş alamayız. Bunun için galaksi dışında olmak gerekir.

1. Samanyolu sonsuza dek yaşamayacak

Yaklaşık dört milyar yıl içinde Samanyolu, en yakın komşusu Andromeda Gökadası ile çarpışacak. İki sarmal gökada, şu anda saatte 250.000 mil hızla birbirine çarpıyor.

Birbirlerine parçalandıklarında, hayal edebileceğiniz kadar felaket olmayacaktır. Dünya muhtemelen hayatta kalacak ve çok az yıldız gerçekten yok edilecek. Bunun yerine, yeni oluşturulan mega-galaksi, bugün gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen muhteşem bir yıldız karışımına sahip bir gece manzarası sunacak.