Böcekler, gezegenimiz üzerinde en bol bulunan hayvan gruplarının en başında gelir. Hatta gezegende bulunan böceklerin sayısı akıl almaz düzeydedir. Dünyadaki her insan için 200 milyondan fazla böcek olduğunu biliyor musunuz? Tüm böcek grupları arasında, aşina olduğumuz türlerden biri de karıncalardır. Bazı karınca türleri, insanlar için oldukça tehlikelidir. Karıncalarla ilgili şaşırtıcı gerçekler, ilham verici ve harika bir öğrenme deneyimi olacaktır.

Karıncalar, dünyanın her yerinde bulunan birçok türe sahipler. Neredeyse her yerde oldukça yaygın görülebilirler. Elbette bu karıncalardan bir kaçının evinizde olması da mümkündür.

Aslında karıncaların göründüğü kadar basit olmadığı, gezegendeki en karmaşık canlı topluluklarından biri olduğu gerçeği unutulmalıdır. Onlar hakkında henüz anlamadığımız çok daha fazla bilgi bulunuyor.

Listede verilenlerde, karıncalar hakkında on şaşırtıcı gerçek yer alıyor.

10. Tüm Karıncalar Toplumsal Bir Organizasyonda Yaşar

Karıncaları ilginç olmaları yanında çalışkan olmaları ile biliyoruz. İnsanlar gibi karıncaların da birlikte yaşadıkları görülür.

Tek bir kraliçe karınca, birkaç işçi karınca ve bazı erkek dronlar ile karınca kolonisi oluştururlar. Hepsinin farklı görevleri vardır. Ana karıncanın temel sorumluluğu, koloni için mümkün olduğu kadar çok yumurta bırakmaktır. Erkek dronların işi ise kraliçeyi döllemektir. İşçi karıncalar ise koloniyi ayakta tutan ve çalışan, koloninin güç merkezidir. İşçiler yaşamları için gerekli kaynakları elde eder, yırtıcılara karşı savaşır.

9. Leafcutter Karıncalar Çiftlik Mantarları Tarafından Bilinir

Orta ve Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarında bulunan Leafcutter karıncalar, tüm karınca türlerinin en eşsiz olanlarından biridir. Dünyada 45’ten fazla yaprak kesici karınca türü vardır.

Yapraklarını kesen aktiviteleri nedeniyle isimlerini alırlar. Bu türün işçileri; tüm günü ormanlarda geçiriyorlar, ağaçlarının yapraklarını kesiyorlar ve daha sonra kolonilerine geri dönüyorlar.

Bu karıncalar vücut ağırlıklarının 20 katını kaldırabilir ve insan derilerini kesebilirler. İnsanlardan sonra, gezegendeki en karmaşık hayvan topluluklarıdır.

8. Çalıştığını Gördüğünüz Karıncalar Dişilerdir

Sık sık gördüğünüz işçi karıncalar, dişi karıncalardır. Kraliçe birkaç yumurta bırakır. Bu yumurtaların çoğu dişi karıncalara dönüşür. Ancak bunlar, yumurta bırakabilen gerçekten verimli dişiler değildir. Bu karıncalar bütün gün kraliçe için, kovanın yararı için sürekli çalışanlar olur.

Çalışan dişi karıncaların görevlerinden biri de bebek karıncaları veya larvaları beslemektir. Ayrıca koloniyi çöplerden temiz tutmaya da yardımcı olurlar. Çalışan dişi karıncaların yapısı, eşek arısı ve arılar gibi diğer böceklerde görülür.

7. Bal Küpü Karıncalar Yenilebilir ve Tadı Çok Tatlı

Bal küpü karınca, tıpkı bal gibi tatlı bir tadı olan karınca türüdür.

Tatlılığın kesin kaynağı, bazılarının karnında ürettiği tatlı şeker bazlı bir salgıdır. Bazı işçiler, diğer karıncalar tarafından büyük miktarda yiyecekle beslenirler ve zaman geçtikçe karınları bu madde ile şişer. Bu karıncalar aynı zamanda, koloninin geri kalanı için bir besin kaynağı olarak hizmet eder.

Genellikle tatlı tatları için yerli kabilelerin üyeleri tarafından aranır ve yenilirler.

6. Karıncalar, İzleyecek Diğer Karıncalar İçin Kimyasal İz Bırakır

Karıncaların nasıl hareket ettiğini daha önce gördünüz mü bilemiyoruz ama her zaman oldukça basit bir yapıları vardır. Aslında görüldüğünde birbirlerini takip ediyor gibi görünse bile, bunun asıl nedeni hareket için kullandığı koku yardımını kullanmasıdır. Ortalama bir karınca, diğer karıncaların geride bıraktığı bir kokunun (feromonlar) izine dayanarak bir yerden bir yere hareket eder. Karıncaların birbirini takip eden bir kuyrukta hareket etmelerinin nedeni budur.

Yeni bir araştırmaya göre, karıncalar tarafından üretilen kimyasal feromonlar, karınlarında bulunan mikrobiyom’dan gelmektedir. Bu keşif Brezilya’daki São Paulo Üniversitesi biyologları tarafından yapıldı. Biyologlar, yaprak kesici karıncaların karnında yaşayan Serratia marcescens’in (bir tür bakteri) feromonlardan sorumlu olduğunu buldular.

