Bitcoini en kısa şekilde tanımlayacak olursak eğer merkezi bir kuruluşla veya bir banka ile ilişkisi olmayan dijital ortamda yaratılmış olan bir para birimidir. Sembolü ‘?’ gösterilir ve kısaltması BTC‘dir. Kriptolu ve sanal para gibi isimleri de vardır. Bitcoini kendi içinde de iki gruba ayırırız. Bunlardan ilki dijital bir kavramın sahipliğini temsil eder ve bir kod parçacığıdır. Bunun adı bitcoin-token’ dir. Diğeri ise bitcoin token’in dengelerini tutan ve dağıtılmış bir ağ gibi olan bitcoin- protokol’dür. Her ikisi de bitcoin olarak isimlendirilir.

Bitcoin sistemi banka veya ödeme ağ geçidi gibi merkezi bir makama uğramadan kullanıcılar arasındaki ödeme yapılmasını sağlar. Elektronik olarak oluşturulup elektronik ortamda düzenlenir. Bitcoinler Dolar ya da Euro gibi basılmamaktadır. Özgür yazılım dili kullanılarak dünyanın her tarafından bilgisayar ortamında üretilmektedir. Ülkenin para birimleriyle alınıp satılabilir.

Bitcoin’i Kim Yarattı?

Bir yazılım geliştiricisi olan Satoshi Nakamoto matematik kanıtı temel olarak alan bir elektronik ödeme sistemi olarak bitcoini önermiştir. Bitcoinin yaratılmasındaki amaç elektrik olarak güvenli, doğrulanabilir ve değişmez bir şekilde aktarılabilecek bir merkezi otoriteye bağlı olmayan bağımsız bir değişim aracı yaratmaktı. Satoshi Nakamoto’ nun gerçekte kim olduğu ise hala bilinmiyor.

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir: Instagram Hesabım Çalındı. Nasıl Kurtarabilirim?

Bitcoin Ne İşe Yarar?

Resmi bir kuruluşa bağlı olmayan bitcoin yine de bazı sektörlerde oldukça ilgi görmekteydi. İlk çıktığı zamanlarda yasal olmayan işlerde bitcoin kullanımı oldukça yüksekti. Şimdi ise kimlik doğrulama işlemleri ve çekinceler ortadan kalkmaya başlamıştır. Böylece bitcoin daha fazla ilgi görmeye başlamıştır.

Yaşadığımız çağ Teknoloji çağı olduğu için interneti artık hayatımızın her alanında kullanıyoruz. Doğal olarak dijital para birimlerinin çıkması ve bunların kullanımı şaşırtıcı olmamalı. Bitcoinin internet alışverişi için oldukça yararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Geleneksek Para Biriminden Farkı Nedir?

Eğer iki tarafta isterse, bitcoin elektronik olarak ödeme yapmak için kullanılabilir. Yani dijital anlamda satılan Euro, Dolar veya yen gibi. Lakin bazı özellikleri dijital para birimlerinden farklıdır. Farklı olan özellikler şu şekildedir:

  • Yerelleşme

Bitcoinin en önemli özelliği belli bir kurumunun olmamasıdır.  Yani tek bir kurum bitcoin ağını kontrol etmez. Geleneksel para birimlerinde işlevler bankalar tarafından yerine getirilmekte ve bu da onları geleneksel sistemde kontrol etmektedir. Bitcoinde işler bu şekilde yürümez. Hiç kimsenin sahibi olmadığı dağıtılmış ve açık bir ağ tarafından işlemler gerçekleşir.

  • Sınırlı Tedarik

Geleneksel para birimleri ( dolar, Euro, yen vb. ) sınırsızlığa sahiptir. Merkez bankaları istedikleri kadar ihraç işlemini yapabilir. Paranın sahipleri masrafları karşılar. Bitcoin ise temel algoritmadan sıkı bir şekilde takip altındadır. Her saat başı kontrol sürer eğer bitcoin damlıyor ise ve 21 milyona ulaşana kadar devam etmelidir. Bu işlem bitcoini çekici tutar. Yani teori olarak ise talep büyürse ve arz aynı kalırsa değer artmış olacaktır.

  • Nickname

Geleneksek elektronik ödemelerde kullanıcıların bir nickname mevcuttur. ( yasalara uymak için) Lakin bitcoin kullanıcıları nickname ihtiyaç duymaz. Yarı anonimlik çerçevesinde çalışır. Kullanıcılara başka bitcoin gönderirken kendilerini tanıtmaları gerekmez. Sistemin kimliği bilmesi gerekli değildir. Bitcoin ağ sistemi şeffaf olduğu için işlerin ilerlemesi herkes tarafından görülebilmektedir.

  • Değişmezlik

Geleneksel elektronik işlemlerden farkı bitcoin tersine çevrilmez. Bunun sebebi sistemde tamam parayı iade et  denecek bir bölüm olmamasıdır. Ağda bir işlem kaydedilirse bu değiştirilemez.

  • Bölünebilirlik

Bitcoinin en küçük birimi satoshi’dir. Bu bir yüz milyon sentlik bitcoin demektir. (0.00000001) Bu, geleneksek elektronik paranın yapamayacağı bir işlemdir.