Bölgeleri siyasi veya yasal haklar noktasında ayırmak için coğrafi sınırlar oluşturulur. Bu uluslararası sınırlar ülkeleri birbirinden ayırır. Tarihin her döneminde ülkeler arasında, belirsiz ve uygunsuz sınırlardan kaynaklanan anlaşmazlıklar olmuştur. Ülkelerin hak iddiası bu anlaşmazlıkların oluşmasında temel nedendi. Tarihten kaynaklanan yada bu tür koşullardan kaynaklanan rekabet, sınırları güvensiz hale getirmiştir. Var olan durumu korumak adına kuvvetler sınırlar boyunca tutuluyor. Bu sınırlarda yaşanan çatışmalar, karşılıklı silah atışları, şiddet ve hatta savaş nedeniyle birçok hayat kaybedildi. Peki, bugün dünyanın en tehlikeli sınırları hangileri?

Ağır askeri varlığı bulundurulan ve Dünyanın En Tehlikeli 10 Sınırı Olarak Görülen Yerlerin Listesi:

10. Suudi Arabistan ve Yemen

Suudi Arabistan ve Yemen 1,800 Km (1,100 mil) sınıra sahiptir. Suudi-Yemen bariyeri, yüksekliği 10 fit olan betonla dolu bir yapıdır. Terörizmi ve sınırdaki sızmaları durdurmak için 2003 yılında inşa edilen bir güvenlik bariyeri görevi görmektedir. Sınır çatışmaları 2015 yılında Suudi Arabistan ve Hutsi direnişçilerine ait birlikler arasında yaşandı.  2016 yılında Yemen kuvvetleri, 10 Suudi askerini öldüren 70 füze ateşledi. İran destekli isyancılarla, 2017’de  Riyad’ı vuran bir füze fırlattı . İki ülke arasındaki sınır çatışmaları nedeniyle binlerce hayat kaybedildi. Bugün dünyanın en tehlikeli sınırlarından biri olmaya devam ediyor.

9. Sudan ve Güney Sudan

Sudan ve Güney Sudan arasındaki ilişki, tarihleri boyunca sıkıntılı ve kötü olmuştur. İki ülke arasındaki bilinen en ünlü kriz ise, Heglig Krizidir.
Güney Sudan – Sudan arasında 1.937 km’lik bir sınır var. Heglig Krizinden önce, Güney Sudan bağımsızlığını Sudan’dan aldı. 2005 yılında ikinci Sudan iç savaşını sona erdiren bir barış anlaşması imzaladı.

Ancak bu antlaşma uzun sürmedi. 2012’de iki ülke birbiriyle Heglig Krizi olarak bilinen olayla tekrar savaşa girdi. Yaşanan krizle, milyonlarca kişi evsiz kaldı ve bu krizde oldukça hayatını kaybedenler oldu. 2013’teki krizden sonra Güney Sudan kendi iç savaşını yaşadı. Bugün sınır bölgesi; geçmişten gelen çeşitli nedenlerle, şiddet ve iki ülke arasındaki ilişki nedeniyle oldukça güvensiz bulunuyor.

8. Nijer ve Çad

Nijer-Çad sınırı, en ölümcül terör örgütlerinden biri olan Boko Haram’a ev sahipliği yapıyor. Boko Haram’ın saldırı korkusunu yaşayan binlerce insan Nijer’den Çad’a kaçtı.

Nijer ve Çad’ı çevreleyen tüm bölge, Boko Haram nedeniyle güvensiz bulunur. İki ülke 1.196 km’lik bir sınırı paylaşıyor. Sınırların ötesindeki birçok alan; güvensiz, haydutlarla dolu müdahale edilmesi zor yerlerdir. Nijer ve Çad kuvvetleri, sınırı dünyanın en tehlikeli yerlerinden biri haline getiren Boko Haram ile savaşmak için bir araya geldi. Sınırda şiddet, saldırılar, insan ticareti ve eşkıyalık gibi çeşitli durumlar yaşanıyor.