5. Karıncalar Antenlerini Ovalayarak Birbirleriyle İletişim Kuruyorlar

Karıncaların antenleri, iletişim kurdukları bir vericinin yanı sıra bilgi reseptörleri gibi davranırlar. İki yönlü iletişim görevi görürler. Antenler, birbirleri ile iletişim kurma yollarından biridir. Bilgi aktarmak için antenlerini birbirine sürterler.

Antenlerini birbirine sürterek; yiyeceklerin yeri, kaynaklar ve yırtıcılar gibi bilgiler aktarılır. Karıncalar anteni hissetmek, dokunmak ve koklamak için de kullanırlar.

Bu yüzden karıncalar hareket ettiklerinde birbirlerinin kafasına dokunuyorlar. Ayrıca kafalarını kaldırmadan önce yiyeceklerine dokunmalarını da görebiliriniz.

4. Karıncalar Kendi Ağırlıklarını Birçok Kez Kaldırma Yeteneğine Sahiptir

Karıncalar zayıf gibi görünebilirler, ama bu doğru değildir. Ağırlıkları kaldırma konusunda, süper kahraman yetenekleri var.

Düşünülenin aksine büyük bir kaldırma güçleri vardır. Nesneleri kendi ağırlığından birçok kez fazla olsa bile kaldırma yeteneğine sahiptir. Kesin rakam, türe bağlı olarak 20 ile 200 kez arasında değişebilir. Amerikan tarla karıncaları gibi bazı karıncalar, vücut ağırlıklarından 5.000 kat daha fazla basınca dayanabilecek kadar yeteneklidir.

Şaşırtıcı biçimde ağırlık kaldırıcılar olan bu karıncalar, insanların da karıncaların ağırlık kaldırma gücünü taklit etmesine ilham verir.Bu amaçla mekanik sistemler geliştirme çalışmaları, dünya ve uzaydaki ağırlıkları kaldırma işini yürütecek robotlar ve uzay makineleri geliştirme çalışılmaları bulunuyor.

3. Karıncalarda Akciğer ve Kulaklar

Küçük karınca boyutundan dolayı karmaşık bir solunum sistemine sahip değildir: Zaten karmaşık yapı vücutlarına sığamaz. Ancak, vücutlarına oksijen çekmek ve onun dolaşması için kullanılan farklı bir solunum mekanizmasına sahiptirler. Karıncalar; vücutlarının her yerinde oksijen çekme, vücudun diğer bölgelerine dolaşım ve karbondioksit salmalarını sağlayan son derece küçük deliklere sahiptir. Karıncaların vücutlarında spiracles denilen bir şey bulunuyor. Bu spiracles, vücudun diğer bölgelerine oksijen alan tüpler yoluyla birbirine bağlanır.

Benzer şekilde, karıncaların insanlar gibi dinlemek için kulakları yoktur. Bu, karıncaların ses duyamayacağı anlamına gelmez. Dizlerinin altında, sırayla dinlemelerine yardımcı olan titreşimler almak için özel bir organları vardır. Kısacası, karıncalar dinlemek için çevreden titreşimler alırlar.

2. Karınca Dünya Dışında Neredeyse Her Yerde Bulunmaktadır

Karıncalar gezegenimizdeki en kalabalık nüfusu olan böceklerden biridir. Ancak, Dünya’da karıncaların bulunmadığı bazı istisna yerler vardır. Antarktika dışında karıncalar Dünya üzerindeki tüm kıtalar da bulunur. Yerli karıncalar Grönland, Polinezya, İzlanda ve Hawaii Adaları’nda bulunmaz.

İnsanların dünyadaki serbest dolaşımı ile istilacı karınca türleri, dünyanın daha önce var olmadıkları bazı bölgelerine de yerleştiler.

Küçükten büyüğe doğru değişen boylardaki karıncalar, gezegenin hemen hemen her bir parçasına başarıyla yerleşebilen bir böcek türüdür.

1. Karıncalar Gezegendeki En Uzun Ömürlü Canlı Böceklerden Birisidir

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Boyutları bir hayli küçük olan karıncalar, tüm böcekler arasında en uzun ömürlü hayvanlardan biridir.

Bireysel türlerin ömrü değişebilse de, gerçekte karıncalar genel olarak çok uzun süre yaşayabilirler.

Örneğin, siyah bahçe karıncalarının 15 yıl kadar hayatta kaldıkları bilinmektedir. Elbette karıncalar arasında siyah bahçe karıncaları kadar uzun ömürlü olmayan az sayıda karınca türü de vardır. Örneğin; firavun karınca, kısa ömürlü bir tür olan karınca türlerinden biridir. Kesin ömrü birkaç ay kadar kısa olabilir ve daha fazlası olamaz.

Ancak gerçek şu ki; diğer böcek çeşitleriyle karşılaştırıldığında, karıncalar genel olarak en uzun ömürlü hayvanları olarak biliniyor.

Sonuç

Toplamda, karınca küçük ve önemsiz bir yaratık gibi görünebilir. Ancak doğanın yaratılış harikalarından biridir.