7. İran ve Irak

İran ve Irak arasındaki ilişki her zaman istikrarsız olmuştur. İran, Irak’ın istila etmesinin neredeyse imkansız olduğunu defalarca kanıtladı. İran’ın nükleer silahları var ve nükleer savaş başlığı veya füze sayısı bilinmiyor. İki ülke arasında, sınır sorunları nedeniyle  savaş da yaşandı. Tüm savaşlar İran tarafından kazanıldı. İki ülke, 1.458 kilometrelik büyük bir sınırı paylaşıyorlar.

İki ülke arasında yaşanan savaş, 8 yıl sürdü ve tam bir çıkmazla sonuçlandı. İki ülke arasındaki savaş nedeniyle toplam 500.000 asker hayatını kaybetti. Sınırda şu an bile kaçakçılık ve kaçakçılıkla bağlantılı şiddet yaşanıyor. İki ülke arasında BM Barış Anlaşması imzalanmış olsa bile sınır sorunları ve anlaşmazlık devam ediyor.

6. Hindistan ve Bangladeş

Hindistan ve Bangladeş, dünyanın beşinci en uzun kara sınırı olan 4.156 km (2.582 mi) uzunluğunda bir sınırı paylaşıyorlar. Sınırın zor doğası sebebiyle, burada birçok yasa dışı faaliyet gerçekleşiyor. Sınırın bazı kısımları çitlerle çevrili. Hindistan için temel sorun, Hindistan’dan Bangladeş’e hayvancılık, ilaç, gıda ve uyuşturucu kaçakçılığı. Hindistan ayrıca Bangladeş’ten Hindistan’a yasa dışı göç sorunu ile karşı karşıyadır. Hindistan sınır devriyeleri, hayat kaybına yol açan tartışmalı ateş etme politikasını uygulamaya koydu. Hindistan Sınır Güvenlik Gücü (BSF) ve Bangladeş Sınır Muhafızları arasında sınır çatışmalarının raporları var.

2009 yılında, birçok Bangladeşlinin BSF tarafından Hint-Bangladeş Bariyeri boyunca öldürülmesiyle alakalı bilgiler haber kanallarına ulaştı. Bariyerin asıl amacı sınır ötesi terörizmi durdurmaktı. 21. yüzyılda, binlerce Bangladeşli’nin ölümleri hakkında rapor yazılıyor.
Zor doğası ve gelişigüzel yapılan atışlar nedeniyle, bu sınır dünyanın en tehlikeli sınırlarından biridir.

5. ABD ve Meksika

ABD-Meksika arası sınır, dünyanın en tehlikeli sınırlarından biridir. Bunun nedeni, ABD silahlı kuvvetlerinin gücü, engebeli araziler, izole çöller ve sınır boyunca yaşanması zor topraklardır. Sınır uzunluğu 3.145 km’dir. Tarih boyunca, Meksika’dan ABD’ye yasa dışı sınır geçişi ABD Hükümeti için bir sorun olmuştur. Bugün durum biraz değişmiş görünüyor. Güvenlik son derece sıkı ve yasa dışı göç yapan insanlar, izole bölgelere geçmeye zorlanıyor. ABD’nin de sınır ötesi duvar inşa etme planları var.

Sınırın Rio de Grande Valley bölgesi ABD’deki en tehlikeli sınır bölgesi olarak kabul ediliyor. Sınır Devriyesi Ekibi uyuşturucu kartelleriyle savaşırken, yasa dışı kaçakçılar ve insanlar ölüme terk ediliyor. Birçok insan sınırı geçmeye çalışırken ölüyor. Meksika’da 2007’den bu yana, sınırları aşmaya çalışan 50.000’den fazla insan öldü. El Paso ve Teksas, 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin en tehlikeli sınır kasabası seçildi. ABD sınırı boyunca Tijuana ve Ciudad Juarez olmak üzere iki Meksika şehri ülkenin en tehlikeli şehirleri haline geldi . Bu iki sınır şehri; uyuşturucu kaçakçılığı, uyuşturucu karteli şiddeti, silah şiddeti ve cinayet gibi suçlarla en yüksek suç oranlarına sahip bulunuyor.

4. Pakistan ve Afganistan

Pakistan ve Afganistan arasındaki sınır dünyanın en değişken sınırlarından biridir. Ülkeler hala çeşitli bölgesel anlaşmazlıklarla uğraşıyor. Pakistan ile Afganistan arasındaki sınır 1,510 mil uzunluğunda Durand Hattı olarak da biliniyor. Hat, Peştun etnik vatanını iki ülke arasında bölüyor ve bu bölünme nedeniyle sınırlarda anlaşmazlıklar var. Afgan tarihsel olarak Pakistan’ın Peştun bölgesi için direndi. Sınırların yakınında Afganistan ve Pakistan ordusu tarafından birçok saldırı gerçekleştirildi. Bölgede Taliban gibi terör örgütlerinin bulunması nedeniyle Pakistan zorlanıyor. Sınır ötesi terörizm, mal kaçakçılığı ve silah kaçakçılığını kontrol altına almak konusunda önem taşıyor.

3. İsrail ve Suriye

İsrail ve Suriye arasındaki sınır, Suriye’deki terörizm istikrarsızlığının artması nedeniyle tehlikeli bulunuyor. 1923’te Birleşik Krallık ve Fransa arasında bir anlaşmayla, günümüz Suriye ve İsrail sınırı oluşturdu. Sınır, İngiliz Filistin Mandası ve Suriye’nin Fransız Mandası tarafından çizildi. İki ülke arasındaki anlaşmazlık Golan Tepeleri olarak bilinen bir bölgeden kaynaklanıyor. Her iki ülke Golan Tepeleri’ni kendilerinin olduğunu iddia ediyor. 1981’de İsrail Golan Tepeleri’ni Golan Tepeleri Kanunu ile ilhak etti. BM bu bölgeyi İsrail işgali altında görüyor. Her iki ülke bugün bile teknik olarak savaştalar.

2. Kuzey Kore ve Güney Kore

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki sınır 250 Km (160 mil) uzunluğunda bir şerittir. Bu bölge DMZ veya Kore Demilitarized Zone olarak bilinir. Sınırın tarihi 1953 yılına dayanıyor. 1953’te sınır, Kuzey Kore, Çin ve BM arasındaki anlaşma ile kuruldu. Dünyadaki en militarize bölgelerden biridir. İki ülke arasındaki sınır, barış görüşmeleri ve müzakereleri yürütmek için tampon görevi görüyor. Sınır, yüksek uçucu doğası nedeniyle dünyanın en tehlikeli olanlarından biridir. Bu bölgede bir milyondan fazla asker konuşlandırıldı. DMZ içinde ve çevresinde ciddi insan kayıpları yaşandı.

Bu sınıra bir gezi yapacak olsaydık; canlı dikenli teller, tanklar, mayın tarlaları, saldırı tünelleri ve ağır silahlarla karşılaşmanız gayet doğal görülürdü. DMZ tamponunun merkezinde , iki ülke arasındaki gerçek siyasi sınır olan bir Askeri Sınırlama Hattı(MDL) yer alıyor. Bu sınırlardan herhangi bir tarafa geçmeye çalışırsanız, vurulacağınız kesin olduğundan sınırın en tehlikeli bölgesidir.

1. Hindistan ve Pakistan

İki nükleer ülke, aşırı hava ve zorlu arazilerle kaplı olan yaklaşık 2.900 Km (1.800 mi) uzunluğundaki sınırı paylaşıyor. Sınır anlaşmazlığının tarihi ve her iki ulusun düşmanlığı, her iki ülkenin de İngiliz Raj’ından bağımsızlıklarını kazandığı 1947 yılına dayanıyor. Hindistan’ın bölünmesinden sonra çok sayıda çatışma ve anlaşmazlık ortaya çıktı. İki ülke, toplam kayıpların 20.000’den fazla olduğu, 3 ölümcül savaş gördü. Bu sınırın çeşitli arazileri ve elverişsiz bölgeleri olmasından dolayı, dünyadaki en karmaşık sınırlardan biri olarak görülüyor. Sınır boyunca Hindistan tarafından kurulan 150.000 set sayesinde, uzaydan görülen tek sınırdır.

Her iki ülke de Keşmir’i kendi toprakları olarak görüyor ve onun için savaşıyorlar. Keşmir dünyanın en militarize bölgelerinden biridir. Binlerce asker sınır boyunca her iki ülke tarafından konuşlandırıldı. Sınırda birçok asker, zaman zaman yaşanan bombardıman nedeniyle yaşamını kaybetti. Hindistan ve Pakistan sınırı, bugün dünyanın en tehlikeli sınırıdır.